• ieri, șase drumuri județene erau înfundate, pe trei se circula pe un singur fir, iar tot pe atîtea drumuri naționale acționau trei autofreze pentru a restabili circuția • între Moinești și Poduri zece mașini au rămas înzăpezite
Vîntul le-a demonstrat drumarilor băcăuani încă odată că este inamicul lor numărul unu. Chiar dacă ninsoarea nu s-a mai abătut asupra județului nostru, viscolul a creat nenumărate probleme atît angajaților de la drumuri, dar mai ales conducătorilor auto. Zăpada viscolită a fost adusă pe carosabil sub formă de suluri, care în unele zone au ajuns chiar la un metru înălțime. Circulația se desfășoară cu viteză foarte scăzută.
Echipele de angajați de la societatea Drumuri Județene au acționat încă din zorii zilei de ieri pentru a desfunda cinci drumuri județene. Dimineață au fost blocate traseele Buhuși – Runc (DJ 156H), Berești Bistrița (DJ 159) și Moinești – Poduri – Cernu (DJ117). Utilajele de deszăpezire au acționat pe aceste drumuri pentru a îndepărta sulurile de zăpadă care aveau între 50 de centimetri și un metru. „În zona Buhuși – Runc s-a acționat cu o autofreză pentru a se restabili circulația, dar pînă mîine acest drum va fi înfundat din nou. Aceeași situație se înregistrează și pe DJ 159, din DN2 spre Berești Bidtrița. Un reprezentant al Consiliului Județean a mers în zonă pentru a verifica situația la fața locului și s-a decis să nu se mai intervină pînă la oprirea vîntului, pentru că acțiunea ar fi în van”, ne-a declarat Ștefan Șerbu, director la Drumuri Județene Bacău.
Pe drumul județean 117, între Moinești și Poduri au rămas înzăpezite circa zece autoturisme, pentru care a fost necesară intervenția drumarilor. Așteptarea lor a durat circa patru ore, între opt dimineața și prînz. În cursul după-amiezii, utilajele de deszăpezire acționau pe 117A, între Leontinești și Solonț. Izolate erau și localitățile Berești Bistrița și Răchitiș. Pentru desfundarea ultimului sat, care aparține comunei Strugari, ar fi necesară intervenția unui tanc din cauza troienelor de zăpadă și a drumului denivelat. Pe alte trei sectoare se circula pe un singur fir din cauza sulurilor de zăpadă de 50 de centimetri, care ocupau jumătate din partea carosabilă a drumului.
Conducătorii auto au circulat în condiții foarte grele, pe un fir, pe DJ 117 (Moinești – Poduri – Cernu) și (Livezi – Buda), precum și pe DJ 118 B (Enăchești – Strugari). Conducerea societății băcăuane care are în administrare drumurile județene a scos din bază 30 de utilaje de deszăpezire și peste 200 de tone de material antiderapant. Vîntul a dat bătăi de cap și echipelor de lucrători de la Secția de Drumuri Naționale Bacău care au scos din baze trei autofreze. O autofreză a acționat pe DN 11A, între Adjud și Podu Turcului, unde sulurile de zăpadă de pe carosabil erau de 40 de centimetri. Datorită lor, conducătorii auto au trebuit să facă un adevărat slalom, pe o distanță de 20 de kilometri. Al doilea utilaj a fost trimis să patruleze pe DN 2G, în curbele de la Grigoreni, iar a treia autofreză a intervenit între Măgura și Sănduleni. Vîntul care a suflat cu putere a adus zăpada și pe DN 2, între Bacău și Filipești, unde pe o porțiune de 11 kilometri se circula foarte greu. Secția de Drumuri Naționale a acționat cu 23 de utilaje de deszăpezire și au fost răspîndite circa 200 de tone de material antiderapant. (C.T.)
Lasă un răspuns