Aeroportul Internațional „George Enescu” din Bacău are de azi un nou terminal, la exact 2 ani de la inaugurarea lucrărilor. Senatorul Dragoș Benea, fostul președinte al Consiliului Județean Bacău, a anunțat ziua și destinația spre care vor zbura primii pasageri ce vor trece prin noua aerogară.
Primii pasageri care vor fi „procesați” în noul terminal al Aeroportului Bacău vor decola pe 15 noiembrie, spre Bergamo. Anunțul a fost făcut de senatorul Dragoș Benea joi, cu ocazia inaugurării investiției realizate de Consiliul Județean Bacău. Până atunci, se vor desfășura proceduri de securitate a aeroportului.
Presa din Bacău a fost invitată joi dimineață, la un tur al noului terminal, alături de Oana Chelaru, președintele Aeroportului, Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, senatorul Dragoș Benea, fost președinte al CJ, primarul Bacăului, Cosmin Necula, Dorian Pocovnicu, director de dezvoltare al Aeroportului, și deputatul Ionel Floroiu, fost vicepreședinte al CJ.
Directoarea Oana Chelaru, care a făcut oficiile de gazdă, a prezentat rând pe rând detalii ale investiției și fluxul de pasageri. De asemenea, au fost menționate instalațiile de procesare a bagajelor, pentru care s-au alocat 1,4 milioane de euro și care realizează o selectare automată a valizelor „suspecte”.
S-a lucrat sub sarcină
Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău: „Nu au fost niciodată probleme cu plățile, mereu a fost prioritate maximă, iar Consiliul Județean a monitorizat îndeaproape stadiul lucrărilor. Activitatea pe aeroport nu s-a oprit niciodată pe timpul lucrărilor, s-a lucrat sub sarcină. Noua investiție respectă toate standardele, conform legislației specifice în vigoare, iar condițiile privind siguranța pasagerilor sunt respectate. Terminalul permite procesarea a 300 de pasageri pe oră, ceea ce permite menținerea actualelor rute, dar și noi destinații. Sper ca toți băcăuanii să se regăsească în această investiție, cu toții ne-am dorit-o. Prioritatea rămâne acum finanțarea pistei, proiectul tehnic este finalizat, ne ocupăm de organizarea licitației”.
Senatorul Dragoș Benea, fostul președinte al Consiliului Județean Bacău, în mandatul căruia a fost demarată investiția: „Ordinul de execuție a fost dat pe 9 noiembrie 2015, după ce, în august 2015 fusese dat ordinul pentru proiectare. Felicit toate instituțiile implicate în această operațiune, pentru că nu a fost simplu să se lucreze sub sarcină. Această investiție ar fi putut să fie finalizată complet, însă, deși a fost notificată de pe 14 august 2015, Romatsa SA nu a făcut achizițiile pentru aparatura turnului de control, ceea ce a ținut investiția în loc. În continuare, se va opera cu turnul vechi. Din această cauză, doar 100 de locuri ale parcării sunt funcționale, din cele 300 proiectate”.
Senatorul Benea a amintit că fosta administrație Bacăului nu a dorit să modernizeze strada Aeroportului, iar investiția a fost pornită abia după alegerile din 2016.
Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău: „Municipiul Bacău este principalul beneficiar al investiției. Pot să spun că această echipă continuă să se țină de cuvânt. Acesta este doar teminalul de pasageri, dar investiția este cu mult mai mare, în logistică, tehnică. În decembrie 2017, se finalizează exproprierile pentru strada Aeroportului, iar lucrările, dacă nu vor fi contestații, s-ar putea termina în toamna anului 2018. Noua stradă va avea patru benzi de circulație”.
Oana Chelaru, directoarea generală a Aeroportului Internațional „George Enescu” Bacău: „Investiția ne permite optimizarea curselor pe care le aveam până acum și, de asemenea, avem posibilitatea de a deschide rute noi. Avem discuții pentru o cursă pentru București. Acum ne focalizăm pentru investiția în pista aeroportului. Transferul de pe vechiul pe noul terminal se va face în noaptea de 14 spre 15 noiembrie 2017, pentru că sunt foarte multe proceduri de securitate de parcurs, deoarece în partea restricționată nu trebuie să existe obiecte neinventariate”.
Video:
Galerie foto:
Proiectul de modernizare a Aeroportului Bacău, de 57 de milioane de lei, cuprinde un turn de control, un terminal de pasageri, o parcare auto, anexe administrative, garaje, un terminal pentru transportul rutier, un drum de acces la radiofar, o uzină electrică, o centrală termică, un rezervor de apă antiincendiu și o stație de pompare.
uncas a zis
Macar o veste buna si o investitie dusa pana la capat!Poate pe calea aerului o sa fim racordati la nivel european!
kros a zis
Offf !In sfarsit !Hai si cu centura ca sa putem dezvolta acest oras ramas in urma fata de celelalte resedinte de judet.
Alex a zis
Mi-as dori si alte companii aeriene care sa opereze de pe Bacau. In lipsa competitiei, preturile de la Blueair sunt, cateodata, absurde. E ciudat sa coste un bilet la Blueair mai mult decat unul la British A.
Nasty a zis
O alternativă importantă:
De ce nu se asfaltează și strada de lângă calea ferată, care iese direct în „centura” actuală a Bacăului, care duce către Comănesti, Moinești, Piatra-Neamț?
Așa toate mașinile vin/pleacă spre permanent aglomerata stradă, care traversează PRIN CENTRU orașul.
Permanent la acest semafor sunt cozi la fiecare avion sosit/plecat.
Deci terminalul acum permite operarea mai multor avioane deodată, dar intersecția, nu!
Marius a zis
Cu doar 8 porti check in, e bataie de joc:)), proiectat pentru o singura companie aeriana.
De exmplu aeroportul iasi si brasov au cate 24 de porti check in fiecare si 3 benzi pt ridicare bagaje, 8 aeronave procesate intr-o ora fata de noul terminal al bacaului cu 1,5 aeronave pe ora. O my God:))
Valy a zis
Marius, fix acelasi comentariu l-ai postat si la ziarul concurent. Nu ar fi asta problema, dar vezi ca la Brasov inca nu exista aeroport…
Alin a zis
Marius, daca lucrurile asa stau, tu crezi ca ne comparam cu civilizatia?