Sorina CHICUȘ
Psiholog clinician – psihoterapeut
www.psihoterapiebacau.ro
Pentru că vacanța e la un pas distanță atât pentru noi, cât și pentru cei mici, cred că e bine să știm că nevoia de vacanța este reală nu doar pentru cei care muncesc, ci și pentru școlari si preșcolari. Chiar dacă ei merg la școală sau la grădiniță și chiar dacă le place foarte mult acolo, și ei au nevoie de vacanță la fel de mult ca noi. Simt nevoia să schimbe ceva în programul obișnuit, să iasă din mediul de zi cu zi.
De multe ori credem că doar noi, adulții, avem o viață ocupată, stresantă și obositoare, dar uităm că și copiii noștri fac parte din această viață. Dacă stăm bine și analizăm, e posibil ca cei mici să aibă un program chiar mai încărcat decât noi. Se trezesc, merg la grădiniță sau la școală, practică un sport, dansuri, pian sau alte activități extrașcolare, se întorc acasă unde urmează baia, cina, povestea de seară și culcarea. Vi se pare o zi liniștită? Eu cred că este o zi încărcată și obositoare.
Copiilor le place la grădiniță sau la școală, au prieteni, se distrează și fac activități plăcute. Dar asta nu e tot. Cel puțin opt ore pe zi trebuie să respecte programul instituției și regulile de acolo, trebuie să fie atenți la activități, să aibă un comportament adecvat, să suporte agitația, zgomotul, țipetele și plânsetele altor copii. Trebuie să împartă jucăriile și atenția educatoarelor sau profesorilor cu ceilalți colegi.
Dacă luăm în considerare toată această presiune, programul și stresul la care copii sunt supuși, ne vom da seama că și ei au nevoie de o perioadă în care să schimbe ceva în rutina zilnică, să facă lucruri pe care și le doresc și în ritmul care li se potrivește, să se relaxeze sau pur și simplu să se bucure de prezența părinților, fraților sau bunicilor.
Dacă noi nu am avea concediu, ne-am simți epuizați, plictisiți și dornici de a scăpa de serviciu pentru o perioadă. Acest lucru este valabil și pentru copii. S-a constatat că acei copii care nu se bucură de o perioadă fără grădiniță sau școală sunt mai agresivi, mai triști, mai obosiți și mai puțin motivați să se implice în activitățile educaționale.
Pentru mulți dintre noi, amintirile cu vacanțele din copilărie sunt foarte prețioase. Ne încărcăm cu bucurie atunci când ne amintim momentele minunate petrecute alături de părinți. Din păcate, ritmul rapid al vieții noastre ne permite tot mai puțin să oferim copiilor noștri momente speciale dedicate lor. Gândiți-vă câte ore pe zi petrecem la serviciu și câte ore le dedicăm copiilor. De aceea vacanța ar trebui considerată un prilej pentru a ne apropia de copii, pentru a le arăta că sunt iubiți, că sunt importanți pentru noi, că sunt apreciați și răsfățați. Astfel vor simți că aparțin unei familii și că ocupă un loc important în viața noastră.
E posibil ca situația financiară să nu ne permită să mergem la mare sau la munte, ori în altă călătorie. Dar asta nu ne împiedică să ne planificăm activități plăcute cu copilul chiar și în jurul casei. Putem să ne jucăm împreună, să mergem în parc, să mergem cu bicicleta împreună, să jucăm diverse jocuri sau să pregătim masa cu copilul. Faptul că îi acordăm câteva zile de vacanță în care nu merge la grădiniță sau la școală și în care îi dedicăm un timp special, altfel decât în restul anului, cu siguranță îl va face să se simtă special, iubit și fericit și îi va crea amintiri frumoase cu care se va hrăni sufletește toată viața. Nu vă îngrijorați că pe timpul vacanței copilul își va modifica programul obișnuit și că apoi se va adapta greu la rutina dinaintea vacanței. E normal ca în vacanță să existe seri în care se culcă mai târziu sau dimineți în care se trezește mai târziu. Dar până la urmă asta înseamnă vacanța: să faci lucruri diferite, plăcute, fără un program rigid ca în restul anului. Copiii se vor simți bine, se vor relaxa, se vor încărca cu multe bucurii din timpul vacanței, iar când se vor întoarce la grădinița sau școală vor avea suficientă energie, motivație și plăcere să continue activitățile educaționale specifice instituției în care se află și vârstei lor.
Vacanța e importantă atât pentru noi, cât și pentru copii și e bine să profităm de ea în fiecare an, indiferent dacă avem posibilitatea să plecăm într-o călătorie sau doar să stăm acasă și să ne bucurăm de timpul petrecut împreună.
Faceți o bucurie copiilor dumneavoastră și rezervați câteva zile pentru ei, pentru dumneavoastră și pentru relația părinte-copil.
Vă aştept pentru mai multe informaţii pe site-ul meu, www.psihoterapiebacau.ro, şi pe blog: blog.psihologiebacau.ro.
Lasă un răspuns