Firmele băcăuanului Dorinel Umbrărescu lucrează și pe timpul nopții pe șantierul Drumului Expres Brăila-Galați, șosea de 11 kilometri care ar trebui să fie terminată în 2024, dar cu șanse reale să fie deschisă circulației în avans față de termenul din contract.
Compania de Drumuri a publicat cele mai imagini de pe șantier, de această dată cu lucrări care se desfășoară pe timpul nopții. Spre deosebire de alți constructori, firmele omului de afaceri Dorinel Umbrărescu au un program de lucru diferit, cu patru săptămâni de lucru și una liberă care se ajustează înainte de marile Sărbători. Lucrările de noapte nu reprezintă o premieră la UMB, toamna trecută CNAIR dând publicității imagini cu șantierul de pe Autostrada Transilvania.
Contractul cu cel mai puternic drumar din România a fost semnat în aprilie 2021 pentru 371 milioane de lei şi o durată de 34 de luni, din care 10 luni pentru proiectare şi 24 de luni pentru execuţie. UMB a câştigat licitaţia cu o ofertă de 371 milioane lei faţă de valoarea estimată a CNAIR de 530 de milioane lei. Garanția lucrării este de 10 ani. Drumul expres va avea câte două benzi pe fiecare sens (lățimea benzii de 3,5 metri față de 3,75 pe autostradă) și spațiu median. Pe lângă asigurarea unei variante pentru DN 22 B (digul Brăila – Galaţi), Drumul Expres Brăila – Galaţi va permite legătura şi cu Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila „Golden Gate de România”.
VIDEO CNAIR: UMB lucrează și noaptea pe șantierul Drumului Expres Brăila -Galați:
Apavaloaie cornel a zis
Mar interesa si pe mine sa lucrez ca sufer basculanta 8×4
Maciuca a zis
Buna ziua pentru angajare am permis de conducere. C+E sinatestat dpentru toate utilajele.
calator a zis
Este dintre putinii constructori de drumuri care incearca sa respecte retetele mixturilor asfaltice si tehnologiile. Exemplu foloseste criblura de cariera de munte in loc de pietris de rau. La noi totul te indeamna sa dai plasa. Investitorii iti cer mari comisioane, dirigintii de santier, proiectantii vor spagi, sefii de la inspectorii de la inspectoratul in constructii vor si ei procente. Lucrarile rezulta de calitate slaba si dupa un an doi este nevoie de alte reparatii si ciclul se reia la infinit.