Bolnavii care au nevoie de radioterapie vor aștepta mai puțin tratamentul, deoarece Spitalul Județean de Urgență Bacău achiziționează cu fonduri de la Consiliul Județean un al doilea generator de particule. Se vor reduce timpii de așteptare, iar noul aparat – contractat în septembrie 2019 – este printre cele mai performante și reușește timpi mai scurți alocați tratamentului.
Joi, 27 august 2020, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor de execuție la cel de-al doilea buncăr al Secției de Radioterapie. La festivitate, au participat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean, Adrian Popa, managerul SJU, eurodeputatul Dragoș Benea, deputatul Lucian Șova, Valentin Ivancea, fost prefect și candidat PSD la președinția CJ, și Sorin Umbrărescu, candidat Alianța Social Umanistă PSD-PPU la Primăria Bacău.
Construcția clădirii estimată, conform devizelor, la aproximativ 5,6 milioane de lei este finanțată din bugetul propriu al Consiliului Județean Bacău. Achiziția acceleratorului de particule din dotarea buncărului, care a fost deja comandat este finanțată tot din bugetul CJ, valoarea acestuia fiind de 17,7 milioane de lei.
” Din păcate numărul de cazuri nou depistate este în creștere, gradul de utilizare al paturilor în cadrul secției de Oncologie este și el unul ridicat astfel încât extinderea secției, cu dotarea corespunzătoare era mai mult decât necesară. Am făcut toate demersurile necesare, am alocat sumele de care era nevoie, ordinul de începere a fost dat așa încât de astăzi începe organizarea de șantier. Pe viitor, pacienții care, din lipsă de locuri nu se puteau trata în Bacău nu vor mai fi nevoiți să meargă în alte spitale pentru a se trata iar acesta este cel mai important aspect”, a subliniat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.
Lucrările de extindere și construire a celui de-al doilea buncăr se vor realiza fără a întrerupe activitatea medicală a secției și fără a modifica instalațiile existente.
”În ultimii patru ani, investițiile în sănătate au totalizat peste 160 de milioane de lei, mai bine de 85% fiind din bugetul Consiliului Județean Bacău. Fie că vorbim despre reparații capitale la Pediatrie, corpurile A și B, de Clădirea Laboratorului de Medicină Legală, recent dată în folosință, de reparații capitale la stațiile de pompare și rezervoarele de apă, și acestea finalizate sau de extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe, împreună cu realizarea heliportului, sunt doar câteva exemple din cele peste 20 de proiecte de care a beneficiat Spitalul Județean de Urgență Bacău și care contribuie la obiectivul pe care ni l-am asumat – creșterea calității actului medical și al serviciilor oferite cetățenilor”, a mai menționat președintele Sorin Brașoveanu.
Benea: „Între noi nu există oameni cu clinici private în centrul orașului, branșate la bugetul public”
Eurodeputatul Dragoș Benea, președintele PSD Bacău, a vorbit despre lucrările începute azi și a făcut câteva referiri la criticile formulate de liderii PNL, în urmă cu două zile:
Ne aflăm în fața unui obiectiv medical, extinderea secției Radioterapie cu al doilea accelerator, ale cărui lucrări au început azi și care dovedește că noi chiar am făcut din Sănătate o prioritate.
Între noi nu există oameni cu clinici private în centrul orașului, branșate la bugetul public, așa cum e Palăr de la PNL, susținătorul privatizării Sănătății.
Nu pot să nu-mi amintesc cum, în 2015, consilierii județeni PNL au votat ÎMPOTRIVA transferului, la Compania Națională de Investiții, a secției Radioterapie, pentru modernizare și dotare cu primul accelerator de particule.
Diferența dintre noi și „vorbitorii” de la PNL este că noi dăm drumul la investiții care alină durerea, ptr că asta e Radioterapia, în timp ce ei – cu Palăr în frunte – fac bani din suferința și bolile băcăuanilor cu clinicile lor private.
Nu acceptăm nicio „lecție” de la un om care stă de 16 ani în Parlament, adică de 4 mandate, și nu a făcut nimic pentru Bacău și sănătatea băcăuană, dar și-a asigurat o pensie specială grasă, că nu-i mai ajung milioanele de la Luxor.
Investiția vine în completarea proiectului de modernizare a Compartimentului de Radioterapie, finalizat în 2017. Valoarea proiectului a fost de aproximativ 29 de milioane de lei, din care valoarea echipamentelor medicale a reprezentat mai mult de 60%. Modernizarea Radioterapiei a presupus reabilitarea integrală a clădirii, care are 24 de paturi, și dotarea cu un accelerator de particule de ultimă generație, cu 2 energii de fotoni și 5 grupe de electroni, și alte echipamente medicale. Aparatul poate trata peste 70 de tipuri de cancer. Un accelerator similar mai există doar la Institutul Oncologic din Cluj, dar de generație mai veche.
La această oră, în județul Bacău sunt în evidențele medicale peste 8.000 de pacienți oncologici, din care 650 de pacienți beneficiază anual de tratamente de chimio și radioterapie la care se adaugă cei peste 4.000 de pacienți aflați în monitorizare și control.
Lasă un răspuns