Racheta europeană Ariane6, proiect la care a colaborat și Aerostar Bacău, a avut zborul inaugural pe 09 iulie, la ora 16.00, de pe rampa de lansare din Kourou, Guyana Franceză. La construcția rachetei, a colaborat și echipa Aerostar Bacău, care a fabricat anumite componente.
„Ariane6 este un proiect la care echipa Aerostar SA a contribuit prin fabricarea unor componente. Racheta Ariane 6 a decolat cu succes de pe rampa de lansare din Kourou, Guyana Franceză, marcând astfel un pas important în istoria europeană și pentru viitorul Europei. Suntem mândri de colegii noștri pentru că au putut fi parte din acest proiect impresionant”, au transmis reprezentanții Aerostar Bacău.
„S-a făcut istorie: zborul inaugural al lui Ariane6 a fost un mare succes! Ieri, noul lansator european a zburat în spațiu din portul spațial al Europei din Guyana Franceză, la ora locală 16:00. La o oră după decolare, primul set de sateliți a fost eliberat din treapta superioară și plasați pe o orbită la 600 km deasupra Pământului”, au transmis, pe pagina de Facebook cei de la ArianeGroup.
Ariane 6 este cea mai recentă serie de rachete Ariane din Europa, preluând locul Ariane 5 și având un design modular și versatil care poate lansa misiuni de pe orbita joasă a Pământului și mai departe în spațiul profund, potrivit comunicatului de presă al ArianeGroup.
„Acest zbor inaugural, desemnat VA262, este un zbor demonstrativ al cărui scop este să arate capacitățile și priceperea lui Ariane 6 în a scăpa de gravitația Pământului și a opera în spațiu. Cu toate acestea, avea mai mulți pasageri la bord”, se mai arată în comunicat.
La o oră după decolare, primul set de sateliți de la bordul Ariane6 au fost eliberați din treapta superioară și plasați pe o orbită la 600 km deasupra Pământului. În acest zbor inaugural au fost incluși sateliți și experimente de la diverse agenții spațiale, companii, institute de cercetare, universități și tineri profesioniști.
„Cu această primă lansare de succes a rachetei Ariane6, Europa și-a recuperat în sfârșit capacitatea de a accesa spațiul”, a declarat Philippe Baptiste, CEO-ul Centrului Național de Studii Spațiale din Franța.
„Această lansare istorică demonstrează angajamentul constant al echipelor și partenerilor noștri, cărora aș dori să le mulțumesc călduros pentru acest succes, care se reflectă asupra întregii industrii europene”, a declarat și Martin Sion, CEO-ul ArianeGroup.
Lasă un răspuns