La 23 noiembrie 1918, locotenentul Vasile Niculescu a efectuat un raid aerian pe ruta Bacău-Blaj, cu un avion Farman-40, avîndu-l la bord și pe căpitanul Victor Precup. După două ore de zbor, cei doi au ajuns la Blaj și au înmînat reprezentanților Consiliului Național Român de la Blaj documentele Guvernului Român pentru realizarea Marii Uniri. Au fost primii care au dus românilor de peste Carpați „solia mîntuirii”.
Acesta a fost momentul istoric sărbătorit la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, duminică, 23 noiembrie, cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la Raidul aerian Bacău-Blaj-Bacău. Despre cum s-a desfășurat acest zbor și cum a fost relatat în ziarele epocii, a vorbit gen. (r.) Nicolae Petrescu, în fața unui auditoriu format din istorici, militari, veterani de război, profesori. „Zborul Unirii” a constituit și pretextul unui simpozion despre semnificația Unirii de la 1 decembrie 1918. Din partea primarului Blajului, Ion Șolea, a fost prezentat un mesaj prin care s-a făcut un scurt istoric al Unirii de la 1 decembrie 1918, și s-au evocat personalitățile de dincolo de Carpați care au contribuit la realizarea acestui fapt istoric.
Un alt moment important, ce poate constitui o premieră națională, a fost dorința, exprimată public de reprezentantul Primăriei din Blaj la Bacău, de înfrățire între cele două orașe. La finalul manifestării, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA), alături de Prefectura și Consiliul Județean Bacău, au oferit celor care au susținut de-a lungul timpului activitatea asociației medalii și diplome. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns