– sustine presedintele filialei CECCAR Bacau, Marcel Bulinschi, dupa recentul Congres al profesiei contabile din Romania
Tema celui de-al XVIII-lea Congres al profesiei Contabile, organizat la sfirsitul saptaminii trecute de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania – CECCAR, „Pentru o noua cultura in profesia contabila”, a incitat dezbaterile la care au participat 1.500 de profesionisti din Romania si din strainatate. Concluziile acestora vor fi prezentate si membrilor filialei locale CECCAR – spune presedintele filialei, Marcel Bulinschi.
– Tema congresului a fost, domnule presedinte, in concordanta cu momentul istoric si economic prin care trecem. Cu ce concluzii ati plecat de la congres?
– Congresul a avut loc intr-un context economic nefavorabil Romaniei, tara fiind intr-o profunda criza. Totusi, as spune ca profesia contabila, din fericire pentru noi, nu a intrat in criza. Lucru care a reiesit din discutiile participantilor la congres. Ne bucura ca la inceputul lunii septembrie Bucurestiul a devenit capitala mondiala a profesiei contabile. Exista o schimbare in bine, in sensul ca se vede clar ca ne preocupa pe toti viitorul profesiei contabile in Romania si in lume.
– Mai ales vorbitorii din strainatate la congres au pus un mare accent pe legatura dintre rolul profesionistului contabil si schimbarile economice care au loc datorita crizei economice. „Profesia contabila se va schimba. Schimbarea incepe chiar acum!” – spunea unul dintre ei.
– Profesia contabila sufera permanent modificari, se perfectioneaza continuu. Fara astfel de perfectionari am bate pasul pe loc, iar acest lucru nu ne caracterizeaza. Dar, vreau sa va spun ca profesia contabila trebuie sa fie, in primul rind, un aparator al interesului public. Din pacate, la noi, in Romania, profesia contabila mai are de suferit sub aspectul recunoasterii pentru apararea interesului public. Aceasta profesie trebuie sa prezinte informatii credibile, transparente, actului decizional, entitatilor economice si factorilor macroeconomici. Din aceasta perspectiva, eu cred ca rolul profesiei contabile va creste in etapa actuala si va contribui, intr-o masura cuantificabila, la trecerea peste efectele negative ale crizei economice.
– Este profesia contabila trecatoare? Cineva spunea ca in urmatorii 50 de ani ar putea sa nu mai existe.
– Nicidecum! Ea a fost, exista si va fi atit timp cit vor trebui cuantificate avutia unui popor, a unei entitati economice, patrimoniul unei institutii si chiar avutia personala.
Cultura este legata de valorile profesiei
– Cit de integrat este contabilul in societate, astazi, cit de integrat va fi in continuare? O dezbatere din congres s-a axat pe acest aspect.
– Profesionistul contabil are un rol deosebit in societate. El isi poate desfasura activitatea fie ca liber profesionist, fie ca angajat al unei societati comeciale, fie intr-o societate de expertiza contabila de audit. Asadar, profesia contabila este bine integrata, in spectrul economic si in cel social.
– Este vorba, deci, de o noua cultura in profesia contabila – cum suna si tema de baza a congresului. Credeti ca va trebui sa faceti eforturi pentru a schimba ceva in cultura profesiei pe care o practicati?
– Cultura este legata de valorile profesiei contabile. Aceste valori sint centrate pe etica, educatie, calitate.Ca atare, este vorba de tinuta si de performantele pe care le are un profesionist in activitatea sa. Respectul este clar: vei fi bun in domeniul tau atit timp cit vei da dovada de seriozitate, de competenta si cit vei face performanta. Altfel nu vei reusi!
– Va veti intilni, in perioada urmatoare, cu expertii contabili si contabilii autorizati din Bacau. Ce le veti transmite de la Congres, care este tinta catre care ii indreptati?
– Cred ca primul lucru pe care trebuie sa-l aiba in vedere este calitatea si competenta profesionala in domeniul serviciilor contabile. A trecut vremea cantitatii, a jumatatilor de masura, acum este nevoie de performanta, dar si de responsabilitate.
Este greu sa te mentii in piata
– Participantii straini la congres tocmai au vorbit despre modul nou in care se „fabrica” un contabil, despre etapele de pregatire prin care trece.
– Un profesionist contabil se formeaza in timp, greu, dar greu este sa se si mentina in piata. Poate e chiar mai greu sa te mentii, decit sa te formezi. Iesirea din piata este, citeodata, dramatica si ireversibila.
– In una dintre serile de dupa lucrarile Congresului, am asistat cu totii la un superb concert sustinut de Tudor Gheorghe. Ne-a indemnat, la un moment dat, pe toti, sa cintam sau macar sa fredonam impreuna cu el. Ati facut-o? Va mai arde de cintat?
– De ce nu?! Mi-a parut rau ca aveam vocea ragusita, dupa o raceala rebela, dar intotdeauna este bine sa imbinam utilul cu placutul. Iar acel moment cultural imi aduce aminte de o seara a anului 1981, petrecuta tot cu maestrul Tudor Gheorghe, pe cind eu aveam doar 26 de ani, fiind tot in Bucuresti, la un curs…
– Ce vremuri!
– Ce vremnuri! Eram mai multi acolo, intre care si un coleg din Oltenia, care ne-a sugerat, simbata fiind, sa nu plecam acasa pentru a reveni duminica seara, pentru ca ne pregatea o surpriza. Aceasta a fost intilnirea cu maestrul, care ne-a cintat o seara intreaga. Ne arde si acum sa cintam, cintecele ne mai descretesc fruntea si ne mai inmoaie sufletul.
Lasă un răspuns