În toate bisericile din multiseculara Eparhie a Romanului și Bacăului, săptămâna care s-a încheiat a fost una plină de încărcătură duhovnicească, așa cum era de așteptat în Săptămâna Patimilor. Bisericile din municipiul Bacău s-au dovedit neîncăpătoare față de numărul mare de credincioși veniți să se primenească spiritual înainte de a primi Lumina Învierii. Și, ca întotdeauna, cea mai încărcată de har și de jertfelnicie a fost Vinerea Mare. Retrăirea patimilor Mântuitorului Iisus Hristos a început încă de joi seara când, în biserici, s-a săvârșit Denia celor 12 Evanghelii prin care creștinii au rememorat faptele Mântuirii, de la Cina cea de Taină până la pogorârea trupului lui Iisus în mormânt, fapt ce a culminat cu scoaterea Sfintei Cruci în fața altarului.
Vineri dimineața, preoții slujitori au scos pe brațele lor, din altar, Sfântul Epitaf, cunoscut în popor și ca Sfântul Aer, ce semnifică trupul Mântuitorului coborât de pe cruce, așezându-l pe o masă în fața bisericii ca tot creștinul să poată trece pe dedesupt, coborând în mod simbolic în mormânt, înviind în fața Crucii biruitoare.
Seara a fost martora unui eveniment religios specific doar bisericii ortodoxe, Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos. Cântarea ce începe cu ”În mormânt, Viață / Pus ai fost, Hristoase …” a răsunat din gurile tuturor creștinilor prezenți în biserici. Vocile s-au împletit într-o tânguire liturgică, vestind ceea ce s-a transformat în ”creuzetul Învierii”. În final, participanții la Prohodul Domnului, au înconjurat de trei ori biserica petrecând Sfântul Epitaf în drumul său către altar unde va sta, timp de 40 de zile, până la Înălțare.
”Să privim Sfânta Cruce – a subliniat, în predica sa, preotul Marian Vătămănescu, slujitor la Biserica ”Învierea Domnului” din Bacău – ca pe o fereastră către Înviere și să nu uităm că faptele noastre rele sunt cele care biciuiesc trupul Mântuitorului și îl răstignesc, și numai smerenia, spovedania și împărtășirea cu Sfintele Taine ne pot aduce bucuria Luminii celei Veșnice”.
Lasă un răspuns