Conducerea Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB) și a ADIB (asociația primăriilor și a Consiliului Județean, care gestionează investițiile pe apă-canal) au semnat azi contractul pentru „reabilitarea aducțiunii de la Stejaru la Bacău și extinderea rețelelor de distribuție a apei și a rețelelor de canalizare în Mărgineni”. Contarctul a fost câștigat prin licitație de Hidroconstrucția SA, însă emiterea autorizației de construire este blocată chiar de beneficiarul lucrării, Primăria Bacău, insitituție care refuză să exproprieze o suprafață de teren pe care urmează să treacă aducțiunea.
Valoarea contractului de lucrări este de peste 171, 6 milioane de lei, inclusiv TVA, (circa 35 milioane de euro), iar perioada de execuție este de 36 de luni. În cadrul contractului, se va reabilita conducta de aducțiune de la Stejaru la Bacău, pe o lungime de 2,1 km. Materialul utilizat va fi fontă ductilă, aducțiunea urmând a se reabilita în primele 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Tronsonul Stejaru – Bacău, ce urmează a fi reabilitat prin prezentul contract de lucrări, are o vechime de aproximativ 30 de ani și este realizat din tuburi PREMO, înregistrând numeroase avarii care au dus la întreruperea alimentării cu apă pentru municipiul Bacău și comunele alimentate din Stația de Tratare a Apei Barați, a precizat Nina Chiper, managerul Companiei Regionale de Apă Bacău.
Înlocuirea tronsonului cu o conducta dintr-un material cu calitați de eficiență și durabilitate recunoscute în domeniu va asigura continuitatea în furnizarea apei potabile pentru circa 135.000 de locuitori.
De la Valea Uzului până la Stejaru, conducta a fost reabilitată deja și, în urma unor avarii, s-au proiectat lucrări pentru „punerea în siguranță” a tronsonului. Un studiu pentru depistarea problemelor și furnizarea soluțiilor a fost finanțat de Consiliul Județean, iar Primăria Bacău va trebui să le pună în aplicare.
Beneficiarul, Primăria Bacău, acuzat că blochează eliberarea autorizației de construire
Lucrările vor începe odată ce Consiliul Județean Bacău va emite autorizația de construire, însă procedura s-a blocat la Primăria Bacău. Deși este beneficiară aproape exclusivă a lucrării, instituția condusă de primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu a blocat în ultimele 6 luni procedura exproprierii unei mici suprafețe de tren, pe care urmează să treacă aducțiunea nouă.
Practic, potrivit președintelui Valentin Ivancea, deși a primit șase adrese oficiale de la CRAB, Primăria Bacău nu a expropriat o suprafață totală de numai 975 de metri părați. Este vorba despre 17 mici terenuri, de la 2 la 179 de metri pătrați, ce aparțin unor privați, și pe care urmează să fie amplasată noua conductă.
„Ca proprietar și beneficiar al aducțiunii, Primăria Bacău nu a răspuns celor 6 adrese prin care s-a solicitat exproprierea terenurilor. Este evident că obiectivul real al Primăriei nu este furnizarea apei, deși a reclamat deseori că ar exita întârzieri în derularea proiectului. Somez Primăria să demareze procedurile de expropriere”, a declarat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău și al ADIB. El a precizat că, dacă aparatul Primăriei este prea încărcat, de realizarea documentației s-ar putea ocupa CRAB., însă și pentru asta este nevoie de un proiect votat în Consiliul Local Bacău.
Față de acest impediment, al blocajului generat în mod paradoxal de beneficiar, Eugen Popa, directorul general al Hidroconstrucția, a spus că, la nevoie, se va lucra și cu autorizații parțiale, ca să nu se piardă timpul.
Ziarul de Bacău a solicitat un punct de vedere de la primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu, însă până la publicarea articolului acesta nu a venit.
Se extinde rețeaua din comuna Mărgineni
Același contract prevede și investiții în comuna Mărgineni: extinderea rețelei de alimentare cu aproape 4,4 km, a celei de canalizare cu 29 de km, reabilitarea a 3 stații de pompare a apei uzate și a conductelor aferente, realizarea a 20 de noi stații de pompare a a apei uzate și a instalațiilor aferente.
JASPERS a dat ok-ul pentru toate proiectele din aplicația POIM
Compania Regională de Apă Bacău CRAB) va investi 64 din cele 472 de milioane de euro fonduri europene atrase de la Uniunea Europeană, ca să rezolve problemele de alimentare cu apă a municipiului Bacău. În afara aducțiunii de la Stejaru, urmează desemnarea prin licitație a firmei careva face extindere/reabilitare a rețelelor de distribuție & canalizare (reabilitare – 54 km; extindere – 20 km) din municipiul Bacău.
Președintele Ivancea a amintit că el este cel care a semnat contractul pentru toată pentru aplicația pe apă/canalizare a județului Bacău, cu finanțare pe POIM. Până acum, ADIB și CRAB au răspuns la toate solicitările și obiecțiile JASPERS (organism consultativ al Comisiei Europene), ceea ce înseamnă că derularea aplicației depinde doar de autoritățile locale.
Lasă un răspuns