Vremea rea si mai ale blocarea drumurior catre Bucuresti au obligat conducerea Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) sa amine convocarea de urgenta a Consiliului Director din 26 in 31 ianuarie. Presedintele LAPAR, bacauanul Laurentiu Baciu, a ramas el insusi „prizonierul” iernii in Bucuresti de mai bine de patru zile. Consiliul Director este asteptat – asa cum scriam acum citeva zile – sa ia hotariri privind programul de actiuni de protest la adresa Guvernului, pe fondul „ignorantei cu care acesta trateaza agricultura din tara noatra”.
Va informam, de asemenea, ca LAPAR a precedat aceasta reuniune cu doua scrisori, una adresata primului-ministru si alta ministrului de Finante. „Nu le-am cerut nimic altceva – ne declara laurentiu Baciu – decit un dialog cu producatorii agricoli. Pentru ca s-au laudat peste tot ca ei sint oamenii dialogului. Nu am primit niciun raspuns de la premier, ci doar de la ministrul Finantelor, care doreste o discutie cu conducerea LAPAR, tot pe 31 ianuarie”.
Daca intr-un articol precedent v-am prezentat continutul scrisorii trmise ministrului Ialomitianu, iata acum ce i-au scris fermierii lui Emil Boc. Ei au facut o lista cu noua propuneri concrete.
Prima solicitare, argumentata cu mai multe detalii, este alocarea in Bugetul Ministerului Agriculturii a cuantumului maxim al PNDC (Plati Nationale Directe Complementare) pentru sectorul vegetal, la suma de 32,42 euro/ha. „Apreciem ca acordarea acestor plati pentru anul 2011 sint cu 36% mai mici fata de nivelul acordat in 2010 si cu 56% mai reduse fata de cuantumul maxim aprobat de UE si sustinut atit de ministrul Agriculturii, cit si de dumneavoastra personal, pe tot parcursul anului 2011” – sustin fermierii. Eu spun ca aceasta alocare a PNDC pentru anul 2011 afecteaza grav sustinerea financiara a fermierilor care desfasoara activitati in sectorul vegetal si care s-au confruntat si se confrunta in continuare cu conditii meteo nefavorabile, de seceta atmosferica si pedologica extrema, manifestate in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Cresterea abrupta si nejustificata a preturilor la inputurile necesare pentru agricultura, cum ar fi motorina, ingratamintele si altele, corelate cu lipsa mijloacelor financiare si a conditiilor meteo nefavorabile au contribuit semnificativ la cresterea costurilor suplimentare pentru lucrarile agricole din toamna. Desi anul acesta marea majoritate a producatorilor agricoli din sectorul vegetal au realizat o productie mai buna decit in anii anteriori, preturile de vinzare (achizitie) au fost mai mici cu 30 – 40% fata de anul trecut, ceea ce a avut ca efect realizarea de venituri mai mici decit in anii anteriori.
Fermierii, avind garantia Ministerului Agriculturii si a Guvernului ca vor primi PNDC in suma de 73,35 euro/ha au accesat fonduri europene prin imprumuturi de la banci si sint angrenati in diferite proiecte care au la baza un buget de venituri si cheltuieli care contine aceasta plata anuntata de oficialii ministerului inca din luna ianuarie 2011. „LAPAR – se arata in scrisoare – aprecieaza aceasta decizie unilaterala a Guvernului Romaniei drept o dovada a lipsei de respect fata de eforturile permanente depuse de fermierii din sectorul vegetal, desi oficialitatiile statului au declarat in mod constant ca fiind prioritar acest sector al economiei nationale. In aceasta situatie, va rugam sa luati in considerare solicitarea noastra de a se completa in Bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2012 suma initiala de 73,35 euro/ha, reprezentind nivelul aprobat al PNDC”.
Asupra celorlalte opt solicitari adresate premierului, vom reveni.
Laurentiu Baciu mai spunea ca a vut discutii telefonice si cu o parte dintre membrii CD, dar si cu o parte dintre cei care conduc asociatii ale agricultorilor. „Dorim sa facem o actiune de protest comuna, la nivel de tara, si ne propunem sa ducem in Bucuresti 20.000 – 25.000 de oameni – a precizat presedintele LAPAR. Situatia este foarte agitata, agricultorii sint din ce in ce mai nemultumiti. In ultima perioada am primit sute de telefoane din tara, de la agricultorii care doresc neaparat sa ia drumul Bucurestiului, sa iasa in strada, si de aceea am convocat Consiliul Director, sa vedem ce hotarire luam”.
Lasă un răspuns