Consiliul Județean (CJ) Bacău, sub semnătura președintelui Dragoș Benea, a adresat joi o „plângere prealabilă” către Ministerul Sănătății, prin care reclamă că, în baza unui Ordin de Ministru publicat în Monitorul Oficial la finele lunii martie, numărul paturilor din spitalele băcăuane este redus cu 102. Acestui demers i s-a alăturat și deputatul PSD Cosmin Necula, cei doi criticând, în cadrul unei conferințe de presă, decizia ministrului Sănătății, Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu. Dacă Ordinul nu este anulat, este compromis și viitorul Spitalului Municipal Bacău, aflat încă în șantier, dar aproape de finalizare.
„Consiliul Județean Bacău, nu numai în calitate de administrator al Spitalului Județean de Urgență, ci și în calitate de apărător al intereselor sănătății oamenilor din județul Bacău, înțelege să depună plângere prealabilă, iar ulterior în funcție de reacția ministerului să acționeze în instanță pentru suspendarea Ordinului de Ministru”, a subliniat Dragoș Benea.
Președintele CJ Bacău a afirmat că noua „tăiere” de paturi, după cea efectuată în anul 2009, când s-a dorit chiar desființarea spitalului de la Comănești „va afecta și mai mult” toate spitalele din județ.
„Este incalificabilă decizia ministrului în condițiile în care despre ea am aflat doar, întâmplător, citind Monitorul Oficial. Nu a existat nici o hârtie oficială remisă anterior, nici măcar o discuție prealabilă cu reprezentanții ministerului. A fost o decizie luată unilateral și arbitrar. Înțeleg, deci, să contestăm și să ne batem cu Ministerul Sănătății, inclusiv în justiție. Nu cunosc în istoria județului Bacău un demers precedent, de atac în instanță a unui ordin de ministru, dar acesta nu este un motiv să nu mergem până acolo, chiar dacă acest curaj s-ar putea să coste pierderea aparatului RMN, pentru achitarea căruia CJ Bacău face demersuri, aprobate de către Ministerul Sănătății încă de anul trecut”, a spus Benea.
O „victimă” a deciziei guvernamentale va fi și Spitalul Municipal, care, odată finalizat, nu va putea face angajări, neavând finanțare de la Casa de Asigurări.
La rândul său, deputatul Cosmin Necula a criticat măsura luată de „ministrul tehnocrat”, menționând că aceasta afectează în cea mai mare parte spitalele din Moldova și „mai deloc” pe cele din zona Transilvaniei ori București.
„Un medic renumit din România consideră că cea mai săracă regiune a țării, respectiv Regiunea Nord-Est, e cea mai sănătoasă. De ce? Pentru că este principala zonă din care se taie paturi — Bacău, 102, Iași, peste 120, în timp ce la Cluj nu se întâmplă absolut nimic asemănător, ca mai deloc în toată zona Ardealului. La fel, nici din București nu s-a preconizat o asemenea măsură. Deși, în acele zone e foarte bine dezvoltată rețeaua privată de sănătate, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate face suficiente deconturi pe aceste spitale private. În realitate, acolo unde sărăcia e mare și numărul pacienților spitalizați e mai mare. Deci, de unde vor dispărea paturile?” , a afirmat parlamentarul Cosmin Necula.
”Celelalte autorități ori nu au aflat de acest ordin, ori au aflat și dorm în scaune”
În finalul conferinței de presă, președintele CJ, Dragoș Benea, a făcut „un apel” la toate autoritățile locale din județ ca să se alăture demersului inițiat de instituția pe care o conduce „nu doar la modul declarativ sau pe Facebook, ci în instanță, pentru că această măsură, de tăiere a 102 paturi de la finanțare de către CNAS, se va răsfrânge asupra tuturor spitalelor”.
„Chiar dacă acest demers ar putea fi considerat electoral, merită riscul. Eu nu cred că un asemenea ordin de ministru nu merită o acțiune de protest publică. Din păcate, celelalte autorități locale ori nu au aflat de acest ordin, ori au aflat și dorm în scaune, crezând că nu se va răsfrânge asupra lor. Solicit primăriilor să facă front comun cu noi”, a spus președintele CJ Bacău.
Benea a precizat că oricum sistemul sanitar din județul Bacău este subfinanțat. La Spitalul Județean, de pildă, în 2015, Casa de Asigurări a finanțat 49.866 de cazuri, deși au fost tratate 51.974 de persoane. Pentru diferența de aproape 2.000 de pacienți consultați, nu a existat finanțare, spitalul s-a descurcat cum a putut.
Și deputatul Cosmin Necula a reliefat faptul că „ar fi normal în actuala situație ca toate instituțiile locale — primării, DSP, CJAS — să reacționeze”.
„Nu e vorba de o chestiune de natură politică, este vorba de o mare problemă, anume sănătatea oamenilor, principiu atât de clamat și repetat și de actuala guvernare, dar și în fiecare campanie, principiu care trebuie concretizat inclusiv pe cale juridica”, a afirmat Necula.
Urmăriți înregistrarea conferinței de presă:
Ion a zis
Nu stiu cum sa mai prosteasca electoratul.PSDul conduce judetul de 26 ani.Ce rezultate a inregistrat ? Ce lideri cinstiti au ? Stiu sa fure si sa insele .La primarie e nevoie de un gospodar care sa urmareasca toate proiectele in desfasurare.Necula spune povesti de adormit copiii pe sticla.Nu spune ce stie sa faca la modul concret.
Tot eu a zis
Nu se reduc paturile in Ardeal poate pentru ca acolo pacientii nu se interneaza pentru banale infectii urinare sau pentru hipertensiuni arteriale care pot fi tratate in cabinetele medicilor de familie? Sau pentru boli inexistente ce apar peste noapte pentru pensionarile pe caz de boala, pensii de boala pentru care platim cu totii din taxe si impozite……cerc vicios din care tot noi oamenii de rand avem numai de pierdut! Asa ca reducrea paturilor nu e chiar asa de grava cum ar vrea dl Benea sa para acum in campanie electorala…..
tucu a zis
Ar putea sa intervina, in Parlament, parlamentarii de Bacau, sa nu se mai chinuie Benea, ca dupa 12 ani, a obosit.
Cip a zis
Tema de campanie pt. Benea ,așa temă avea și Stava . .Toți a apă și ……… .