Consiliul Județean a finalizat lucrările la o alternativă pentru drumul european E85. Șoseaua este un DJ complet modernizat, lung de 95 de kilometri, în stânga Siretului, iar lucrările au costat 46 de milioane de euro, fonduri europene și cofinanțare de la CJ Bacău. Încheierea lucrărilor a fost marcată printr-o conferință de presă organizată la Podu Turcului, la care au participat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean, eurodeputatul Dragoș Benea, prefectul Lucian Bogdănel, Vasile Asandei, directorul general al ADRNE, deputatul Ionel Floroiu, alți responsabili ai CJ, primarii celor 11 localități beneficiare și conducerea Conextrust SA, firma care a realizat lucrările în termen.
Președintele Valentin Ivancea a anunțat finalizarea lucrărilor la Axa Rutieră Strategică 3: Neamţ- Bacău, DJ 207D (limită judeţ Neamţ -Traian – DN2F), DJ 241 (limită judeţ Vrancea – Podu Turcului – Izvoru Berheciului) și DJ 241A (Izvoru Berheciului- Secuieni).
Beneficiarii direcți ai acestei investiții sunt cei aproximativ 30.000 de locuitori din Damienești, Negri, Prăjești, Traian, Secuieni, Izvoru Berheciului, Colonești, Răchitoasa, Motoșeni, Glăvănești și Podu Turcului.
„Este una dintre cele mai importante realizări pentru infrastructura rutieră a județului Bacău, gândită și pusă pe hârtie pentru a obține finanțare încă din 2015 de conducerea CJ de atunci, președintele Dragos Benea și vicepreședintele Ionel Floroiu. Vitală pentru zona de est a județului, investiția implementată și cofinanțată de către Consiliul Județean Bacău are o valoare totală de aproximativ 46 milioane euro, finanțare asigurată în proporție de 95% prin POR 2014-2020”, a declarat președintele CJ Bacău.
Investiție de 46 de milioane de euro
În cadrul proiectului de modernizare și asfaltare au fost înlocuite 187 de podețe, 91 decolmatate, 17 poduri cu infrastructura și suprastructura reabilitată, 106.927 metri de șanțuri și rigole executate, 56.711 metri de parapet de protecție, 210 kilometri de marcaje executate și 3 897 indicatoare rutiere montate.
Lucrările la drumul ce tranzitează județul (format din DJ 207D , DJ 241 și DJ 241A) au fost împărțite în trei loturi. Lucrările la loturile 1 și 3 au fost finalizate și recepționate anul trecut. Constructorul care a câștigat inițial lucrările la lotul 2, cel mai lung și dificil, de aproape 50 de kilometri, nu a avut capacitatea tehnică pentru finalizarea lucrărilor, motiv pentru care a fost reziliat contractul și a fost organizată o nouă licitație. Noul constructor, Conextrust SA, firmă din Bacău, a reușit, din luna mai până în prezent, să termine lucrările și astfel să se închidă cu succes proiectul realizat din fonduri europene.
„O investiție emblematică”
Vasile Asandei, directorul general al ADRNE, a subliniat reușita proiectului, derulat în ciuda unor piedici, cum ar fi pandemia, războiul din Ucraina și creșterea prețurilor. „Acest drum răspunde unor nevoi reale. În exercițiul financiar următor al UE, va fi dificil să mai avem bani pentru astfel de obiective. Felicit Consiliul Județean, care a demonstrat capacitate administrativă!”, a spus Asandei.
Prefectul Lucian Bogdănel a declarat că șoseaua este „o investiție emblematică finalizată la termen și un exemplu de implicare și capacitate administrativă”, realizată într-o perioadă dificilă. Bogdănel a subliniat meritul antreprenorului în finalizarea la termen a lucrărilor.
Deputatul Ionel Floroiu, fost vicepreședinte CJ, a afirmat că modernizarea drumului contribuie la îmbunătățirea vieții băcăuanilor din aceste zone, ar trebui să reducă depopularea, să atragă investitori și să-i readucă acasă pe cei plecați la muncă în străinătate.
Eurodeputatul Dragoș Benea, fost președinte al CJ, a precizat că, pe lângă marile investiții în drumuri județene, în ultimii ani s-au modernizat și multe drumuri comunale. „În toate localitățile s-au realizat drumuri comunale, zona de est nu mai seamănă cu ce era până în 2010”, a spus eurodeputatul. El a subliniat meritele constructorului băcăuan Conextrust SA, care a recuperat „în timp record” întârzierea cauzată de altă firmă pe lotul cel mai lung. „Acest constructor băcăuan a terminat la timp și a salvat banii europeni, deoarece era în pericol eligibilitatea întregului proiect”, a afirmat Dragoș Benea.
Eurodeputatul a preconizat, referitor la problema proiectelor europene ratate de administrația municipiului Bacău, faptul că se va ajunge la o „concluzie amară și tristă, iar lucrările vor fi decontate din banii băcăuanilor, iar asta e o crimă”.
Gogu de la Spații a zis
Nu strica, decât poze cu „înalții demnitari” mai degrabă o imagine cu harta și localizarea drumului îngroșat sa vadă tot omul…..
google maps a zis
gogule, pune firgula. ba da, sunt pozele astea bune sa se vada ca unii fac ceva, iar altii nu fac decat prapad, cum e la municipiul resedinta de judet. drumul e pt cei care locuiesc pe traseul respectiv, nu au nevoie de harta. va sta in gat ca aia care fac treaba nu sunt de la partidul care va convine? aia fac prapad, na. lasa harta, voteaza ce trebuie data viitoare. sau ai nevoie de harta pt asta?!
Negoita a zis
Mai exista populatie pe ,;traseu”?
Conu Fănică a zis
Era buna si o harta!