A dat norocul peste nea Petre, Petre Biur din satul Valea Seacă, comuna Nicolae Bălcescu, județul Bacău! Și nu, nu la loto, unde mai joacă din când în când în speranța că va câștiga ceva bănuți pentru a-și reface modesta casă în care locuiește împreună cu soția lui de încă acum 40 de ani, tanti Varvara. Nu, norocul a venit de unde nu l-a așteptat: o vizită pe care a primit-o recent din partea echipelor de la Fundația Habitat for Humanity Comănești și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău. Echipe care, cum l-a cunoscut pe nea Petre, s-au și atașat de el.
N-ai cum să nu te atașezi, ne-au zis reprezentanții celor două unități, ONG și instituție publică, pentru că nea Petre, deși persoană cu handicap grav, în vârstă de 61 de ani, este pe cât de darnic la vorbă pe atât de plin de optimism și sfaturi bune. Imobilizat într-un cărucior, nea Petre așteaptă uneori ore întregi să vină cineva să-l ajute să urce pe prispa casei care nu are rampă. Și așteaptă de ani o minune care să-l ajute să-și refacă locuința din chirpici, dărăpănată. Și minunea e pe cale să înfăptuiască. Pentru că, impresionați de caracterul lui nea Petre și tanti Varvara, de povestea lor grea, foarte grea de viață, dar pe care cei doi și-o deapănă cu înțelepciune și asumare, impresionați de eforturile celor doi soți de a fi pus deja deoparte ceva bănuți și câteva materiale de construcții, doar-doar s-o găsi cineva să-i ajute să-și reconsolideze casa, reprezentanții Habitat Comănești și DGASPC Bacău s-au hotărât să bată palma pentru a fi „acel cineva”.
Parteneriat în premieră
În premieră astfel, s-a realizat un parteneriat între cele cele două organizații pentru a-i ajuta pe Petre și Varvara Biur să-și construiască o casă. Proiectul se intitulează „Niciodată nu e prea târziu!” și a fost lansat, zilele trecute, în Bacău, fiind adus în atenția comunității întregi ca o oportunitate a cât mai multor membri ai acesteia să se implice într-o acțiune de voluntariat fără precedent: construirea casei pe care familia Biur o visează de ani. Cu atât mai încurajator pentru partenerii de proiect a fost sprijinul pe care nea Petre, așa, din scaun cu rotile, vrea să-l dea. El nu-și dorește casă ridicată „la mila” altuia. El vrea să pună umărul la asta. Împreună cu tanti Varvara și-a cumpărat lemne, cuie, table, BCA, fier beton, insuficiente însă pentru a face o treabă de soi.
E nevoie de voluntari!
Ducând povestea mai departe și propunerea de voluntariat efectiv pentru ridicarea casei familiei Biur, Habitat Comănești și DGASPC Bacău au primit, deja, confirmarea participării la planul de activități ce urmează a se desfășura începând de luni, 23 iunie, din partea câtorva zeci de voluntari proveniți din mediul privat de afaceri sau din instituții publice. Pentru a putea termina până în toamnă, însă, ceea ce se va începe în iunie – casa lui nea Biur – partenerii de proiect au nevoie de și mai mulți voluntari.
Voluntari care pot suna, pentru a se înscrie în proiect, la DGASPC Bacău (0234.58.50.71) sau la Habitat Comănești (0720.550.178), pentru a merge în câte o zi din săptămână împreună cu echipele deja stabilite la casa familiei Biur, unde vor fi implicați în activități de construcție. De asemenea, băcăuanii – persoane fizice sau juridice – se pot implica prin sponsorizări în bani, materiale de construcții, recrutare de voluntari și promovarea proiectului în comunitate.
Proiectul se va desfășura inclusiv cu voluntari din SUA, povestea lui nea Petre, prin Habitat și DGASPC Bacău ajungând „hăt, departe”. O echipă de astfel de 15-20 de astfel de voluntari din America va lucra umăr la umăr cu toți ceilalți voluntari băcăuani pentru a ajuta familia Biur să-și vadă gata casa de vis.
Lasă un răspuns