Petru DONE
Eleva Cristiana-Larisa Lupu, din Onești, se numără printre finaliștii Galei Naționale a Voluntarilor, singura competiție națională care aduce voluntariatul în atenția publicului larg și a presei, premiind voluntarii, proiectele de voluntariat, coordonatorii de voluntari și centrele de voluntariat. Cristiana-Larisa este elevă în clasa a XI-a a Colegiului Național „Dimitrie Cantemir” și a fost nominalizată în concurs de Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Nemirăm, din Onești, la categoria „Voluntarul Anului în Domeniul Sport și Recreere”.
Cristiana s-a remarcat în activitatea de voluntariat cu ocazia turelor și a expedițiilor organizate de Asociația Nemirăm și prin cele peste 300 de ore de voluntariat pe care le-a acumulat în palmares numai în acest an. „A dovedit întotdeauna – ne-a declarat președintele Asociației, Sorin Ifrim – respect pentru mediu și a avut întotdeauna o atitudine ecologistă. I-a ajutat fizic și moral pe ceilalți participanți, când dădeau semne de slăbiciune, a fost cea mai curajoasă în situații limită, la deplasare pe timp de noapte și la întâlnirea cu animalele sălbatice. A fost inițiatoarea activităților gospodărești pe parcursul expedițiilor, a oferit ajutor jandarmilor montani din Ceahlău la stingerea unui incendiu, a fot persoana de bază în fiecare ieșire pe munte.”
Cristiana-Larisa Lupu a participat la activități de documentare a cascadelor din Carpații Orientali, un proiect pe care Asociația Nemirăm îl desfășoară în perioada 2012 – 2014 și prin care dorește să ofere, pentru început, informații precise referitoare la cascadele din jumătatea estică a României și referitoare la traseele care trebuie urmate pentru a ajunge la acestea.
Cristiana a participat, în acest an, la cinci ture de o zi, la o expediție de șapte zile în Maramureș (Gutâi și Țibleș) și la două expediții de câte trei zile în Tarcău, respectiv pe Ceahlău. De asemenea, a participat la documentarea unui număr de 21 de cascade din munții Vrancei, Nemira, Tarcău, Gutâi, Ciuc și Masivul Ceahlău.
„Acest program – a opinat Cristiana în prezentarea pentru nominalizarea în Gală – a fost și rămâne principalul mod de autocunoaștere, prin diversele călătorii cu grupul, care presupune dezvoltarea abilităților teoretice și practice. Totodată, acest grup a pus baza în formarea unei enciclopedii personale, prin expedițiile și drumețiile făcute de-a lungul a doi ani. În Asociația Nemira am avut prilejul de a cunoaște frumusețile naturii, cele mai dragi mie fiind cascadele, care au lăsat o amprentă plăcută în amintirea mea. Participarea la proiectul din anul 2011, «Minunile de lângă noi» a avut o importanță deosebită, deoarece mi-a oferit ocazia de a ști mai multe despre Bacău, un județ plin de peisaje superbe. Proiectul «Cascade» este o continuare a proiectului anterior prin care extindem căutările, din județ la nivel național. Participarea la acest proiect necesită mult timp, dar și satisfacțiile sunt deosebite.”
Lasă un răspuns