Primariile din judetul Bacau sint in plin poces de pregatire a Recensamintului Populatiei si al Locuintelor, care va avea loc în perioada 20 – 31 octombrie. Administratiile locale cauta, in continuare, aproape 4.000 de recenzori, dintre care aproximativ un sfert vor fi numai in Municipiul Bacau. „La comune se cam acopera numarul de solicitari – ne-a informat directorul executiv al Directiei judetene de Statistica, Eugenia Harja, iar la Bacau sint inscrisi aproximativ 80% din necesar, 66% la Buhusi, 73% la Slanic Moldova. Alte orase au completat lista. Aceasta, fara a lua in considerare necesarul de rezerve obligatoriu. Unde nu s-a acoprit necesarul, vom discuta cu primariile sa prelungeasca perioada de inscriere. „Recensamintul si prelucrarea datelor acestuia vor fi realizate impreuna cu Institutul National de Statistica, respectiv, in plan teritorial, cu directiile judetene de statistica. Iata, astazi, cum trebuie sa lucreze un recenzor, pe toata perioada celor 15 zile arondate recensamintului.
Recenzori pot fi si salariatii unor institutii sau intreprinderi, dispusi sa lucreze part-time, dar sa termine inregistrarile de date in cele 15 zile alocate. „Chiar se recomanda sa se apeleze la personalul, din primarii, la cadre didactice, la studenti etc.” – spune Eugenia Harja.
Lucrul pentru colectarea datelor se va face, preponderent, dupa-amiaza si in week-end – uri, cind populatia este mai mult timp acasa. Nu este exclusa colectarea nici dimineata. Inregistrarile care nu sint de calitate duc la respingerea mapei recenzorului, deci si la neplata cuvenita. Fiecare mapa este verificata, prin sondaj. Corectiile ulterioare nu pot fi facute. De aceea, doritorii de a deveni recenzori ar trebui sa vada site-ul Institutului National de Statistica (insse.ro), unde sint toate informatiile cu privire la recensamint si la modul de lucru al recenzorului, cu clic pe butonul „Recensamintul populatiei si locuintelor”. Recenzorul va avea de studiat o suma de materiale, intre care Manualul renzorului si Ghidul recenzorului. Tot instrumentarul de lucru se regaseste pe site.
Nu se recenzeaza cladirile in care nu sint locuinte. Se inregistreaza, insa, locuintele din cladirile de firma sau cu spatii comerciale, precum si asa-numitele „locuinte de necesitate” (locurile in care pot fi gasiti oamenii strazii sau locuintele improvizate). In medie, un sector de recenzat va vea 100 de locuinte si 300 de persoane, in functie de situatia de pe teren. In orase, in sectoare cu blocuri de lociuinte norma poate fi majorata, comparativ cu zone rurale cu case dispersate. Recenzorul trebuie sa fie capabil sa poarte un dialog cu persoanele intevievate, sa fie calm, sa nu dea nastere la discutii contradictorii sau la situatii de acest gen. Intrebarile trebuie puse exact asa cum sint formulate in chestionar, sa nu sugereze raspunsul. Inregistrarile in formulare trebuie facute citet, corect, pentru care recenzorul trebuie sa inteleaga logica chestionarelor. Exista corelatii cifrice, dar si logice in acelasi formular si chiar intre formularele de inregistrare aflate in mapa unui recenzor. La final, recenzorul trebuie sa faca si o minima centralizare a datelor.
Sint sapte tipuri de chestionare de inregistrare a datelor, dar nu se completeaza toate pentru fiecare locuinta sau persoana intervievata. Chestionarele se aleg in functie de situatia de pe teren. De exemplu, poate fi vorba doar de o cladire-locuinta sau de o gospodarie cu trei persoane in care se folosesc formulare si pentru clarire-locuinta si pentru gospodarie si pentru fiecare persoana in parte. Daca una dintre persoanele din familie este plecata pentru o perioada indelungata, se foloseste un anume chestionar, iar daca se afla in strainatate alt chestionar. Si pentru persoanele prezente temporar (pentru citeva zile in vizita) intr-o locuinta se face alt tip de chestionar, toate acestea, insa, mult mai simple. Formularele cele mai complexe sint cele referitoare la persoane si la locuinte-cladire. Sint si patru tipuri de centralizatoare pe care recenzorul le face la finalul perioadei de 12 zile de inregistrare pe teren, timp de doua zile. In cele doua zile sint verificate materialele din mapa recenzorului, se corecteaza eventualele erori. La final va rezulta imaginea sectorului de recensamint. De asemenea, se pun si un minim de coduri. Astfel, pe 3 noiembrie materialele trebuie predate recenzorului sef.
”Recenzorul – a precizat Eugenia Harja – trebuie sa asigure, obligatoriu, confidentialitatea datelor inregistrate. Altfel, se pot aplica sanctiuni, care urmeaza afi majorate, conform unui proiect de act normativ care a si trecut prin cele doua Camere ale Parlamentului. Codul numeric personal, obligatoriu de inregistrat de recenzori, este folosit numai pentru a se omite persoane din recensamint sau pentru se dubla datele inregistrate (de exemplu, in cazul persoanelor plecate la studii, pentru care declara date familia, dar se inregistreaza datre si la prin intervievarea acestora chiar la locul de studii).” Numele persoanei si codul numeric personal nici nu vor fi prelucrate, ulterior, la centralizarea datelor. Persoana se identifica numai din punct de vedere statistic. Singurele variabile care nu sint obligatoriu de declarat la rensamint sint etnia (limba materna) si apartenenta religioasa. Rubricile respective se taie cu o linie din formular, in fata intervievatului, sau se trece in rubrica formularea „Nu doreste sa raspunda”. Celelate date sint obligatoriu de inregistrat.
Persoanele care au declarat datele semneaza pe formularul de recensamint, pentru ca pot aparea contestatii ulterioare.
Lasă un răspuns