Patru soiuri de viță de vie cultivate în comuna Traian dau primul vin cu „Indicație geografică” lansat pe piață de societatea Eug Prod.
Primul brand al unui producător de vinuri băcăuan, societatea Eug Prod, din comuna Traian, a fost lansat pe piață odată cu primul eveniment dedicat acestui domeniu de producție, „Bursa vinurilor”, organizată săptămâna trecută la Centrul de Afaceri și Expoziții, din Bacău. Șase soiuri de vin, în sticle de 0,75 ml, Fetească albă sec și vin demisec, Fetească regală demisec, Sauvignon sec și demisec și Muscat Ottonel demidulce, sunt comercializate sub acest brand și respectă normele tehnice pentru producerea vinurilor cu indicație geografică. Ele provin de pe o plantație de 25 de hactare din comuna Traian.
Societatea Eug Prod este un jucător local pe piața vinurilor din 1995. Fabrica din Traian îmbuteliază vinuri de masă în sticle de 0,75 ml, dar și la PET. „După ani buni de studiu asupra potențialului plantației pe care o deținem – ne-a declarat administratorul firmei, Eugen Burcă -, dar și a zonei în care lucrăm, am selectat ce este mai bun, pentru această categorie de vinuri superioare. Totul este, acum, pe soiuri de viță de vie, iar vinurile sun pure, 99% din același soi.”
Numele brandului „Domeniul Burcilor” vine de la numele familiei Burcă, proprietara fabricii și a plantației din zona Traian. „În afacere am pus foarte mult suflet toți – spune Eugen Burcă -, pentru că este o afacere de familie și sperăm să meargă mulți ani de acum încolo, în condițiile în care ne străduim să păstrăm calitatea, pentru a nu dezamăgi consumatorul. Vinurile din zona noastră au un specific anume. Este o zonă subcarpatică, în care se obțin vinuri ușoare, de cursă lungă, care merg foarte bine cu mâncăruri asezonate, evident după gustul fiecărui consumator. Vinurile de sub acest brand sunt lăsate la liniștit cel puțin un an, pentru a le asigura stabilizarea. Noi facem absolut toată tehnologia, dar, mai mult, facem stabilizarea și prin răcire, două-trei săptămâni, la minus cinci grade Celsius, pentru ca odată ajuns vinul la temperatura camerei să pună în evidență toate calitățile sale.”
Vinul din soiul Fetească regală este plin de prospețime, vioi, cu o aromă intensă de fructe de vară și susținut de un postgust răcoritor. Din Fetească albă, însă, rezultă un vin alb de mare rafinament și eleganță, cu o culoare galben-verzuie până la galben-aurie, și frapează prin finețea și delicatețea aromei sale, care aduce cu parfumul viței de vie înflorită. Este un vin armonios și echilibrat. Din Muscat Ottonel, vinul este alb, aromat, cu robă aurie cu reflexe verzui când este tânăr și chihlimbarii după câțiva ani de păstrare. Are miros expresiv și aromă specifică mai ales dacă are zahăr rezidual. În general, este un vin elegant, onctuos și distinct în gama vinurilor aromate. Vița Sauvignon dă, în schimb, un vin alb cu o semiaromă specifică de ardei gras proaspăt tăiat, plin de prospețime și fructuozitate. Este, în general, de culoare galben-verzui, care își păstrează tonalitatea un timp
îndelungat.
Prin „indicație geografică” se înțelege numele unei regiuni sau al unui loc specific utilizat pentru a descrie un produs care posedă o calitate, o reputație sau alte caracteristici specifice care pot fi atribuite arealului. Strugurii trebuie să provină în proporție de cel puțin 85% exclusiv de aici. Arealul delimitat pentru indicația geografică „Dealurile Moldovei” este cea mai mare regiune viticolă din România și include plantațiile începând de la Hlipiceni (Botoșani), până la Smârdan (Galați). Din județul Bacău, în areal intră comunele Traian (satele Traian, Bogdănești și Hertioana), Secuieni, Prăjești, Tamași, Horgești, Parincea, Corbasca, Tătărăști, Huruiești, Vultureni, Dealu Morii, Găiceana, Răchitoasa, Motoșeni, Glăvănești, Podu Turcului, Fărăoani, Cleja, Parava, Orbeni, Valea Seacă, Sascut și Răcăciuni.
Petru DONE
Lasă un răspuns