• furnizarea agentului termic în perioada de iarnă este pusă sub
semnul întrebării de ritmul extrem de lent în care se desfășoară lucrările de revizie • reparațiile se rezumă în prezent doar la înlocuirea unor ventile și robineți • firmele care au reparat instalațiile de la punctele termice au lucrat mai mult pe datorie
De aproape patru luni, de cînd administrarea Sucursalei Bacău a Termoelectrica a fost preluată de către Consiliul local, băcăuanii racordați la sistemul de distribuție a agentului termic al CET nu mai știu ce înseamnă să faci un duș fierbinte sau să le curgă la robinete apă caldă. Mai mult, dacă au nevoie de vreo adeverință sau orice altă hîrtie eliberată de Primăria din Bacău, ei nu o pot obține fără să facă dovada că au achitat la zi a facturile la întreținere. Măsura a fost luată de administrația locală în încercarea de a mări ritmul încasărilor.
Chiar dacă o bună parte din locatarii care nu au acum apă caldă sînt buni platnici, aceștia se văd sînt nevoiți ca, alături de rău platnici, să își spele vasele cu apă rece sau să facă baie în plină vară, cu apă încălzită la aragaz. Nici una dintre măsurile restrictive luate de edili nu a avut rezultatul scontat. Încasările nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. CET nu are suficiente resurse financiare pentru efectuarea lucrărilor de revizie programate pentru această perioadă a anului și pentru a plăti gazul metan necesar reluării programului de alimentare cu apă caldă. „Termoelectrica achita pînă de curînd anumite plăți către sucursalele locale. După transferul la Consiliul local și înființarea SC CET SA, alte surse de venit nu mai avem, în afară de încasările de la populație. În ultima perioadă, nivelul încasărilor a scăzut la jumătate față de cît încasam în lunile anterioare. Lucru dovedit de faptul că în urmă cu cîteva luni mai aveam de recuperat mai bine de 100 de miliarde de la populație și agenți economici. Acum, după achitarea celor 14 miliarde de lei subveții pentru căldura furnizată în iarna trecută, mai avem de recuperat de la populație mai bine de 72 de ore miliarde de lei”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul general al CET Bacău.
Lipsa banilor se reflectă în modul în care se face acum revizia în punctele termice din oraș. Deși mai sînt doar cîteva zile pînă la începerea toamnei, în mai puțin de jumătate din PT-urile care preiau agentul termic de la CET au fost finalizate reparațiile. Vasile Drăgușanu spune că la punctele termice reparațiile au fost efectuate în proporție de 48%, pe rețelele secundare de distribuție a agentului termic reparațiile au fost efectuate într-un procent de 33% și mai slab pe rețelele primare. Cît privește calitatea reparațiilor, directorul CET recunoaște că au fost făcute doar lucrările de revizie strict necesare. „Sistemul este ieșit din durata normală de viață, iar o revigorare a lui nu poate fi făcută decît prin investiții majore în retehnologizare. În clipa de față nu dispunem de bani ca să putem reparăm de la un capăt la altul punctele termice”, a precizat el. După înființarea SC CET SA, noua conducere a scos la licitație lucrările de revizie în punctele termice, care au fost cîștigate de mai mulți agenți economici. Pentru reparațiile din acest an ar fi fost necesare circa 46 de miliarde de lei, însă nu sînt fonduri. „Toate firmele care au făcut lucrări de revizie și reparații la punctele termcie au lucrat mai mult pe datorie. Nu am reușit să le achităm decît două miliarde din întreaga valoare a reparațiilor”, mai spune directorul Drăgușanu. Cît privește repornirea instalațiilor de furnizare a apei calde, aceasta nu va fi posibilă prea curînd. Furnizarea gazului metan necesar producerii apei calde pe timp de vară a fost blocată pînă la achitarea datoriilor, care se cifrează la circa patru miliarde de lei, debite care au fost acumultate în ultimii ani. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns