Cu o săptămînă înainte de începerea unui nou an universitar, cele două cămine studențești din Bacău sînt încă în regim de curățenie, cu toate că perioada de cazare începe chiar de astăzi. Ieri, în campusul universitar era pustiu. Ici-colo, cîte un cuplu de îndrăgostiți își făceau ochi dulci, ca un preambul al anului școlar ce stă gata să înceapă și gîndindu-se, probabil, că frigul îndurat pe bănci va fi înlocuit, începînd de mîine, cu paturile arcuite sau înțepenite de timp (după cum va fi norocul) și căldura unui acoperiș garantat măcar un an de zile. În rest, nimic nu dădea nici măcar de bănuit că se apropie nebunia cazărilor.
La căminul nr. 1 era zi de sărbătoare și la propriu și la figurat. Deși pitit undeva în spatele fostei școli de partid (peste drum de Poliție) și lîngă Parcul Cancicov, actulamente corpul C al Universității Bacău, căminul arată bine. Aranjat, ferchezuit ca un flăcău neaoș, prima casă a studenților băcăuani părea gata a-și primi studenții. Lucru de care ne-a asigurat în urmă cu cîteva zile și prorectorul Vasile Puiu. Singura notă distinctă o făcea partea locuită de studenții sportivi, unde rufele atîrnate la geam sau pe sîrmele improvizate vorbeau de la sine despre existența unor locatari. În rest, o imagine demnă de un cămin studențesc în care s-au investit cîteva sute de milioane de lei. E drept, la intrare, în interior, pe lîngă mirosul specific de cămin, deja instaurat în incintă, pe partea stîngă, lîngă biroul paznicului, zăceau covoarele strînse din camere, iar pe partea dreaptă diverse mărunțișuri adunate pentru a fi aruncate sau reparate. Însă, pe ansamblu o imagine bună.
La celălalt cămin, situat în miezul vieții studențești, aproape de birourile „mai marilor” universității, mai sînt multe de făcut. Sau cel puțin așa se pare la prima vedere. Ieri, un lacăt mare pe ușa principală a fost primul semn distinct că e liniște. Însă ce s-a putut vedea de afară era dovada clară că lucrările sînt în întîrziere. Camere cu geamurile sparte ori crăpate, iar pe hol mizerie cît încape.
Chiar dacă responsabilii cu aceste aspecte ale vieții studențești ne-au asigurat că pînă în data de 25-26 septembrie lucrările vor gata, iar cele 600 de locuri vor putea fi ocupate de învățăcei, stadiul muncilor nu pare prea optimist. Însă cei ce vor stabili măsura și vor avea un cuvînt de spus vor fi chiriașii, adică studenții, care își vor plăti locul în cameră. Așteptăm cu nerăbdare să vedem în ce măsură cuvîntul prorectorului Puiu va fi respectat de cei implicați în procesul de reînnoire al căminelor, mai ales că începînd de mîine începe cazarea studenților. (C.Gh.)
Lasă un răspuns