Consiliul Județean Bacău a derulat, în ultimii 3 ani, 56 de proiecte de investiții în infrastructura rutieră, două în infrastructura aeroportuară, 11 în infrastructura asistenței sociale, 10 în sănătate, unul în cultură, două în digitalizare și încă trei în alte domenii, în valoare totată de peste 237,7 milioane de euro, din care jumătate, fonduri europene.
Președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, a susținut, miercuri, o conferință de presă în care a prezentat situația proiectelor finalizate în perioada 2020 – 2023, precum și a proiectelor aflate în derulare în această perioadă.
În sănătate, cele mai importante sunt darea în funcțiune a celui de-al doilea generator de particule de la Radioterapie, ceea ce a înjumătățit timpul de așteptare al pacienților, heliportul și UPU de la SJU Bacău, dotarea policlinicii SJU, blocul operator de la SMU Moinești, reabilitarea sediului Ambulanței Onești și dotarea cu un angiograf a SM Onești.
În infrastructura rutieră, s-au realizat, din diverse surse de finanțare, europene, bugetul propriu, în asociere cu UAT-uri, PNRR, Anghel Saligny, 347 de kilometri de drumuri. Cea mai importantă investiție, în acest domeniu, este alternativa la E85, realizată cu 46 de milioane de euro, fonduri europene (detalii AICI).
La Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău, s-au finalizat două investiții, în valoare totală de peste 252 milioane de lei, din care peste 214 fonduri europene. Aici s-au făcut pista modernă, cu toate dotările necesare, și a fost crescut gradul de siguranță aeroportuară.
În acest moment, pe Aeroportul Bacău operează 3 companii: WizzAir, Aeroitalia, DanAir. Din decembrie 2023, se zboară către 9 destinații, Londra, Bruxelles, Torino, Dublin, Roma, Barcelona, Liverpool, Catania, Milano-Malpensa. Din martie 2024, se vor introduce zboruri spre Madrid, Milano-Bergamo și Bologna.
De asemenea, Consiliul Județean Bacău are în implementare 13 proiecte, de aproape 622 milioane lei, din care circa jumătate, fonduri europene, în Sănătate. Cel mai important este „Finalizare proiectare și execuție Pavilion Municipal Bacău și integrarea în ansamblul medical al SJU Bacău”, care va costa peste 289 milioane de lei, din fonduri PNRR (europene) și proprii.
Se mai reabilitează corpul B al Pediatriei SJU Bacău (după corpul A, deja reabilitat). Tot cu fonduri PNRR și proprii, de peste 16,7 milioane lei, se înființează un laborator de medicină nucleară (PET-CT). Cu peste 101 milioane de lei (PNRR, BEI și proprii), se va construi un centru de îngrijiri paliative și recuperare pediatrică. De asemenea, peste 88 milioane de lei va costa modernizarea blocului operator al SJU Bacău.
În infrastructura rutieră, se vor implementa 17 proiecte de 688 milioane de lei pentru investiții pe 119 kilometri de drum.
Ivancea: 2024 este un an al investițiilor. 100 milioane euro în municipiul Bacău
Sunt 3 ani de muncă administrativă susținută, la capătul cărora pot spune – cu mâna pe inimă – că echipa social-democrată de la Bacău dovedeşte că se poate prin realizări concrete, palpabile, în domenii cheie precum sănătatea, infrastructura rutieră, învățământul, cultura, sportul şi identitatea locală.
2024 este un an al investițiilor – reper în municipiul Bacău, unde Consilul Județean are în implementare investiții emblematice, unele dintre ele îndelung aşteptate de comunitatea băcăuană. Cu ajutorul finanțărilor europene atrase pe parcursul lui 2023, prin PNRR, dar şi contribuția Consiliului Județean Bacău, investim în:
– finalizarea lucrărilor de la fostul Spital Municipal şi integrarea pavilionului cu circuitul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău (aprox. 60 milioane euro);
– construirea Athletic Park, proiect de infrastructură sportivă unic la nivel național (16 milioane euro);
– construirea noii Biblioteci Județene în imobilul care, în prezent, găzduieşte Muzeul de Istorie (6,5 milioane euro);
– lucrările de intervenție şi restaurare a Casei „Alecsandri”, clădire de patrimoniu (800.000 euro);
– reabilitarea şi creşterea eficienței energetice la clădirea „Ateneu” în care funcționează Filarmonica „Mihail Jora” (3 milioane euro);
– reabilitarea, extinderea şi eficientizarea energetică a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” care va găzdui Muzeul de Istorie şi Muzeul de Artă (7 milioane euro).
Un calcul simplu arată că investițiile pe care CJ le implementează în municipiul Bacău, în acest an, se ridică la aproape 100 milioane euro, bani europeni şi locali cu care sunt convins că vom termina fostul Spital Municipal (în şantier de peste 15 ani), vom salva Casa „Alecsandri” şi vom aduce în mileniul III Biblioteca, Filarmonica şi Muzeul de Istorie.
Am inițiat aceste investiții cu convingerea că băcăuanii merită mai mult, iar municipiul reşedință a județului trebuie să redevină un oraş fanion, respectat peste tot în țară, ai cărui locuitori să fie mândri că sunt băcăuani!
– Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău
Puteți urmări detalii despre toate proiectele pe înregistrarea conferinței de presă susținute de președintele Valentin Ivancea:
Kross a zis
Abia astept sa vad parcul atletic.16.000.000 euro este o suma.Cred ca va fi un OZN .
Lili a zis
Când încep lucrările la Atletik Parc?? și unde să încapă muzeul de istorie la muzeul de artă, o să fie așa de mare extinderea??. Domnule Ivancea sunteți foarte dezinformat , clădirea muzeului de istorie e foarte mare pentru bibliotecă, aceea clădire a fost special construită pentru muzeu, s a mai distrus muzeul de etnografie, acum distrugeți muzeul de istorie .Ați fost vreodată la muzeul de istorie și la muzeul de artă să vedeți expozițiile, depozitele, birourile.???. Dacă sunt proiectele dumneavoastră ar trebui să vă duceți acolo să vedeți așa cum ați fost la spital, la aeroport, pe șantiererele din județ. Poate ați făcut și ceva bun( foarte puțin) dar la sfârșitul mandatului puteți să fiți felicitat pentru distrugerea unui muzeu.
Cristian a zis
Hopa, a inceput campania? se deschide sezonul la tonomate?
Xxx777 a zis
Sigur ca exista IM continuare proiecte doar pe hârtie ca și în acești 4 ani . S au făcut kilometri de pista pt biciclete inutili pentru cei 4-5 bicicliști și o parcare. Ceea ce prezintă primarul sunt alte gogoși care ar trebui realizate în alți 4 ani de mandat. Dar mai vin din urma și Ceea ce nu a făcut în cei 4 ani deja trecuți. Deci în următorii 25 de ani sunt pregătiți numai pe mari realizări….