Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău, s-a întâlnit, vineri, cu oamenii de afaceri de pe platforma industrială Onești. Antreprenorii au fost informați despre măsurile aprobate până acum în CJ: reabilitarea străzii Industriilor, cu finanțare din partea CJ, precum și schema cadru de minimis, prin care acești antreprenori pot obține, din partea autorității locale, facilități fiscale. La eveniment a participat și primarul Laurențiu Neghină.
„Consiliul Județean a respectat foaia de parcurs și angajamentele asumate la sfârșitul anului trecut și mă bucur să constat că antreprenorii oneșteni au înțeles asta, manifestându-și interesul față de planul pe care l-am gândit pentru relansarea acestui obiectiv industrial, strategic în ecuația dezvoltării județului”, a declarat Ivancea, după întâlnirea de la Onești.
Pe lângă reabilitarea străzii Industriilor, finanțată în proporție de 90% de către CJ Bacău, Primăria Onești are acum la dispoziție schema cadru de ajutor de minimis prin aplicarea căreia poate susține investițiile agenților economici de pe platformă. Ivancea a precizat că i-a propus primarului Neghină să vină alături de inițiativele CJ și să susțină antreprenorii, acordând facilități prin schema de minimis.
„Sunt sigur că determinarea antreprenorilor de pe platformă şi know-how-ul existent pot fi valorificate şi, mai mult, ele constituie un cert avantaj competitiv. Tocmai de aceea, le-am propus în discuția de astăzi elaborarea unui MEMORANDUM comun – care va fi transmis atât autorităților naționale, cât şi Comisiei Europene – pentru ca județul Bacău să fie eligibil la finanțări europene prin mecanismul de tranziție justă, respectiv Programul Operațional Tranziție Echitabilă”, a afirmat președintele CJ.
În județul Bacău există numeroase situri industriale contaminate/poluate istoric, a căror regenerare trebuie să poată fi finanțată cu fonduri europene. „Tranziția verde nu se rezumă la exploatațiile carbonifere din Oltenia!”, a declarat Ivancea.
De asemenea, președintele CJ a lansat propunerea înființării unei forme asociative reglementate transparent, în vederea înființării unui parc industrial pe platforma Oneşti, de facilitățile căruia să beneficieze toți agenții economici din zonă.
„Noi credem că doar printr-o viziune congruentă, valorificând la maxim indiscutabilele atuuri de care dispune, platforma industrială Oneşti se va relansa economic şi, odată cu ea, întreaga zonă a Văii Trotuşului. Semințele pe care le-am sădit astăzi nu vor rodi luna viitoare, la fel cum nu vom obține mâine rezultatele muncii noastre de azi. Însă convingerea mea este că în termen de 4-5 ani, cu suportul administrativ aferent şi accesând fonduri europene pentru investiții, antreprenorii vor reînvia platforma Oneşti – motorul economic de altădată al județului. Asta se traduce în locuri de muncă, impozite şi taxe locale, investiții pe orizontală şi infrastructură. Pe scurt, dezvoltare durabilă”, a concluzionat Valentin Ivancea.
Lasă un răspuns