Comuna Tamași a rămas fără primar, luni, după condamnarea definitivă a Veronicăi Donțu. Ea și un funcționar din primărie au primit câte 4 ani de închisoare, cu executare, și au de plătit aproape 3,2 milioane de lei către Amurco SA, fostul combinat chimic din Bacău.
Veronica Donțu, primărița comunei Tamași, județul Bacău, a fost condamnată definitiv în dosarul de abuz în serviciu în care a fost trimisă în judecată de DNA Bacău.
Donțu, care primise la Tribunalul Bacău 3 ani de închisoare cu suspendare, a primit o pedeapsă majorată la apel. Astfel, edilul are de executat 4 ani de închisoare, pentru abuz în serviciu. Florin Tătaru, inspector superior în aceeași instituție, a primit tot 4 ani de închisoare, tot cu executare
„Folos necuvenit” dintr-o retrocedare
Pe 8 mai 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a primăriței Veronica Donțu, din comuna Tamași, județul Bacău, și a lui Florin Tătaru, inspector superior în aceeași instituție.
Procurorii i-au acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu „dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă agravată”. Miza este un teren retrocedat, iar paguba calculată inițial a fost de aproape 1,9 milioane de dolari.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat că, în cursul anului 2009, Veronica Donțu, primarul comunei Tamași, și Florin Tătaru, profitând de calitățile lor de președinte, respectiv membru al comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar, au încălcat dispozițiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate și au întocmit mai multe documente care au stat la baza emiterii unui titlu de proprietate pentru suprafața de 17,74 ha, suprafață care în fapt aparținea Amurco SRL.
Concret, în perioada 1991 – 2005, moștenitorii de drept ai unui teren au făcut nenumărate demersuri legale pentru dobândirea dreptului de proprietate asupra terenului respectiv, în acest sens fiind purtate mai multe discuții cu primarii localității, printre care și Veronica Donțu. Mai mult, acesteia din urmă i s-a transmis faptul că moștenitorii sunt dispuși să vândă terenul ce le-ar fi fost retrocedat în cazul în care inculpata va găsi un cumpărător.
„În primăvara anului 2009, inculpata Veronica Donțu le-a comunicat moștenitorilor că poate să le reconstituie dreptul de proprietate pentru o suprafață de 17 ha teren (parte din 50 ha solicitate) pentru care a și găsit un cumpărător dispus să le ofere suma de 65.000 de lei, lucru cu care aceștia au fost de acord. În continuare, inculpații Donțu Veronica și Tătaru Florin, în calitățile lor de președinte, respectiv membru al comisiei locale, cu încălcarea dispozițiilor legale, au întocmit mai multe documente care au stat la baza reconstituirii dreptului de proprietate asupra celor 17 ha teren”, arată procurorii DNA Bacău.
După eliberarea titlului de proprietate și întocmirea actelor cadastrale, a fost încheiat între moștenitori și oamenii de afaceri contractul de vânzare cumpărare având ca obiect terenul susmenționat, deși acesta aparținea în fapt Amurco SRL, prețul plătit fiind de 62.019 lei.
„Faptele descrise mai sus au fost săvârșite cu intenția de a satisface, prin încălcarea legislației privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, interesele unor oameni de afaceri care au dobândit în final terenul respectiv, pretabil exploatării de balast și amenajarea unei exploatații piscicole”, au afirmat procurorii DNA Bacău.
Până azi, când a fost dusă la arest, Veronica Donțu era la al treilea mandat de primar, fiind aleasă pe listele PDL, după care, în 2012, a trecut la PSD.
Un om cinstit a zis
S-a dus dracului inca o comuna bacauana, desi fapta e fapta, e clar ca nu se poate discuta despre vinovatia doamnei Dontu, asta este stabilita. Despre ce se poate discuta este faptul ca femeia, ca edil, a avut o activitate pozitiva, nu cred ca sunt multe primarii de comuna din judetul asta care arata atat de modern si de curat ca primaria Tamasi, construita cu fonduri europene, plus asfaltari peste tot, scoli reabilitate… O fi blestemul lui Udrea, care a vizitat Tamasiul acum niste ani buni…
Grigore a zis
La 44 de dosare pe rol ceed ca o sa mai fie ceva ani …. a făcut dar a și furat!
Brother a zis
A facut ca sa poata arunca cu praf in ochi la prostime. Prin spate si-a asigurat traiul extravagantpentru 10 generatii.
John a zis
Ca sa o citez pe respectiva VD: „faci ce faci, dar pui si tu o panseluta, acolo, ceva, sa vada omul o schimbare, ca se misca ceva! Omul te judeca dupa ce vede pe strada, nu dupa ce faci tu la primarie!”.
virgil a zis
Noroc ca justitia nu se face de catre oamenii de pe strada, altfel ai putea sa faci orice lucru incorect daca ai avea grija sa pui si o panseluta pentru ochii cetateanului.
Pacat de doamna Primar, da chiar oare nu mai exista edili cinstiti?
Sima a zis
Se poate pune la indoiala si cum a fost stabilita vinovatia doamnei. Legile fondului funciar si aplicabilitatea ei sunt ca un labirint. Iar in dosarul asta multe nu se leaga. De la faptul ca din comisia locala nu doar primarul si inginerul agricol fac parte, sunt cel putin 10 membri cred, pana la faptul ca nu comisia locala ia deciziile finale. Comisia judeteana de fond funciar primeste documentatia de la comuna in vederea verificarii legalitatii si aprobarii. Sa inteleg ca prefectul de la vremea aia nu si.a facut datoria? Apoi de ce avocatul doamnei nu a cerut rejudecarea cazului? Pentru ca din pct de vedere legal era posibil. Si da, realizarile ei sunt multe si frumoase. In urma ei ramane ceva, vreau sa vad evolutia comunei dupa. De miscat n.o sa se mai miste nimic pe acolo, barem sa fie in stare sa intretina ce este.
Nelu a zis
Mai vrem și alți edili condamnați!!! Se lauda cu realizări de miliarde, dar în realitate spăgile sunt imense!
Sima a zis
Evident ca nu stiu detalii din dosar dar ceva dubios e la mijloc. Comisia locala de fond funciar are obligatia de a inainta comisiei judetene documentatia cu propunere de validare iar aceasta trebuie sa verifice legalitatea propunerilor înaintate de comisia comunala. De ce nu s.a autosesizat comisia judeteana? Cum a validat si aprobat prefectul dosarul?
Nedefinit a zis
Domnul Sima,V.D. a primit initial 3 ani ,dupà care a fàcut apel si dupa apel a mai primit 1 an si ceva,deci si-a primit dreptul de a face recurs.
Când nu suntem la curent cu informatiile,este mai bine sà nu comentàm.
AMISS a zis
Domnule…nedefinit, eu vorbeam de dispunerea de catre judecator a rejudecarii cauzei, nu despre recurs. Sunt foarte la curent cu informatiile. Sunt 2 termeni si situatii diferite. Dar dna Dontu nu a beneficiat de lucrul asta, asa e in Romania, nici sa faci prea multe nu e bine ca iesi in evidenta si deranjezi si uite ce oatesti..
Laslo Petrica a zis
Interesant ca un dosar de abuz in serviciu pentru un primar de comuna a fost instrumentat de DNA……