Mai multe echipe de la Directia de Sanatate Publica (DSP) si Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau evalueaza, in aceste zile, starea de sanatate a populatiei, respectiv situatia animalelor moarte sau disparute din gospodariile afectate de inundatiile de la inceputul saptaminii. Trei echipaje ale DSP Bacau deruleaza actiuni de triaj epidemiologic in rindul locuitorilor din zonele Magura-Margineni, Blagesti – Racova si Sanduleni – Helegiu, pina joi dupa-amiaza, circa 20 de persoane fiind vaccinate impotriva tetanosului si a febrei tifoide, in Margineni. De asemenea, o echipa din cadrul aceleiasi institutii face verificari in unitatile din judet in care se primesc ajutoare constind in alimente pentru sinistrati, precum si in unitatile de alimentatie publica inundate. Un punct mobil de vaccinare a fost stabilit si pentru Cartierul CFR Bacau, str. Arcadie Septilici. Pentru ca riscul de imbolnavire este foarte mare in localitatile din comunele inundate, primariile acestora au primit de la DSP Bacau substante pentru dezinfectia, imediat dupa evacuarea apelor, a surselor de apa si a latrinelor. „De asemenea, dupa retragerea apelor din casele oamenilor si scoaterea milului, acestea vor fi dezinfectate”, a spus dr. Marin Bustuc, director coordonator Sanatate Publica si Programe, DSP Bacau.
Peste 600 de pasari de curte, inecate in urma inundatiilor
In urma primelor evaluari realizate, in gospodariile inundate in noaptea de 26/27 iulie, de catre echipele formate din medici veterinari din cadrul DSVSA Bacau, peste 600 de pasari, circa 13 caprine si un cal au fost declarate inecate sau disparute. Monitorizarea in zonele calamitate continua in vederea luarii de masuri specifice pentru prevenirea si combaterea unor eventuale epidemii. In aceasta perioada, proprietarii sint sfatuiti sa asigure animalelor, in permanenta, apa potabila pentru adapare, sa le supravegheze mereu, pentru a detecta eventuale semne de boala si sa anunte de urgenta medicul veterinar in cazul aparitiei de stari morbide sau mortalitati in rindul acestora.
Risc mare de toxiinfectii alimentare
Din cauza conditiilor improprii de depozitare a alimentelor in zonele afectate de inundatii, riscul alterarii acestora si, implicit, al toxiinfectiilor alimentare creste foarte mult, avertizeaza inspectorii sanitari. In acest context, locuitorii din localitatile afectate sint sfatuiti sa respecte cu strictete o serie de masuri menite a preveni imbolnavirile. Astfel, trebuie acordata atentie sporita modului de pastrare si preparare a hranei precum si asupra locurilor din care aceasta este achizitionata. Data de valabilitate a produselor alimentare primite ca ajutoare trebuie verificata, inaintea consumului, iar cumpararea de alimente trebuie facuta numai din spatii si locuri autorizate. Odata cumparate, produsele sa fie tinute o perioada cit mai scurta la temperatura camerei, iar alimentele alterate trebuie sa fie imediat aruncate. Spalarea din abundenta cu surse de apa potabila a fructelor si legumelor si utilizarea strict a surselor de apa pentru consum din surse controlate sint tot atitea masuri de prevenire a diverselor toxiinfectii alimentare. De asemenea, se recomanda pastrarea in permanenta a igienei personale.
Lasă un răspuns