• specialiștii care studiază fauna județului spun că zona barajului, inclusiv Tabăra pentru copii, este împînzită de vipere
Incidentul petrecut zilele trecute în zona barajului de la Valea Uzului, în urma căruia un culegător de zmeură a fost mușcat de o viperă, are toate șansele să nu rămînă un episod singular. Specialiștii Complexului muzeal Ion Borcea, care studiază flora și fauna Bacăului, susțin că viperele trăiesc în tot arcul carpatic și implicit în zona muntoasă a județului. Spre deosebire de medicii care l-au tratat pe Vasile Brescan și care au pornit de la ideea că bărbatul nu putea fi mușcat de un asemenea șarpe veninos, muzeografii atrag atenția că sînt zone întinse ale județului în care viperele sînt foarte des întîlnite. „Denumirea științifică a acestui șarpe este vipera berus și el a fost localizat în deplasările noastre pe teren în zona barajului de la Valea Uzului, inclusiv în tabăra pentru copii și în comuna Brusturoasa. Este o specie care are mai multe varietăți coloristice. Sînt exemplare și maronii și cenușii, dar toate au semnele în formă de «v» pe corp și pe frunte”, ne-a declarat muzeograful Sorin Roșu. Pentru oamenii din zona muntoasă a județului Bacău, viperele nu sînt niște reptile necunoscute. De mici copii ei învață să le recunoască și deprind chiar tehnica prin care pot face ca după mușcătură, cantitatea de venin din sîngele lor să fie cît mai mică. „La fiecare deplasare pe teren stăm de vorbă cu oameni care ne descriu viperele ca pe niște vietăți des întîlnite de ei. Știu cum să se apere de ele sau cum să acorde primul ajutor după mușcătură. Vipera berus nu este un șarpe cu mușcătură mortală, decît în cazul unui organism cu o imunitate scăzută și chiar și așa veninul devine mortal după cîteva zile. Oamenii știu că dacă se întîmplă să fie mușcați de mînă sau de picior, trebuie să-și aplice un garou deasupra mușcăturii și să-și cresteze imediat pielea ca să curgă sîngele inoculat cu venin”, mai spune muzeograful Roșu.
Chiar dacă varietatea de viperă care trăiește în județul Bacău nu este la fel de veninoasă precum un șarpe exotic, posibilitatea ca în următoarea perioadă să mai apară cazuri similare celui al lui Vasile Brescan este destul de mare. Cu atît mai mult cu cît, unul dintre arealurile stabilite de specilaiști este cea în care își desfășoară activitatea și tabăra de copii Valea Uzului. Deoarece costurile unui vaccin antiviperin, singurul antidot împotriva veninului de viperă, se ridică la 50 de milioane de lei, iar termenul de valabilitate al acestuia este de numai șase luni, spitalele din județ nu-și permit să achiziționeze un astfel de medicament pe care dacă nu-l folosesc trebuie să-l arunce. În această situație, singura posibilitate ca băcăuanii mușcați de viperă să fie vaccinați este transportarea lor de urgență într-o clinică universitară. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns