Condițiile agro-meteorologice deosebite din primăvara acestui an au favorizat mai mult ca în alți ani atacuri ale unor paraziți și boli, mai ales la păioase. Temperaturile deosebit de ridicate și umiditatea scăzută au determinat dezvoltarea unor specii care în mod curent nu au acum perioada optimă. Conform unei sinteze întocmite de Direcția Fitosanitară Bacău (DFS), au apărut envenimente specifice în mai multe sectoare, dar păioasele sînt cele mai afectate acum.
Păioasele, atacate de ploșnița cerealelor
Astfel, grîul, secara, orzul etc. sînt ținta atacurilor ploșniței cerealelor, precum și a muștelor păioaselor. Analizele făcute în teren de specialiștii instituției, împreună cu cei ai Direcției Generale pentru Agricultură și Industrie Alimentară, arată că procentul în care sînt afectate culturilor respective este cuprins între 3-4% în zonele Buhuși, Sascut, Filipești și Podu Turcului, dar atinge pînă la 20-30% la Horgești, Parincea, Moinești, Dămienești. „Analizele din teren indică faptul că gradul de atac are tendința de creștere rapidă”, avertizează directorul DFS, Cezar Rădescu. Ceea ce este mai puțin obișnuit este numărul mare de ploșnițe adulte – peste 70% -, care au migrat din păduri în lanurile de grîu mult mai devreme decît de obicei. Insectele au atacat plantele în creștere, așa încît paguba poate ajunge la 500-600 de kg la hectar. La o producție de grîu estimată de 2.500-3.500 de kg/ha – păioasele vor avea un an prost -, pierderile nu sînt tocmai mici.
Direcția Fitosanitară a recomandat agenților economici efectuarea tratamentelor specifice cu anti-dăunători de tipul Regent, Clipso, Samurai etc., care au acțiune combinată: șoc și sistemică. Aceștia sînt relativ scumpi – tratarea unui hectar de cultură costă 700.000- 800.000 de lei -, cheltuiala se justifică datorită faptului că aceste substanțe rămîn în jur de 3 săptămîni pe plante și au eficacitate și acolo unde nu s-au făcut pînă acum. Un alt avantaj îl constituie posibilitatea aplicării lor odată cu tratamentele pentru bolile foliare. Instituția a făcut demersurile necesare către ministerul de resort, făcînd necesarul de substanțe pentru combaterea ploșniței și a bolilor foliare. suma estimată se cifrează la circa 8 miliarde de lei la nivelul județului. Numai că achizițiile de pesticide din aceste fonduri se fac centralizat și vor fi distribuite cînd vor fi aprobate. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns