Ambii viceprimari ai municipiului Bacău s-ar putea afla în stare de incompatibilitate, deoarece atât Dragoș Ștefan, cât și Constantin Scripăț fac parte din consilii de administrație, ceea ce legea interzice. Agenția Națională de Integritate a deschis o anchetă și a ridicat documente de la Primăria Bacău. Dacă bănuielile se confirmă, Scripăț ar fi la al treilea episod de incompatibilitate. Într-un document remis Ziarului de Bacău, ANI precizează și motivele legale pentru care prezența în Consiliul de Administrație ar fi ilegală:
„Participarea unui reprezentant al Consiliului Local în consiliul de administrație al unității de învățământ respectă prevederile Legii nr. 1/2011, și nu contravine prevederilor art. 88 din Legea nr. 161/2003, atât timp cât consilierul local – reprezentant în consiliul de administrație al Palatului Copiilor nu deține și calitatea de viceprimar, caz în care s-ar încălca prevederile privind incompatibilitățile ale art. 87 alin.1 lit. d) din Legea nr. 161/2003”.
Constantin Scripăț (PMP) este viceprimar, dar și reprezentant în Consiliul de Administrație al următoarelor instituții șclare: Școala Gimnazială „Dr. Alexandru Safran”, Școala Gimnazială ”Octavian Voicu”, Colegiul ”Economic Ion Ghica”. Dragoș Ștefan (ALDE) este viceprimar și membru în CA al mai multor unități școlare, dar, la fel ca și colegul său, nu este remunerat. Cei doi nu s-au numit singuri în consiliile de administrație, ci prin votul Consiliului Local, în urma unor avize de legalitate date de departamentul de specialitate al Primăriei Bacău.
Situație confuză
Pentru Ziarul de Bacău, viceprimarul Dragoș Ștefan a confirmat situația în care s-a ajuns. „Nu ne-am pus noi, ne-a pus Consiliul Local, cei de la Juridic au zis că e ok. Nici Prefectura nu a atacat Hotărârea de numire. În țară, Justiția dă decizii diferite, unii viceprimari au câștigat procesele cu ANI”, a declarat viceprimarul Dragoș Ștefan.
Atât Constantin Scripăț, cât și Dragoș Ștefan, se retrag azi din consiliile de administrație din care fac parte, dar măsura ar putea fi tardivă, deja ANI investighează situația, fiind suficientă și o zi de incompatibilitate, pentru demiterea celor doi.
Un caz inedit este al viceprimarului Constantin Scripăț, care a mai trecut prin această situație de două ori. În 2006, a fost revocat de prefect, iar ultima oară, în 2013, firma fiului său avea afaceri cu CET, iar el era consilier local. La acel moment, Scripăț a demisionat, în urma dezvăluirilor Ziarului de Bacău.
cata a zis
Mai bine ca Nenea Scripat la pierdut nopțile cu jucatul poker nu se pricepe nimeni! 2caini vechi care cu greu va scăpa Bacăul de ei.
optimistul a zis
Scripat , personaj jalnic , in viata toate se platesc !
Cetatean Bacauan a zis
Pelicanul asta,trebuie sa isi ia zborul din Peimarie
Roberto a zis
Daca e adevarat ce se aude prin primarie (ca tinerelul Ghinghes) a facut sesizarea, asta micu’ merita un premiu!
Dany a zis
Să vedem dacă mafia din Justiție acoperă oamenii Sistemului sau nu : Oricum va ieși scandal mare. În rest e jeg mare în tot orașul: fizic și moral. Cred că Berca a făcut sesizarea. Ce credeți???
ion a zis
dar primarul poate fi membru in consiliu de administratie intr-o scoala?cine stie si care e reglementarea?
Cristian Ghingheș a zis
Poate, dar nu e legal.
art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003
Dany a zis
Dl. Ghingheș, aici ați cam dat-o în bară. E un non-sens: POATE, DAR NU E LEGAL !!! Păi ce xxx MĂSI!! Dacă poate, înseamnă că e legal, nu ilegal. Vedeți că voi, ăștia tinerii, sub 35 de ani, citiți un text, dar nu înțelegeți nimic din text. Oricum, peste 90% din primarii din România sunt cel puțin agramați, iar vreo 50 % analfabeți. Analizați voi jurnaliștii problema! și cu TEHNOCRAȚII de la PREFECTURA BACĂU.
– comentariu cenzurat
Bogdan a zis
Situatia prezentata in articol este oricum o reflectare a legislatiei haotice din Romania. Daca primarul l-a delegat pe vice, care este si consilier local, O MARE PORCARIE, din punctul meu de vedere , inseamna ca nu cunoaste legea. Probabil ca trebuia sa delege pe femeia de serviciu pt. a nu fi in conflict de interese. Vicele este parte a executivului, ca si primarul. Dar este parte si a legislativului, ca si consilier local. CL-ul delega consilieri locali separat de primar sau de reprezentantul acestuia. Asa ca legea este facuta de-anboualea, ca la romani. Ca si in cazul celor care sunt parlamentari si ajung si ministri
Ar trebui stipulat f. clar ca parlamentarii desemnati ministri sa-si piarda mandatul de parlamentar sau ca cei care sunt parlamentari sa nu poata fi desemnati in guvern. Cam asa ar trebui sa stea lucrurile, cred.
Catalin a zis
Da or ba ? Juridic ,adevarat , pe cand ? Trece vremea cu discutii si nebagare in seama . Mai este putin si incepe campania / alegerile urmatoare .
Adriean a zis
Pai nu vedeti ce aroganti au devenit astia de la PSD-ALDE? Mai ales politrucii Dragnea, care ranjeste pe sub mustata de fiu de militian, Tariceanu arogantul fara limite, baietasul ala de la Justitie, un comunist sadea si altii. Ei cred ca vor da de pamant cu Johanis, dar securistii mai tari par a fi pro- vesticii si nu kgb-istii. Va fi o lupta pe viata si pe moarte in urmatorii 2-3 ani. Mult succes!!!
Florin Petrea a zis
Ar trebui sa fie foarte clar scris in lege ca viceprimarii sa nu aiba dreptul de a ocupa si alte functii atata timp cat au in primarie atributii majore (cheie). Ei trebuie sa gestioneze serviciile primariei pe care le au in subordine si care au probleme cu duimul de rezolvat . Viceprimarii sa se dedice zi si noapte sa vina cu propuneri pt a schimba ceva, sa faca, sa verifice si gestioneze proiecte de infrastructura urbana si sa lase scolile pe seama dascalilor care cunosc problema si lucreaza acolo.