Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare Bacău (ADIS) şi Romprest Service S.A. au prezentat noul sistem de management al deşeurilor în judeţul Bacău, în baza contractului de delegare prin concesionare a gestiunii serviciilor publice de colectare şi transport al deşeurilor municipale în judeţul Bacău, valabil 8 ani, în cadrul unui eveniment desfășurat sâmbătă la Baza Romprest – Oneşti. Au participat Dragoș Benea, președinte al Consiliului Județean Bacău, dar și fost președinte, până în decembrie 2015, al ADIS, Alexandru Cristea, primarul interimar al Oneștiului, Bogdan Seto, director executiv ADIS Bacău, Sorin Velicu, director Operaţional Romprest.
În urma licitaţiei organizate de ADIS Bacău, a fost atribuit către Compania Romprest Service S.A., contractul de concesiune pentru delegarea gestiunii serviciului de colectare şi transport a deşeurilor municipale din 65 localităţi, împărţite în 4 zone de lucru; restul localităţilor din judeţ, Municipiul Bacău şi alte 22 de localităţi nu fac obiectul contractului. Din cele 65 de de localităţi , 3 UAT-uri vor fi deservite, progresiv, în momentul în care vor înceta contractele de delegare existente la data licitaţiei desfăşurate.
Benea: „Nu-mi explic de ce în municipiul Bacău nu se organizează încă licitația”
„Acest proiect a început în 2010, la nivelul județului Bacău, prin înființarea ADIS, s-au făcut investiții de aproape 40 de milioane de euro, în tot județul, în sistemul de management integrat al deșeurilor. Azi vedem la lucru un operator cu aviz ANRSCE, cu licitație organizată, contestată și câștigată. Din punct de vedere legal, este zona cea mai bine acoperită din județ. Din cele 93 de localități ale județului, contractul cu Romprest acoperă 65 dintre acestea. Într-o bună zi, vor fi organizate licitații și în celelalte localități, atunci când va fi momentul. Le mulțumesc primarilor care au înțeles că, deși nu este foarte popular, este un demers în condițiile legii și ale cerințelor Uniunii Europene, pe mediu”, a afirmat Dragoș Benea, președinte al Consiliului Județean Bacău.
Fostul președinte ADIS a mai declarat că, în acest domeniu, Bacăul este încă departe de ceea ce și-a propus Uniunea Europeană, în județ, dar mult mai avansat decât alte zone. „Suntem departe, din motive birocratice, din cauza apropierii alegerilor, în multe localități, dar și a unor interese locale. Altfel nu-mi explic de ce în municipiul Bacău nu se organizează încă licitația. Mai sunt 4 localități, Moinești, Dărmănești, Sănduleni și Berzunți, care au de aprobat hotarâri de Consiliu Local la care s-au angajat în urmă cu 5-6 ani. Sperăm ca Romprest să se achite de toate obligațiile din contract, iar comunitățile locale și ADIS să asigure condițiile pentru implementarea contractului”, a mai spus Benea.
Alexandru Cristea, primarul interimar al Oneștiului, a apreciat importanța economică a stabilirii bazei Romprest în Onești, ca și faptul că s-au creat 75 de locuri noi de muncă.
Romprest are exclusivitate
Compania Romprest Service SA a început prestarea serviciului în data de 11 ianuarie 2016. În perioada de mobilizare (90 zile), Romprest a dotat cu recipiente de precolectare populaţia din zonele rurale şi urbane. Astfel, utilizarorii serviciului din zonele rurale accesibile autospecialelor autorizate pentru colectare şi transport deşeuri municipale, au fost dotate în regim de comodat cu recipiente puse la dispozitie de ADIS Bacău, achiziţionate cu fonduri europene prin accesarea Programului Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu).
“Se depun toate diligenţele în vederea efectuării prestaţiei, în cele mai bune condiţii, Romprest investind în cele mai noi dotări, achiziţionând utilaje specializate şi autorizate, certificate Euro 6, destinate programelor de colectare separată şi transport separat a deşeurilor. Fiind vorba de un număr considerabil de localităţi din judeţul Bacău şi pentru asigurarea unui flux operaţional de lucru care să se încadreze în parametrii de mediu, am organizat baze operaţionale, în toate cele patru zone, în care au fost împărţite UAT-urile, respectiv localităţile Bacău, Bereşti Tazlău, Oneşti şi Găiceana”, a declarat Sorin Velicu, director operaţional Romprest.
Romprest are drept de exclusivitate în prestarea serviciului la toţi utilizatorii din aria deservită în judeţul Bacău, portrivit legislației și licenţei emise de ANRSC.
Mai multe declarații, pe înregistrarea video a conferinței de presă de la baza Romprest, din Onești:
Popa Rodica a zis
vi se pare corect ca ati negociat cu primaria Stefan cel Mare sa nu ia bani pe impozit pana cand nu vor face toti cetatenii comunei contract cu firma dvs,iar dvs nu ridicati gunoiul pentru ca cetatenii nu au pubele? Oare cine trebuie sa distribuie acele pubele si dupa cat timp vor fi distribuite pentru ca taxele sunt deja achitate dar nu beneficiem de aceste servicii(adica nu se ridica gunoiul)