Locuitorii din cartierul Gherăiești au câștigat în justiție lupta cu Agricola, compania băcăuană care vrea să mărească abatorul din cartier. Fără ajutor de la instituțiile de mediu, doi cetățeni au câștigat definitiv procesul și au anulat avizul de mediu emis ilegal de Agenția pentru Protecția Mediului Bacău.
Proiectul extinderii abatorului din Gherăiești a fost intens contestat încă de la anunțul companiei Agricola. Locuitorii cartierului au spus că oricum abatorul le otrăvește viața de mulți ani și au pus pe seama poluării din zonă o lungă listă de morți înainte de vreme și îmbolnăviți de cancer sau alte boli grave. Mai mult, utilitățile abatorului sunt extrem de aproape de puțurile de captare a apei din Gherăiești, parte din proiectul Rezervei de Apă a Bacăului.
Citiți și Agricola vrea să mărească capacitatea de producție la 13.800 de păsări pe oră. Locuitorii din zona abatorului se împotrivesc: „Stația de epurare ne otrăvește zilnic”!
În ciuda argumentelor cetățenilor, instituțiile statului s-au poziționat ferm de partea Agricolei, mimând respectarea obligațiilor legale privind transparența. În august 2020, APM a emis avizul de mediu pe baza căruia compania și-a luat autorizația de construcție.
Mai mult, printre instituțiile care au avizat pozitiv extinderea abatorului, se află și Direcția de Sănătate Publică, care a cerut ulterior Primăriei Bacău să instituie o zonă de protecție sanitară de 500 de metri, deși vecinătatea este deja plină de locuințe construite înaintea abatorului.
Citiți și „Puiul fericit” de la Agricola aduce disperare în Gherăiești. Localnicii se tem de ilegalități în extinderea abatorului!
Exasperați de protecția asigurată Agricolei de instituțiile statului, Lucian Tarcău și Matei Cosmin Țâmboi au deschis două procese, unul în care au contestat legalitatea emiterii avizului de mediu, iar altul, pentru anularea autorizației de construire. Cel de-al doilea a fost suspendat până la soluționarea dosarului privind avizul emis de APM Bacău.
La fond, instanța a dat dreptate APM și Agricolei, însă Curtea de Apel a casat sentința și a dat câștig locuitorilor din cartierul afectat de activitatea abatorului. Potrivit termene.ro, Judecătorii au casat prima sentință și au anulat definitiv avizul de mediu:
Respinge ca nefondat recursul incident declarat de recurenta – pârâtă Agricola International SA. Admite recursul principal declarat de recurenţii- reclamanţi Tarcău Lucian şi Tâmboi Matei-Cosmin. Casează în tot sentinţa recurată, iar în rejudecare: Admite cererea formulată de reclamanţii Tarcău Lucian şi Tâmboi Matei-Cosmin în contradictoriu cu pârâtele Agricola International SA şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău. Anulează Acordul de mediu nr. 8/24.08.2020 emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău.
– Hotarârea 234/2022 14.04.2022
Cu avizul de mediu anulat, locuitorii din Gherăiești se așteaptă să câștige și procesul celălalt, iar autorizația de construire să fie anulată definitiv.
Vecinii au mai avut câștig de cauză și în ceea ce privește plângerea penală pe care au făcut-o după incidentul din 2019, când la abatorul societății Agricola a avut loc o deversare din bazinul colector al stației de epurare. Rezultatele analizelor au confirmat, în curtea unui vecin al abatorului, o depășire a pragului de alertă pentru Cadmiu, un metal asociat cancerului de prostată și celui pulmonar, dar și bolii „itai-itai”, descoperită în Japonia, ce provoacă fracturi osoase.
După ce procurorii au clasat de două ori dosarul, instanța de judecată, sesizată de vecinii abatorului, a decis continuarea cercetărilor.
Vom reveni.
Nicu a zis
Cei de la APM să fie imediat demiși .
Marius Popa a zis
Acum sa vedem pe unde scot cămășile șefii de la mediu!Este clar ca au dat o decizie prin încălcarea legii!!! Demisia!! SE AUDE??
Popa Mircea a zis
Demisia?
Nu se aude!
gogu a zis
APM este degeaba, stie doar sa de avize fără să pună întrebări. La fel procedează și cu avizele pentru blocuri, se avizează în orice condiții, fără să țină seama de spații verzi și pe baza unor studii de însorire contrafăcute, studii pe care ei nu se obosesc să le verifice.
Marmelaide Adelaide a zis
Cine este director la APM ? De la ce spelunca politica ?
gladiatorul78 a zis
Oho, crede-ma nici nu vrei sa stii, Petrica Ilies, un individ care in tineretea lui era in anturajul celor care xxx prin Germania, devenit avocat intre timp, iar cu sprijin politic, fara ca ceva sa-l recomande pentru o asemenea functie, a fost pus la conducerea APM Bacau!
– comentariu cenzurat
Ana a zis
Cu toate acestea, Agricola construiește cu mult spor, îi mai oprește oare cineva??
paraschiv tacutul a zis
Ce a fost mai întâi? Abatorul sau casele? Cine a dat aviz de construire?
Propun Garzii de mediu verificarea foselor septice. Sa vedem cuare este cauza deteriorarii pânzei freatice. Ce ziceti oameni buni?
zed a zis
Societatile din ziua de astazi vin cu salarii sub minimul necesar si au profituri extraordinare. Chiar si asa, in ciuda dezvoltarii si extinderii zonelor populate au impresia ca sunt in drept sa-si continue activitatea poluanta pe cheltuiala oamenilor de rand. Ei bine, nu!
Ca societate vinzi si te muti mai departe. Nu poti continua activitatea si sa dai peste cap sanatatea si viata celor din jur. Nu-ti permiti, inchizi pravalia si vine altul in locul tau. Intotdeauna va fi un altul.
E grav daca oamenii sunt fortati sa mai dea bani si pe apa suprataxata la bidon. E foarte grav.
Cu toate astea mai platim si TVA pe ea iar institutiile care se bucura de acel TVA dorm in prostie.
Toata unitatea APM trebui concediata. Alte concursuri, alt oameni.
Costache a zis
La o firma care da de lucru la sute de oameni și asigura hrana zilnică la milioane de oameni sa vii după aproximativ 70 de ani și sa faci afirmații de o asemenea amploare ,înseamnă ca ești împotriva semenilor tai.Pentru doua sau trei case câte erau in urma cu zeci de ani ,distrugem o industrie.Numai in România se pot întâmpla asemenea lucruri!