Deputatul Viorica Marcu (PNL Bacău) a tras un semnal de alarmă, în pragul noului an școlar, despre situația reală a învățământului, în țară.
„Anul acesta începem şcoala cu cataloage electronice, cei drept doar în Sector 3, Bucureşti, pentru că anul trecut 2014 am început cu promisiunea că copiii vor avea tablete, smartphone-uri şi nu le au nici astăzi, chiar şi manualele clasice, pe suport de hârtie au venit foarte târziu, şi anul acesta scolar suntem in aceeasi situatie, abia se țin licitatiile pentru editarea manualelor”, a spus Viorica Marcu, de la tribuna Camerei Deputaților, la finele săptămânii trecute.
„Din păcate, la scara naţională, priorităţile privind învăţământul sunt altele. Sunt localităţi în România unde copii nu au şcoală, nu au unde să meargă la şcoală, sau dacă au, se îngrămădesc învăţând în cămăruţa de 3×3 metri pătrați, cu mobilier de cinci decenii. Sunt şcoli cu lut pe jos şi care le vezi de la depărtare pentru că sunt văruite în mileniul 3 cu spâneala bunicii. Sunt localităţi, în special în mediul rural, unde copii fac pe jos naveta câte 10 km dus-întors, pe drumuri prăfuite şi pline de gropi doar pentru că vor să înveţe şi pentru că au acest drept. Sunt siderată să aud câte programe se desfăşoară pentru învăţământul românesc, ca la început de an şcolar guvernanţii, cei foarte mulţi miniştri care au tranzitat pe la Ministerul Educaţiei, ne vorbesc de progres, de inovaţie IT în educaţie, de tabletă, smartphone şi acum şi de catalog electronic”, a mai arătat deputatul de Bacău.
„De ce nu ne vorbiţi de câte şcoli nu au căldură, de câte au şi acum grupurile sanitare în curte fără apă şi canalizare, de câţi copii merg kilometrii pe jos pentru a ajunge la şcoală? De ce nu vă îngrijorează deloc problema abandonului şcolar, care este în creştere, sau credeţi că aceşti copii nu vin la şcoală pentru că nu au tabletă? Sau poate pentru că nu au ce mânca şi încălţa?!”, a declamat, retoric, Marcu.
Deputatul a continuat cu exemple de școli cu probleme din județul Bacău: „SOHODOR- com. Horgeşti; Prăjeşti- com. Prăjeşti; Dumbrava – com Răchitoasa; Viforeni şi Bărţăteşti – com. Ungureni. Lista poate continua, în jud. Bacău fiind identificate 137 de unităţi şcolare fără autorizaţie de funcţionare”.
smart a zis
Parca o vad in postul de ministru al cercetarii si invatamantului ! Da-i inainte Viorica , in Romania orice este posibil ! Ce coana Leana n-a ajuns academician doctor inginer ???
Mossad a zis
Balbaiala…emotii
Lumi a zis
Acum ceva ani, pe individa asta o freca grija de concediul profesorilor! Ei madam’, ai acum mai mult concediu decat cadrele didactice! Esti multumita? Treaba zero, te mai bagi pe la tribuna sa vorbesti baliverne, leafa merge, privilegiile la fel, pensie speciala, ca de, esti obosita de stat pe scaun, masina, sofer, secretara/secretar, suma forfetara lunara de care nu dai cont nimanui, etc. etc. Lasa-ne cu asa grija fata de educatie! Nu mai poti tu de elevii care fac km pe jos! Ipocrito!