Deși vaccinarea antiCovid a debutat încă din ianuarie, personalul care a asigurat procesul nu și-a primit banii. Este vorba despre cei care au încheiat contracte de prestări servicii direct cu primăriile, întrucât în centrele de vaccinare care au funcționat în spitale, personalul medical a fost detașat pentru a derula activitatea, deci nu a fost plătit suplimentar.
„Probabil, urmează să primim curând documente pentru decontare. La acest moment, singura unitate este UAT Moinești, care a cerut și primit sumele solicitate. Este și primul centru care s-a deschis în județ, pe 18 ianuarie”, a declarat Mihaela Arim, director al DSP Bacău.
„Noi avem patru cabinete pregătite, doar unul funcționează în prezent, al doilea, cel mai probabil se va deschide în aprilie. Am reușit să găsim personal tot din interior, prin relocarea unor persoane sau preluarea lor de la un alt proiect. În total, este vorba despre doi medici, patru asistenți și patru registratori care lucrează pentru a face față solicitărilor și programărilor”, a declarat primarul din Moinești, Valentin Vieru.
Pe 22 ianuarie s-a deschis un centru de vaccinare și la Onești, iar din 15 februarie funcționează centre în municipiul Bacău, Buhuși și Comănești. Pentru toate aceste localități, nu s-au solicitat încă sume pentru personalul angrenat. Până pe 23 martie, în județ au fost administrate 47.486 de doze de ser.
Potrivit Ordonanței de Urgență privind plata personalului implicat în activitatea de vaccinare antiCovid, pentru activitatea prestată, un medic primește 100 de lei pe oră, asistenții medicali, 50 de lei, iar registratorii, 25 de lei. Personalul delegat sau detașat nu primește bani suplimentar pentru această activitate. Sumele restante ar urma să fie plătite, întrucât abia au fost prinse în bugetul național.
Iolanda G a zis
Multumim eroilor care lupta in linia intai cu aceasta boala fioroasa si mortala. Ar trebui platiti si mai mult pentru sacrificul facut.