Atunci când scriitorul SF Isaac Asimov stipula cele trei Legi ale roboticii, lumea privea aceste concepte ca pe un viitor foarte îndepărtat. Astăzi, roboţii fac parte din cotidianul nostru, ocupând un loc important în toate domeniile. Dovedind o temeinică pregătire, studenţii aflaţi în ultimul an de facultate la specializarea Mecatronică şi-au prezentat aplicaţiile practice care însoţesc lucrările lor de licenţă. Miercuri, dis-de-dimineaţă, Laboratorul de Energii Neconvenţionale al Facultăţii de Inginerie a Universităţii „Vasile Alecsandri”, din Bacău, s-a animat cu oameni şi roboţi.
Se discuta aprins, se făceau demonstraţii într-un zumzet în care se amestecau vocile umane cu sunetele produse de angrenajele complexe ale roboţilor. „Viitorul sună bine – a specificat profesorul universitar doctor inginer Adrian Ghenadi, şeful Catedrei de Mecatronică din cadrul universităţii băcăuane – iar studenţii noştri se conformează acestui dicton”. Şeful catedrei aprecia că robotica rămâne un domeniu care poate juca un rol important în dezvoltarea economică a judeţului Bacău, iar absolvenţii acestei specializări îşi pot forma o carieră oriunde în lume. Într-un colţ de sală, echipat ca un om bionic, Vasile Stoica, student în anul al IV-lea la Mecatronică, face demonstraţii cu lucrarea sa de diplomă.
„Mi-am ales «Proiectarea şi executarea unui braţ antropomorf master – slave» cu gândul la diversele aplicaţii la care poate fi adaptat – explică, emoţionat, Vasile. Gândiţi-vă la geniştii care îşi riscă viaţa încercând să dezamorseze bombe. Cu un astfel de echipament, ei pot lucra de la distanţă, fără să se expună niciunui pericol”. Sistemul proiectat de Vasile poate lucra şi autonom, el fiind capabil să „înveţe” rutina, putând s-o aplice independent acolo unde este nevoie. Un loc aparte în această etalare de ingeniozitate l-au ocupat cele două automobile – prototip cu motor pneumatic, care au reprezentat Universitatea „Vasile Alecsandri” la concursuri şi expoziţii internaţionale. „Visez la ziua când voi putea să-mi alimentez rezervorul maşinii cu aer comprimat – a spus Alex, unul dintre membrii echipei de proiectare care a realizat automobilul – şi să merg la serviciu, ori la picnic cu familia, folosind ca propulsie doar aerul”. La final, pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu proza SF semnată de Isaac Asimov, reproducem cele trei Legi ale roboticii:
1. Un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei fiinţe umane sau, prin neintervenţie, să permită ca unei fiinţe omeneşti să i se facă un rău;
2. Un robot trebuie să se supună ordinelor date de o fiinţă umană, atâttimp cât ele nu intră în contradicţie cu Legea 1;
3. Un robot trebuie să-şi protejeze propria existenţă, atât timp cât acest lucru nu intră în contradicţie cu Legea 1 sau Legea 2.
Cu ajutorul absolvenţilor Catedrei de Mecatronică de la universitatea băcăuană, aceste viziuni pot deveni, cu timpul, realităţi concrete.
Lasă un răspuns