Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a semnat astăzi contractul pentru construcţia șoselei de centură a municipiului Bacău, în valoare de circa 394 milioane de lei (89,54 milioane de euro), fără TVA, atribuit firmei Eko Insaat Ve Tic As, din Turcia.
După cei doi ani de la lansarea licitației, timp în care s-a organizat licitația și s-au respins toate contestațiile în instanță, contractul a fost semnat de Narcis Ștefan Neaga, director general al CNADNR, și Halim Balkaya, directorul general al Eko Insaat Ve Tic As.
Au participat Victor Ponta, prim-ministru, Ioan Rus, ministrul Transporturilor, Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean, Dorian Pocovnicu, prefectul județului Bacău, și Cengiz Koksal, președintele Eko Insaat Ve Tic As. Au mai asistat primarii localităților străbătute de centura Bacăului, șefi de instituții guvernamentale, parlamentari etc.
Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău: „Este o zi cu majuscule în viața administrației publice băcăuane, pentru că se semnează cea mai importantă investiție realizată în județul Bacău după 1990. Vorbim despre centura ocolitoare a municipiului Bacău, care își are începutul în 2004, când s-a realizat Studiul de Fezabilitate. Între 2004 și 2012, nu există istorie pentru acest proiect, ci doar un moment ce trebuie uitat, pentru că acest obiectiv a fost inaugurat de două ori. În 2012, primul ministru a promis trecerea acestei investiții între priorități, iar în aprilie 2013 s-a lansat licitația. În mai 2014, din păcate sau din fericire, premierul Victor Ponta a promis că nu va pleca din postul de prim-ministru până nu semnează această investiție”.
Victor Ponta, prim-ministru: „Unul dintre motivele pentru care am ales să semnăm acest contract pe 1 aprilie este legat de faptul că știu că în Bacău nimeni nu mai crede că o să se facă șoseaua de centură. După zece ani, cine mai credea? La un moment dat, nu mai credeam nici eu. Acest proiect este important în primul rând pentru municipiu, pentru că știu ce înseamnă să-ți treacă tot traficul prin mijlocul orașului. Este important și pentru traficul din zonă, dar și pentru că există mereu discuții interminabile că de ce investim toți banii în Ardeal. Cei 17 kilometri de autostradă se înscriu în ceea ce România nu a avut niciodată, în Master Planul de Transport, finanțat de Uniunea Europeană și bugetul României, care prevede investiții ce leagă Moldova de Europa. În acest fel îi ajutăm și pe cei de peste Prut să fie legați de Europa, care au și mai mare nevoie decât noi”.
Referindu-se la contestațiile care au durat aproape doi ani, premierul Victor Ponta a anunțat că, până în iunie, se va schimba legislația achizițiilor publice. „Facem tot posibilul să nu ni se mai întâmple să dureze doi ani de la momentul licitației până la momentul semnării contractului”, a afirmat Ponta. „Am vrut să fiu prim ministru până se semnează contractul, acum îmi doresc să fiu prim-ministru și până e gata centura”, a spus șeful Guvernului.
Narcis Ștefan Neaga, director general al CNADNR, a precizat că, odată cu construcția centurii Bacăului începe construcția autostrăzii spre Moldova, deoarece 17 kilomentri din șoseaua ocolitoare vor avea profil de autostradă. Centura Bacăului va lega autostrada Brașov-Bacău de autostrada Bacău-Pașcani, ambele aflate în faza studiilor de fezabilitate. Cel mai important efect va fi că un trafic de aproximativ 10.000 de mașini va fi scos zilnic din oraș. „Exproprierile sunt efectuate în totalitate, avem acordul de mediu. Ordinul de începere a lucrărilor se va da în maximum 49 de zile, dar considerăm că până în Paște vom avea și autorizația de construire și nu vom mai aștepta cele 49 de zile”, a precizat directorul Neaga, de la CNADNR.
Halim Balkaya, directorul general al Eko Insaat Ve Tic As, a spus că centura Bacăului este primul proiect în România al companiei sale.
”Singurul nostru obiectiv este să terminăm în cel mai scurt timp și cele mai bune condiții. Le mulțumesc locuitorilor din Bacău”, a mai spus Halim Balkaya.
Cengiz Koksal, președintele Eko Insaat Ve Tic As, a spus că firma sa a fost întemeiată în 1965, acum împlinește 50 de ani, iar acest contract este primul semnat în acest an aniversar. „Eko Insaat Ve Tic As este cea mai veche companie din domeniul drumurilor, din Turcia, chiar în acest moment lucrăm la mărirea aeroportului din Istanbul. Sunt convins că, dacă vom lucra în echipă, centura Bacăului va fi un succes”. Cengiz Koksal a anunțat și că, pentru lucrările la centura Bacăului, vor fi angajate 500 de persoane, mână de lucru locală.
Ioan Rus, ministrul Transporturilor, a informat despre stadiul Master Planului pe Transport, aflat în faza unor explicații suplimentare solicitate de Comisia Europeană. În câteva săptămâni, acest document strategic urmează să fie aprobat. Rus a vorbit și despre studiile de fezabilitate care sunt în procdură de achiziție în această perioadă, pentru autostrăzile ce urmează să se facă.
Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile (85%) și Bugetul de Stat (15%). Durata contractului este de 48 de luni din care 24 luni pentru execuţia lucrărilor, restul pentru garanție, iar lungimea tronsonului este de 30,7 kilometri.
Mai multe declarații și informații despre semnarea contractului pentru centura Bacăului, pe înregistrarea evenimentului.
Galerie foto de la semnarea contractului pentru centura Bacăului:
cora a zis
Domnule director Neagu . cand spuneti ceva asigurati-va ca este adevarat . Va informez domnule ca ; Expropierea este facuta pe hirtie si habar nu aveti ce se afla in teren. Halal director.
gh. a zis
Ar fi cam 3 milioane de euro kilometrul patrat… cate benzi vor fi ?
Nelu a zis
Sa va uitați prin sertare domnilor,pentru ca mai aveți proiecte de ani de zile aprobate și neîncetate sau neterminate. Nu va apucați de 10proiecte și sa nu terminați nici unul. Uitați-vă la spital, la șoselele din Bacău și la faimosul „centru Smurd”. Rugăminte…. Terminați ce ați început și începeți proiectele mai vechi. Mulțumesc pentru atenție.
a a zis
Neluleee, astea-s proiecte diferite, finantari diferite, executanti diferiti. Acu n-ai vrea sosea centura pen’ca nu s-a terminat spitalul? Ce are una si cu alta, de ce-ar fi incompatibile intre ele?
Doamne ajuta sa se faca odata centura asta!
Matt a zis
„Ordinul de începere a lucrărilor se va da în maximum 49 de zile, dar considerăm că până în Paște vom avea și autorizația de construire și nu vom mai aștepta cele 49 de zile” S-o fi dat si nu am aflat eu?
petru a zis
A câștigat licitația turcul dar ca și la alte lucrări similare ,nu o construiește propriu zis firma lui ci tot firme de la noi în antrepriza adică la a 2 mana. Si nu turcul angajează ci tot patronii ăștia de doi lei de la noi cu salariile lor de mizerie . De exemplu o bucata de vreo 6 km a luat-o firma consilierului județean Ganea cu firma lui Romgan. Pai dacă a câștigat-o turcul pai el sa pună mana sa o facă nu să-și ia numai grosul banilor și resturile ajung la firmele astea de garaj care la rândul lor le mai arunca și la salariați niște fărâmituri numite pompos salarii.