Locuitorii cartierului Colina Măgurii, din comuna Magura, județul Bacău, deversează conținutul fosei septice pe câmpul din fața locuințelor. Dejecțiile au provocat un miros pestilențial în zonă, au declarat proprietarii din zonă, pentru Ziarul de Bacău. Deși au fost sesizate în repetate rânduri, nici Primăria Măgura și nici instituțiile de mediu nu au luat măsuri.
Dejecțiile provin dintr-un sistem de canalizare atipic, cu panta inversă și cu fosă septică, amenajate de antreprenorul care a construit cartierul, Fiald Imobiliare. Fosa are rolul de colectare și, cu ajutorul unei pompe, se preia conținutul și se trimite în canalizare.
„Încă din anul 2020 există probleme ale pompei de preluare și locatarii de la parterul blocurilor s-au trezit cu fecalele răbufnind în casă, însă scurgerea dejecțiilor pe câmp nu reprezintă o soluție civilizată. Evacuarea apelor uzate se face pe câmp, seara în jurul orelor 21:00 – 22:00 sau în week-end, astfel încât aceste fapte să nu fie verificate și sancționate de instituțiile abilitate”, au declarat locatarii din zonă.
Ziarul de Bacău a contactat conducerea Gărzii de Mediu Bacău, una dintre instituțiile care, alături de Apele Române, pot lua măsuri concrete. Comisarul Ionuț Prisecariu, înlocuitorul comisarului-șef Daniel Corcilă, aflat în concediu, a declarat că știe despre sesizare și a îndemnat populația să sune din nou la 112, să scrie pe mail la cjbacau@gnm.ro sau să se adreseze Apelor Române, când se confruntă cu astfel de situații.
Deși are o echipă „de permanență”, care în teorie are drept scop reacția rapidă la sesizări, până acum nimeni nu s-a dus oficial în control. „Cetățenii să filmeze și să ne pună la dispoziție filmările. Nu știu de ce până acum nu s-a dus nimeni, dar se va constitui o echipă care să investigheze la fața locului”.
Locatarii spun însă că au sunat deja la 112, au făcut și reclamații scrise, ba chiar la fața locului au fost, ca persoane fizice, reprezentanți ai instituțiilor de mediu, însă nu s-a făcut un control pentru constatarea deversărilor, atunci când se produc.
„Am sunat aseară la 112, mi s-a promis că vor fi anunțate instituțiile abilitate, însă n-a venit nimeni. Este inadmisibil! Stăm cu mirosurile pestilențiale și nimeni nu ia măsuri!”, a mai spus un proprietar scandalizat de lipsa de reacție a autorităților.
Bla a zis
2022 !! J A L E Ar trebui locuitorii de la casele învecinate sa le rupă capul ( habar nu au ce cumpăra) bloc în
” câmp „
Martor a zis
Nu-i asa ca vorbești doar ca să te afli în treaba?
Pun pariu ca nici nu știi unde este acest cartier. Îți spun eu, este în mijlocul localității, nu în câmp, ce vezi tu în imagini este doar un teren viran, nu un câmp. Iar multe dintre casele din jur sunt conectate fix la acele pompe, asa ca…mai bine te abtineai, decât sa vorbești prostii.
Popovici Costel Ciprian a zis
De ce ați făcut blocul în câmp ? Nu pricep !!!
locuitor din Colina Măgura a zis
Problema este a Primăriei noastre, de la Măgura. Soluția tehnică găsită de Fiald este singura care funcționează în zonă din cauza specificului terenului (pantă) și este de altfel una se aplică în toate zonele de acest gen din Bacău și oriunde. Deși cei de la Fiald au predat amplasamentul de 10 ani, deci nu mai au nicio responsabilitate în administrarea pompelor, astăzi au trimis totuși o pompă ca soluție temporară, gest pentru care le mulțumim! Soluția pe termen lung este ca Primăria căreia îi plătim taxe să administreze locația, să întrețină pompele care e firesc să se deterioreze după 10 ani de funcționare… A existat cândva și ideea înființării unei asociații de locatari care să se ocupe și de acest aspect, dar ideea nu a fost agreată de proprietari. Poate se va găsi totuși o soluție, măcar în al 12-lea ceas!