O expertiză realizată la comanda CRAB la locul avariilor din iulie 2018, când Bacăul a stat fără apă aproape 8 zile, vine cu vești proaste pentru băcăuani. Aceștia se pot aștepta oricând la noi avarii, pentru că porțiunea nouă, de 45 de kilometri, din aducțiunea de la Valea Uzului este greșit proiectată și prost făcută.
Pentru remedierea defecțiunilor, sunt necesari foarte mulți bani, iar în acest timp CRAB se confruntă cu mari probleme de personal și dotare. Într-o conferință de presă susținută marți de primarul Cosmin Necula și Nina Chiper, directorul general al CRAB, autoritățile au prezentat rezultatele expertizei și măsurile imediate care ar trebui puse în aplicare.
Expertiza a costat circa 5.000 de euro și a vizat doar locul avariei. Concluziile pe scurt sunt că la subtraversarea unde s-a produs avaria s-a montat – deși nu era în proiect – o porțiune de conductă de numai 800 mm, în timp ce restul are 1.000 de mm. De asemenea, o piesă (flanșă) folosită la asamblarea conductei nu apare în proiect și nici în catalogul de produse al furnizorului francez al pieselor pentru lucrare. Se presupune că la momentul lucrării s-a luat decizia de modificare fără aprobare a proiectului.
Cele două probleme au condus ca presiunea la care poate funcționa sistemul fără probleme să fie cu 3 bari mai mică decât cea de proiectare. Principalele două concluzii ale expertului sunt că avariile nu au fost produse de o exploatare greșită – ci de erori de proiectare și greșeli de execuție – și că se impune de urgență o expertiză pe toată conducta, pentru a se depista posibile alte probleme similare.
Expertul a constatat mai multe deficiențe, printre care și faptul că firmele care au lucrat (Strabag și Hidroconstrucția) nu au pus la dispoziția CRAB un manual de intervenții pe conducta de 52 de milioane de euro.
Ca elemente de „picanterie”, pe porțiunea nouă au fost în ultimii ani 5 avarii, dintre care una chiar în 2012, înaintea recepției lucrării, cam tot atâtea câte au fost și pe cechea porțiune, de la Stejaru la Barați, care este din azbest și a cărei înlocuire ca vosta circa 58 de milioane de lei, fonduri europene. Cauzele celor 5 avarii pe porțiunea nouă sunt diverse, de la amintitele erori de proiectare și execuție, la alunecări de teren.
Soluția este realizarea unui studiu pe toată conducta, pentru care se vor cheltui circa 285.000 de euro, din care va trebui să reiasă cât de gravă este situația pe ansamblul aducțiunii. Punerea în practică a măsurilor va costa tot foarte mulți bani și singurul aspect pozitiv este că se vor putea aduce unele îmbunătățiri, cum ar fi montarea unor vane la distanțe mai mici, pentru ca golirea și umplerea conductei în cazul unor avarii ori intervenții să se facă doar pe unele tronsoane și să scurteze timpul de așteptare până la revenirea apei la robinete.
„Din păcate, suspiciunile inițiale se confirmă, sunt diferențe între proiect și realitate din teren, dar și greșeli de execuție. Suntem în situația în care trebuie să ne apucăm de lucrări la o conductă nouă”, a declarat primarul Cosmin Necula.
Nina Chiper, directoarea generală a CRAB, a mai precizat că situația companiei nu este ideală, sunt foarte multe pierderi pe rețele, între 15 și 63 % (municipiul Bacău are pierderi de 50%). Fosta administrație ar fi ratat în 2015 accesarea a 19 milioane de euro, cu care ar fi putut înlocui rețelele actuale, dar nu a reușit să facă la timp o achiziție publică.
Tot la CRAB, personalul este îmbătrânit, sunt foarte multe concedii medicale, iar decesele au devenit evenimente săptămânale. Nici utilajele firmei nu sunt noi, ci depășite.
Ziarul de Bacău a încercat să-l contacteze pe Răzvan Găină, fostul director general al CRAB, în timpul căruia s-au făcut lucrările despre care expertul spune că au fost greșit proiectate și cu defecțiuni de execuție, însă nu a fost posibil.
În 2015, în Ziarul de Bacău, președintele Consiliului de Administrație de atunci al CRAB, Constantin Apostol, a fost primul care a vorbit despre probleme de proiectare și execuție la aducțiune.
STAN a zis
OK, conducta a fost prost proiectata si executata. Asta o banuiam si fara 5000 de euro dati pe expertiza.
Sunt cei care au executat si SUPRAVEGHEAT si care trebuie sa plateasca.
Dupa doi ani ne povestesc acestia ceea ce noi simtim pe pielea noastra din ce in ce mai des.
Asa cum ne-a obisnuit in cei doi ani de cand este primar, Necula da vina pe ceilalti ca sa isi justifice nerealizarile.
In afara de hartii, tu ca primar, ce ai facut din toate cate ai promis?
Inca se gaseste apa pentru gargara si gargaragii
Calea Barladului, stadionul, spitalul municipal, sala sporturilor, insula de agrement, strazile din oras etc etc sunt tot la stadiul de promisiuni (minciuni).
Astept ziua in care onorabilul primar ne va anunta ca a dus la bun sfarsit una din promisiuni.
D-na Chiper, daca nu aveti utilaje si personal imprumutati de la SSP care are specialisti in toate domeniile si fac lucrari in tot orasul.
STELIADE a zis
Primarul , a promis ca in decembrie 2017 da drumul la insula de agrement si santem in 2018 si nu a facut nimic a vandu dpatile de la parcul libertati, a luat bami si cea deschis propia afacere pe bani bacaoanilor , nesimtitule
ion a zis
…si CINE a receptionat lucrarea, CINE a verificat proiectul si modul cum se executau lucrarile????
era vorba de o investitie imensa si de importanta maxima.
cine sunt inconstientii care nu au stiut nimic de gafele facute (oare chiar n-au stiut?) sau care au dat avize in conditii suspecte?
nu conteaza, suportam orice, asteptam urmatoarea avarie…sau fugim.
„Fosta administrație ar fi ratat în 2015 accesarea a 19 milioane de euro, cu care ar fi putut înlocui rețelele actuale, dar nu a reușit să facă la timp o achiziție publică”.
Dar salariile le-au dat la timp, nu? Dar de angajat excesiv si pe pile au reusit la timp, nu?
Gion a zis
Ca remarca generala, unde-i hotie, incompetenta si prostie, nici apa nu curge…
Punctual, la subiect, remarc: spunea Necula ca va da in judecata fosta administratie, pt calitatea lucrarii la noua aductiune. Apoi a venit Benea si i-a dat cu rigla peste degete, spunand ca problema se va rezolva fara plangeri, cu frumosu’ si privind increzatori spre viitor – adica alte studii de 285 000 de euro, care sa constate ca lucrarea a fost naspa, apoi alte fonduri de zeci milioane cheltuite pe inlocuire, cu alte cuvinte alti bani de furat… Iar hotii, tot liberi… DNA-ul il punem pe butuci, iar tara merge vesel inainte…
Sandu a zis
Stiti de cati oameni are trebuinta regia de apa ca sa citeasca un apometru ? TREI, or fi suficienti ?
feedback a zis
No shit!!!Probabil au cheltuit inca vreo citeva zeci sau sute de mii de euro pe un studiu recent care sa ajunga la concluzie!!!Parca nu se stie asta din moment ce sunt avarii mari si mici mai mereu!!!!
Alex a zis
Lucrarile la strada Corbului au fost oprite si din ce se aude, primaria nu a platit pana acum iar firma si-a oprit executia. Termenul este in luna a 10-a. Rau ar fi, asa cum arata strada acum, sa ramana asa pe anul asta. Stie cineva mai multe? Zdbc?
je a zis
ce bulangii…ne asteapta vremuri grele….
inginer a zis
D-na Chiper pt ce sunteti acolo, doar sa va lamentati? Ce ati facut ca manager in acest sens, mai concret? Nu faceti nimic pt ca va depasesc problemele. Daca nu sunteti in stare sa faceti nimic lasati pe altii sa conduca si veti vedea rezultate bune pe toata linia. In privinta personalului de ce nu spuneti ca marea majoritate sunt relatii sau numiri politice care nu fac nimic. Va este teama sa luati masuri radicale pt ca deranjati partidele politice care si-au trimis acolo incompetentii si primesc salarii degeba. Pestele se impute de la cap si Dvs sunteti cauza acestor probleme care persista si se perpetua sub ochii Dvs.
Observatie a zis
Nu inteleg cum este gresit proiectata din moment ce chiar si in text negati de 2 ori ca ar fi vina proiectantului? La celalat ziar din Bacau inteleg ca sunt interesati sa manipuleze, insa e bine sa verificati textele inainte de publicare. Titlul este inselator!
Delta Foxtrot a zis
Cine a fost proiectantul ?