Situația juridică a transportului public din municipiul Bacău este neclară, în acest moment, după încercarea eșuată, în Consiliul Local, de constatare a expirării contractului cu Transport Public SA. Într-o conferință de presă susținută alături de deputatul Cristian Ichim (USR-PLUS), viceprimarul Cristian Ghingheș a afirmat că, în acest moment, contractul este „denunțat”.
Transportul cu autobuze încalcă mai multe legi apărute după licitația din 2004, iar parcul auto al companiei private nu asigură servicii la standardele actuale.
„Intenția noastră este să modernizăm transportul public în municipiul Bacău, ceea ce implică o accesibilitate mai bună și deservirea tuturor zonelor orașului. Normele arată că 400 de metri este distanța maximă acceptabilă până la care un cetățean poate să meargă, astfel încât transportul cu autobuzul să fie ofertant. În acest moment, există foarte multe școli și instituții care nu sunt deservite”, a spus viceprimarul USR PLUS.
Parcul auto al Transport Public SA este învechit, cu investiții „minore”, în ultimii ani. De asemenea, foarte multe disfuncționalități ar putea fi rezolvate printr-o încadrare metropolitană și tarifară a transportului public, astfel încât un călător să nu schimbe mai multe mijloace de transport ca să ajungă din comunele limitrofe în centrul municipiului Bacău.
Viceprimarul Cristian Ghingheș a invocat documentul primit de municipalitate de la ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice), din care reies încălcări ale legislației.
„Totodată, vă atragem atenția că eventualele compensații financiare acordate de la bugetul local pentru îndeplinirea de către Transport Public SA a obligațiilor de serviciu public, pe baza unui contract care se derulează pe o durată mai mare decât cea statuată în Regulamentul CE 1370/2007, sunt sume nelegal plătite operatorului, supuse controlului Curții de Conturi”, a avertizat ANRSC.
„În acest moment, plata subvențiilor de la bugetul local nu mai este posibilă, fiind în afara legii”, a afirmat Ghingheș. Din momentul denunțării contractului, municipalitatea nu ar trebui să mai achite subvenții către Transport Public SA.
Viceprimarul a făcut un apel la Consiliul Local să înțeleagă necesitatea modernizării transportului public, prin declanșarea unei noi achiziții publice pentru delegarea acestui serviciu. „Nu avem nimic cu compania, dimpotrivă, fiind din Bacău, ne-ar bucura să asigure continuitatea, desigur, în baza altor condiții”, a afirmat Ghingheș.
Expirarea contractului ar fi trebuit, conform ANRSC, constatată încă din 2019, când ar fi trebuit pregătită noua licitație. De altfel, și Planul de Mobilitate Urbană impunea din 2017 mai mulți pași, astfel încât să poată fi accesate fonduri europene pentru modernizarea transportului public.
„Și liniile de transport trebuie reorganizate, ca să ajungă în toate colțurile orașului. Primăria, Transport Public SA și Consiliul Local Bacău trebuie să șe așeze la masă și să discute în ce direcție trebuie să meargă transportul public. Așa nu se mai poate continua, nu se mai pot face plăți, cetățenii sunt nemulțumiți, suntem și în afara legii!”, a concluzionat viceprimarul.
El a reluat două întrebări lansate Transport Public SA: de ce ține așa de mult la un contract care le aduce un profit de numai 2.000 de lei pe an, cât arată ultimul bilanț accesibil, și cum se poate derula mai departe contractul denunțat de municipalitate.
În dreptul comercial, denunțarea este renunțarea unilaterală la un contract.
Stadiul proiectelor autostrăzilor A7 și A13
Deputatul Cristian Ichim a adus câteva clarificări cu privire la stadiul autostrăzilor A7 și A13, pentru a se înțelege de ce prima este prinsă în PNRR, iar a doua, nu.
„Proiectul Autostrăzii A7 este un proiect matur, în timp ce proiectul Autostrăzii A13 a ajuns doar la faza analizelor multicriteriale și din acest motiv nu poate fi prins în Planul Național de Relansare și Reziliență. Astfel, A7 are toată documentația și sperăm ca în acest an toate tronsoanele să intre la licitație și în următorii 3-4 ani să avem o autostradă de la București până în nordul țării, prin Moldova”, a afirmat deputatul băcăuan.
„Pentru A13, în acest moment, s-au ales două trasee și avem un contract pentru studiul de fezabilitate pe proiectul tehnic. Termenul pentru studiul de fezabilitate pentru A13 este începutul anului 2022, iar pentru proiectul tehnic este toamna anului viitor. De aceea nu se pot folosi banii din PNRR. Nu pentru că Autostrada A13 nu este importantă, ci pentru că trebuie să respectăm termenii contractuali”, a mai explicat Ichim.
:-) a zis
Slab,foarte slab acest pui-viceprimar.
Gudy a zis
În niciun caz cu Chirilescu. SLUGA PSD. În alte orașe au autobuze electrice 100%.Cat despre Ghinghes și Viziteu, doi încrezuți fără nimic în spate… Ei ar vrea dar nu pot… Contract 30 de ani, mai mult decât la cimitir concesionare loc. Alo Benea… Tu erai pe atunci!?
Stanel a zis
Se vede ca domnul Ichim are in atentie A13. Asteptam in toamna lui 2022 continuarea lui A13 cu inceperea executiei. Avem asteptari de la d-l Ichim!
EL CAPONE a zis
Bai Ghinghes cand a-i fost intr-un AGA la o societate conriala din Bacau nu a-i facut NIMIC daca vrei sa faci ceva infintati o noua societate cumparatii autobuze, participati la licitatii si apoi datii drumul la treaba, dar cum TU nu sti sa faci nimic NIMIC ramane.
Un Anonim Celebru a zis
Bai nene! Faci Sudoku sau ai scris dupa cum ganguri (ca nu pot fi asociate scris/vorbitul si gramatica in acelasi context cu tine). Dupa ce am incercat sa citesc ce ai scris , mi s-au distantat ochii si acum joaca prinsa intre ei. Tu nu stii sa scrii cuvinte romanesti intregi si corecte, nu mai vorbesc de reguli simple garamaticale cum ar fi scrisul cu cratima sau fara. Se vede ca „i”-ul iti da batai de cap in orice forma posibila (cand trebuie dublat il ignori si cand nu trebuie, il pui de zici ca ai o galeata si nu ai ce face cu el). De punctuatie (virgule, punct din astea – ca sa nu te sperii de cuvantul punctutie ) in propozitie si separarea ideilor nici nu poate fi vorba.
BOGDAN a zis
Viziteu a venit cu proiect frumos pt transport public. C.L bacau majoritar PSD a fost împotrivă, și mai rău de atât a prelungit vechiul contract .
Vara sauna , iarna ger în autobuz, parc auto învechit.
Navetistul a zis
Rugam Ziarul de Bacau sa faca o ancheta despre transportul catre comunele din judet cu care circula elevii navetisti . Autobuze si microbuze putine, extrem de aglomerate, care cateodata nici nu opresc in statii, soferi care nu dau bilet… De ani de zile este la fel , dar macar acum ar trebui asigurate conditii civilizate de calatorie ! Desi se stie de lucrul acesta de ani de zile si exista chiar reglementari in acest sens, nimeni chiar nimeni nu ia nici o masura !!!! Presa ar trebui sa traga semnalul de alarma ! De mai multe ori , pana se intampla ceva !