Curtea de Apel Bacău a dat verdictul în dosarul exploziei care s-a produs pe 21 decembrie 2010, la blocul 22 de pe strada Martir Horea. În acest caz, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău au trimis în judecată, în 2012, compania E.ON Distribuție România și zece angajați ai societății, pentru distrugere din culpă.
În decembrie 2015, Judecătoria Bacău a condamnat șase din cei zece angajați ai E.ON (dintre care unul a decedat între timp) la câte un an de închisoare cu suspendare și 80 de zile în folosul comunității la Primăria Bacău. E.ON Distribuție România a fost amendată cu 375.000 de lei.
Curtea de Apel Bacău a decis să absolve E.ON de orice vină penală, „întrucât faptele nu au fost săvârşite cu forma de vinovăţie cerută de lege”, și a menținut pedepsele de închisoare cu suspendare pentru angajații E.ON Distribuție România. De asemenea, au fost schimbate unele încadrări ale infracțiunilor, ceea ce nu a afectat pedepsele dictate în cazurile persoanelor fizice.
Curtea de Apel Bacău a menținut amenda acordată E.ON Distribuție România, dar a absolvit-o de plata cheltuielilor de judecată.
În urmă cu șase ani, pe 21 decembrie 2010, o explozie a afectat grav blocul de pe Martir Horea nr.22, locatarii fiind nevoiți să se mute în locuințe puse la dispoziție de E.On.
Explozia s-a produs de la o acumulare de gaz în subsolul imobilului, provenită de la conducta de alimentare din zonă. În urma unor reclamații, în noiembrie 2010 (cu o lună înainte de explozie) angajați ai E.On au făcut verificări și măsurători pe traseul conductei care alimenta blocul 22, de pe Martir Horea, dar nu a constatat scăpări de gaze. De asemenea, ei nu au luat măsuri în cazul răsuflătoarelor de gaz acoperite de asfalt.
Conform relatărilor de acum șase ani ani, explozia s-a produs în dimineața de marți, 21 decembrie 2010. Bucățile rupte din pereti și balcoane s-au izbit puternic de blocurile vecine, situate și la peste 60 de metri de blocul unde s-a produs explozia. A urmat imediat un puternic incendiu. Locuitorii scării, 15 familii, în total 28 de persoane, au fugit din apartamente îmbrăcați cum i-a surprins explozia.
Norocul a fost că în momentul exploziei nu era nimeni în jurul blocului. Două apartamente au fost distruse în întregime. Pereții laterali au zburat peste mașinile din zonă, iar planșeul dintre etajul unu și parter s-a prăbușit.
În incident au fost rănite trei persoane. Între timp, blocul a fost consolidat din fonduri guvernamentale, fiind redat proprietarilor. Cu două excepții, toți locatarii din blocul de pe Martir Horea au renunțat la pretențiile materiale. În două cazuri, litigiul continuă în civil.
uncas a zis
E.On suna cumva nemteste ? In rest fereasca Dumnezeu de astfel de evenimente !