Știința părăsește Europa cu fruntea sus
Campioana României și-a terminat aventura europeană cu o victorie împotriva unei formații mai bine cotate. Din nefericire, locul 3 pe care Știința l-a obținut la potou nu i-a adus calificarea în Challenge Round-ul Cupei CEV. Aceasta deoarece Știința are cel mai slab punctaj dintre formațiile clasate pe locul 3 în cele 6 grupe. Exista o șansă să avanseze pe 5, dar Dresdner a învins-o cu 3:0 pe Beziers și a acumulat 7 puncte. Locul 5 putea fi calificant, în situația în care una dintre cele 12 echipe ce vor juca în faza eliminatorie a CL sau una dintre formațiile de pe 3 ar obține găzduirea Turneului Final; în acest caz, ar fi fost cuprinsă pentru Cupa CEV și echipa de pe locul 5 în rândul formațiilor ce au terminat pe 3 în grupele CL.
Nu ne rămâne astfel decât victoria de palmares contra lui Tauron, după ce polonezele au câștigat destul de clar primul set. Meciul începuse însă cu Știința la conducere (8:5 la primul time-out tehnic), dar oaspetele au egalat la 11, iar apoi au preluat inițiativa, având chiar și un avans de 6 puncte (15:21), care nu a mai putut fi recuperat de studente.
Extrem de tensionat a fost setul secund, cu Știința izbutind totuși să pară scăpată în câștigătoare la 24:21; a fost însă nevoie de 8 mingi de set (niciuna pentru Tauron), pentru ca Știința să egaleze situația pe tabelă. Dovedindu-și că poate avea sângele mai rece decât polonezele, Știința a jucat cu multă detașare și inspirație în setul al treilea, pe care l-a dominat da capo al fine. Soarta locului 3 în grupă s-a jucat în setul al patrulea, în care Tauron a dat totul pentru a-și adjudeca punctul ce-i era necesar în clasament. N-a putut, deoarece Știința a știut din nou să treacă peste momentele dificile (8:11, 9:12, 19:21), iar pe final, într-un alt război al nervilor după cel de la sfârșitul setului 2, a păstrat inițiativa și a câștigat cu publicul încurajând-o în picioare.
Statistica spune că Potokar a fost cea mai eficientă jucătoare a meciului, cu 19 puncte realizate, iar Sobo și Sosa au fost pe 3 și 4, cu câte 16 puncte. Potokar a avut și cele mai multe preluări perfecte – 40% din totalul mingilor primite. Totuși, unora li s-a părut că jucătoarea meciului a fost Mimi Sosa, iar alții au preferat-o pe Alexandra Sobo, dar trebuie spus că cifrele celor trei ar fi fost modeste fără pasele precise ale lui Staelens. Punctul cel mai slab al gazdelor a fost serviciul (cu 15 afară sau în fileu, față de 6 ale polonezelor); dar a fost așa și pentru că antrenorul Florin Grapă le-a cerut elevelor sale să riște la maxim cu acest procedeu, motivând cumva erorile respective. Rămâne cert că toate jucătoarele Științei au evoluat bine contra lui Tauron.
Echipele
– Știința: Staelens, Sosa, Rogojinaru, Potokar, Bacșiș, Sosa, Gaido (libero); au mai jucat: Vujovic, Petrovic, Herlea, Miclea-Grigoruță;
– Dabrowa Gornicza: Dzekiewicz, De Souza, Zarolinska, Cemberci, Adams, Skowronska, Stasz (libero); au mai jucat Szczurek, Liniarska, Urban, Kaczmar.
* Declarații după meci
– Florin Grapă, antrenor Știința: „Am făcut astăzi un meci bun, deși sub cel de la Zurich, în care cred că meritam mai mult. N-a fost ușor, deoarece ambele formații își jucau ultima carte, iar polonezele aveau șanse mult mai mari decât noi să rămână în cupele europene. Nu ne putem bucura prea tare de această victorie, pentru că este posibil să nu mai continuăm în competițiile europene. Depindem de un rezultat din altă grupă, iar apoi să sperăm că una dintre cele 12 echipe de pe 1 și 2 va găzdui turneul final (din păcate, Beziers a pierdut cu 3:0 partida cu Dresdner, infirmând așteptările antrenorului băcăuan – n.r.). Ar fi însă păcat să ieșim și din Cupa CEV, deoarece am demonstrat că avem valoare”.
– Nicola Negro, antrenor Tauron: „Știam că vom primi o replică puternică la Bacău, atât din meciul tur, cât și urmărind meciurile cu Volero Zurich. Noi am reușit doar o jumătate de set bun – în primul, iar lipsa de concentare ne-a dus la înfrângere. Am pierdut și calificarea în Cupa CEV, nu ne rămâne decât să continuăm cât mai bine în campionatul Poloniei”.
DenizBank Champions League, faza grupelor, etapa V
– GR. A: Omsk – Rabita 2:3; Beziers – Dresdner 0:3. CLASAMENT: 1. Rabita 16 2. Omsk 14 3. Dresdner 6 4. Beziers 0.
– GR. B: Piacenza – Dinamo Moscova 3:1; Igtisadchi – Steaua Roșie 3:1. CLASAMENT: 1. Piacenza 15 2. Dinamo Moscova 13 3. Igtisadchi 8 4. Steaua Roșie 0.
– GR. C: VakifBank – Gent 3:0; Sopot – Dinamo București 3:1. CLASAMENT: 1. VakifBank 18 2. Sopot 12 3. Dinamo București 6 4. Gent 0.
– GR. D: Schweriner – Cannes 0:3; Prostejov – Eczacibași 1:3. CLASAMENT: 1. Eczacibași 18 2. Cannes 12 3. Prostejov 6 4. Schweriner 0.
– GR. E: Busto Arsizio – Azeryol 3:0; Galatasaray – Conegliano 3:2. CLASAMENT: Galatasaray 14 2. Conegliano 11 3. Azeryol 7 4. Busto Arsizio 4.
– GR. F: Știința – Tauron 3:1; Kazan – Volero 2:3. CLASAMENT: 1. Kazan 16 2. Volero 11 3. Știința 5 4. Tauron 4
Peter KELMANN
Lasă un răspuns