Luni, 13 iunie, a început în capitala Finlandei, Helsinki, întâlnirea pe tema „Patrimoniul Cultural în Acțiune”, un proiect finanțat de programul Europa Creativă al Uniunii Europene. România este reprezentată de Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic-Moldova, care este, de altfel, și singurul primar din Europa de Est și de Sud invitat să participe la acest proiect. Tema care va fi adusă în discuție de primarul Gheorghe Baciu o reprezintă recuperarea și redarea în circuitul turistic al Cazinoului din Slănic-Moldova.
„În întreaga Europă, moștenirea culturală constituie un atu important pentru economie, turism, pentru competitivitatea regională, precum și pentru modelarea identității orașelor și regiunilor. Această moștenire culturală, dacă este bine pusă în valoare, influențează în mod pozitiv bunăstarea și calitatea vieții și contribuie la coeziunea socială. Orașul Slănic-Moldova a aplicat pentru acest program cu un proiect care vizează readucerea Cazinoului în proprietatea Primăriei, așa cum ar trebui să fie o clădire de cultură, de artă, de divertisment, și redarea acestuia circuitului turistic”, a declarat primarul Orașului Slănic-Moldova, Gheorghe Baciu.
„Patrimoniul Cultural în Acțiune” identifică bunele practici din orașele și regiunile Uniunii Europene și sprijină schimbul de experiență prin contact direct între administrațiile rurale, locale, regionale și naționale, precum și experți (societate civilă, ONG-uri, organizații locale, urbaniști, arhitecți etc. ), în timpul unor vizite tematice de învățare.
Proiectul este finanțat de programul Europa Creativă al Uniunii Europene până în ianuarie 2023 și face parte din Cadrul european de acțiune privind patrimoniul cultural al Comisiei Europene, adoptat în decembrie 2018 ca document „moștenire” al Anului European al Patrimoniului Cultural 2018.
Cazinoul din Slănic-Moldova este în acest moment în proprietatea unei persoane fizice și este închis, fiind într-un grad destul de avansat de degradare. Prin participarea la programul „Patrimoniul Cultural în Acțiune”, orașul Slănic-Moldova are o oportunitate unică de a beneficia de expertiza țărilor care au reușit să-și pună în valoare patrimoniul cultural, cu ajutorul finanțărilor de la Uniunea Europeană, și de a face schimb de bune practici cu alte orașe, ca piatră de temelie a dezvoltării locale și regionale.
„Am reușit să aducem Izvoarele din Slănic-Moldova în proprietatea Primăriei și am obținut licența de exploatare pentru acestea. Acum luptăm pentru readucerea Cazinoului în proprietatea Primăriei, cel mai important proiect în acest moment pentru oraș, dar și pentru întreaga regiune. Această clădire trebuie integrată atât în patrimoniul cultural, dar mai ales în facilitățile pe care turiștii trebuie să le aibă la dispoziție pentru petrecerea timpului liber”, a mai spus primarul Gheorghe Baciu.
În acest an, la dezbaterile de la Helsinki participă, alături de reprezentantul României, primarul Gheorghe Baciu, specialiști din Danemarca, Spania, Anglia, Finlanda, Germania, Letonia, Irlanda, Scoția, Belgia, Italia și Olanda.
Cazinoul din Slănic-Moldova a fost construit între anii 1892 și 1894, fiind primul din țara noastră și al cincilea din Europa. Are o suprafață construită de 1.847 mp și a fost reabilitat în perioada 1986 – 1989. Privatizările care au urmat Revoluției din 1989 au adus Cazinoul în proprietatea unei persoane fizice, acum fiind închis.
Lasă un răspuns