Într-un scurt film, publicat pe pagina de Facebook Cineclic, Bacăul este prezentat ca un oraș modern, cu blocuri și clădiri noi, străzi largi și asfaltate, „flori peste tot” și școli care își așteaptă primii „oaspeți”.
Imaginile surprind, de asemenea, „un mare Teatru de vară”, cu peste 2.000 de locuri, clădirea spitalului și primele magazine alimentare cu autoservire.
Elena a zis
Blocuri care se puteau construi in alte zone, fara a fi nevoie de demolarea aproape a tuturor cladirilor existente, cum s-a intamplat in toate judetele din V-ul tarii, in care nu s-au atins comunistii nici macar de o casa in centrele vechi, iar astazi sunt mandria zonei.
Srka a zis
Despre ce clădiri istorice vorbești, despre maghernițele infecte de pe str. Leca? Tu ai trăit în anii aia?
Elena a zis
Nu am trait, am vazut imagini. Le poti cauta si tu daca te intereseaza intreg subiectul, iar daca nu, nu mai comenta. Ai vazut Sibiul din anii ’90? Pana sa le restaureze statul roman din bani publici? Stii ce cocina era? Ti-ai pus intrebarea de ce s-a demolat si construit prosteste in zonele vechi in toata zona de sud si est a tarii si nu s-a atins regimul comunist nici macar de o casa in vest? Ma indoiesc ca da si cred ca intuiesc si de ce.
Rahmil a zis
Daca nu ai trait acele vremuri de ce vorbesti. Bacaul era un târg ,o mahala , cu cateva strazi principale ( strada Mare, str. Bacau – Piatra si Calea Moinesti) si multe maghernițe, cu prăvălii evreiești , singurele clădiri simbol sunt si astazi ( teatrul G. Bacovia, fosta biblioteca municipala actuala casa a căsătoriilor, poșta Bacau 1 , tribunalul Bacau , cladirea Spitalului vechi si cam atât) . In piața centrală când intrai te izbea un miros de la macelarie cei care mai traiesc își aduc aminte, erau vestitele Macul Rosu, gradina de vara Parcul trandafirilor, cinematografele Tineretului si Flamura Rosie,teatru de papusi azi o ruină, vestitele crâșme Rapidu, Zahanaua, La Zoiosu, Cățaua leșinată, etc. si alte bombe. Noroc de perioada comunistă că au sistematizat si construit orașul .
Problema este alta, acest oras a fost construit cam înghesuit pe coordonate Nord-Sud , arhitecți vremii puteau sa lase largi spatii verzi si puteau să se duca si pe axa Est-Vest astfel încât să cuprindă cursul râului Bistrița și să o faca cât de cât navigabilă cum este Bega în Timisoara dar mă rog asta-i alta poveste.
Roch a zis
Bacaul a fost un model de frumusete, o bijuterie arhitectonica realizata de la zero. Neavand istorie,cladiri istorice, arhitectii nu au fost constransi sa puna plombe ci au creat minunatul centru, cartierele frumoase, strazi largi si parcuri generoase.
Apoi a fost bafta de a avea oameni iubitori de oras, precum Hrebe sau madam Gainusa, care au tras pentru Bacau din plin.
Degeaba.
Ce-a fost (frumos) si ce a ramas acum.