Vacanta in Cuba… Tara lui Fidel, patria salsei, un tarim exotic si neatins timp de citeva zeci de ani de straini. Iata destinatia de vis a directorului executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau, Cezar Marariu, in aceasta vara. „Un vis poate greu de realizat – spune Cezar -, daca nu aveam sansa sa am, de multi ani, in Canada, pe fiul meu Adrian. In aceasta vara ii facem prima vizita, iar el ne completeaza vacanta cu un sejur de o saptamina in Cuba. Ne-a convins, pe mine si pe sotia mea, ca ar fi fost pacat ca, fiind atit de aproape de o destinatie exotica si atit de incarcata de istorie, sa nu ajungem si acolo”.
Cuba este cea mare insula din Caraibe, daruita de Dumnezeu cu un peisaj spectaculos, cu multe vestigii culturale bogate si de mare valoare, dar si cu unele dintre cele mai renumite plaje din lume, care dezvaluie kilometri de nisip alb si fin scaldat de ape cristaline si calde. O tara cu valori care pot fi experimentate in orase muzeu ca Havana si Trinidad, intrate in patrimoniul Unesco. Cezar Marariu nu-si mai aminteste cum se numeste statiunea in care va poposi, dar stie ca sejurul acolo ajunge la 800 de dolari canadieni de persoana si se asteapta sa gaseasca servicii de calitate. „Imi imaginez plaja si oceanul, dar si palmierii – mai spune Cezar. Stiu ca nu vom umbla liberi prin imprejurimi, pentru ca asa este in Cuba, dar iata ca si acolo gheata comunismului se topeste, cu noul presedinte pe care il au. Ar putea fi calatoria vietii mele”. Nu l-am mai chestionat, dar am fost curios ce ar putea minca directorul de la finantele bacauane in Cuba si am descoperit si in retete nume exotice. Orez, fasole, yucca, porumb, banane si carne de porc, precum si o mare varietate de fructe tropicale. Mincarea tipica este ajiaco – o supa preparata din carne si legume. Se consuma foarte mult peste, in special in orasele mari, cel mai apreciat fiind pargo, dar foarte apreciate sint crevetii si homarii. La desert, printre cele mai delicioase feluri se numara guenguel – un amestec de porumb, zahar si chimen. Iar bautura traditionala este champola – preparata cu zahar ars si lapte. Dar sa nu uitam nici de romul si berea de Cuba, desi in baruri este foarte populara daiquiri – un amestec din rom alb si sec, suc de lamiie, zahar si gheata. Buena vacacion, don Cezar!
Lasă un răspuns