Procurorii DIICOT au percheziționat locuințele unor persoane suspectate de trafic de persoane, camătă, șantaj, exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile și exploatarea cerșetoriei și au dus 5 persoane la audieri. Suspecții ar fi îmbătat și drogat victimele, ca să semneze procuri notariale prin care își cedau locuințele.
„La data de 24.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Bacău au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, camătă, șantaj, exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile și exploatarea cerșetoriei”, se arată în comunicatul DIICOT.
Potrivit procurorilor, începând cu anul 2014, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de camătă și exploatarea patrimonială a persoanelor vulnerabile.
Din cercetările efectuate și materialul probator administrat în cauză, a rezultat faptul că liderii acestei grupări identificau și racolau persoane vulnerabilizate pe fondul unor practici vicioase, în special al consumului de alcool, pe care le determinau, prin metode înșelătoare, să consimtă la transmiterea dreptului de proprietate asupra imobilelor pe care le dețineau.
Investigațiile efectuate de către organele de cercetare penală au condus până în acest moment la identificarea unui număr de 3 persoane vătămate ce au fost încurajate să consume băuturi alcoolice, le-au fost administrate substanțe psihoactive, fiind aduse într-o stare psihică profund alterată sub imperiul căreia au fost determinate să semneze procuri notariale în vederea deposedării de locuințe.
În privința uneia dintre persoanele vătămate, există date că, în cursul anului 2013, ar fi primit un împrumut în cuantum de 6.000 de euro de la unul dintre suspecți, pe care l-a garantat cu apartamentul pe care îl deținea. Întrucât împrumutul nu a fost achitat la termenul convenit, imobilul care a făcut obiectul ipotecii convenționale a fost executat silit.
Totodată, au fost identificate alte două persoane vătămate ce au fost obligate de către suspecți să practice cerșetoria în folosul acestora. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 5 persoane.
„Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se mai precizează în comunicatul DIICOT.
La nivel național, procurorii D.I.I.C.O.T. și ofițerii de poliție judiciară efectuează un număr de 87 de percheziții domiciliare și pun în executare 152 de mandate de aducere. Acțiunile urmăresc „documentarea activității infracționale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor, indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal și, nu în ultimul rând, identificarea și protejarea victimelor unor astfel de infracțiuni”, potrivit unui comunicat DIICOT.
Well a zis
Si notarii in fata carora s-au semnat aceste procuri de catre oameni drogati si beti nu au nici o vina? Ei ar trebui primii arestati, nu ai cum sa nu vezi un om care e beat sau drogat cand intra in cabinet. Eu stiu ca trebuie notarul sa se asigure ca persoana respectiva semneaza in cunostinta de cauza si intelege pe deplin ceea ce semneaza. Notarii care au validat procurile la puscarie!!!!
Stancu Dorel a zis
Actiune de doi lei cu interlopii si cămătarii lu’ pește.
In lipsă de marerial atribuiți calitatea de cămătar oricărui boschetar.
Trebuie sa iasa la număr nu?
Sau să justifice niste stele de 1 Decembrie?
Sunteți penibili!
:-) a zis
Spectacol de ochi lumii
adrian a zis
numele notarilor?