În urma precipitațiilor abundente căzute în ultima perioadă în zona orașului Comănești, pe versantul stâng al torentului Tănase, ce se varsă în torentul Lăloaia, s-a produs o alunecare de teren pe o lungime de circa 2,5 km şi o lăţime ce variază de la 10 la 40 de metri.
Din momentul constatării producerii alunecării de teren, în data de 11 iunie a.c. și până în prezent s-a evidențiat o evoluție activă a fenomenului. Astfel, de la locul unde a ajuns alunecarea de teren, un drum de acces unde s-a creat un baraj din aluviuni și până la prima gospodărie este o distanță de aproximativ 350 de metri. Continuarea alunecării de teren pe aceeași traiectorie și cu aceeași viteză pune în pericol 12 gospodării, situate pe strada Sublăloaia, în care locuiesc 36 de persoane (30 de adulți și 6 minori).
Pentru evaluarea fenomenului, în această dimineață la fața locului s-a deplasat Prefectul Județului Bacău – Ioan Ghica, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău – colonel Ioan Mihalache și o comisie mixtă cu reprezentanți din cadrul Grupului de Suport Tehnic pentru Prevenirea şi Apărarea Împotriva Efectelor Seismice şi Alunecărilor de Teren a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Din comisie fac parte reprezentanți ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii Bacău, I.S.U.J. Bacău, S.G.A. Bacău, Direcţia Agricolă Bacău, Consiliul Judeţean Bacău, Direcţia Silvică Bacău, S.C. E-ON Moldova Distribuţie S.A., şi I.J.J. Bacău.
În urma analizării situaţiei, la ora 12:00, în cadrul unei ședințe extraordinare a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al orașului Comăneşti s-a luat decizia evacuării populaţiei din cele 12 gospodării supuse riscului alunecării de teren. De asemenea, s-a hotărât continuarea monitorizării fenomenului, precum și expertizarea cauzei efectului de alunecare de teren din zonă de către un specialist autorizat, pentru dispunerea de măsuri în atenuarea efectelor de alunecare și punerea în siguranță a versantului.
De menționat este faptul că pentru monitorizarea situaţiei din teren, precum şi pentru evacuarea preventivă a populaţiei, la faţa locului s-au deplasat 15 pompieri salvatori cu cinci mijloace sub coordonarea inspectorului şef, precum și 14 jandarmi cu cinci mijloace.
Pentru cazarea persoanelor evacuate, Primăria orașului Comănești a pus la dispoziție Adăpostul Social – Casa Mazdrac, din orașul Comănești, strada Șupanului. Din cele 36 de persoane evacuate preventiv, 28 s-au cazat la rude, iar opt la adăpostul pus la dispoziție de Primăria Comănești.
Viorel Miron a declarat că s-ar putea să fie necesară evacuarea a 50-100 de gospodării. „Este posibil să evacuăm încă alte zeci de gospădării. Din amonte, vin 2-3 kilometri de aluviuni, sute de mii de metri cubi care antrenează totul în calea lor”, a afirmat Miron.
În urmă cu doi ani, în iulie 2014, Comăneștiul s-a aflat tot în calea furiei naturii.
Al3XX a zis
Taierile masive din ultimul timp din zona respectiva au adus la asa ceva ….
Codru a zis
Inca mai trec zilnic camioane cu busteni dinspre Tirgu-Ocna spre Oituz! Oare de unde vin???? Unde se fac taierile de copaci tineri, batrani, fara deosebire???
Se face vreo desfiintare de paduri pe undeva?????
Si dinspre Oituz spre Tirgu-Ocna trec in acelasi convoi funerar padurile noastre in camioane!!!
Prostii mor inecati si ingropati in noroi, iar „desteptii” taie fara frica!!!!
vasile a zis
In Comanesti s-a furat lemn „ca in codru”
ecko a zis
Toti au trait de pe spinarea codrului acu natura se razbuna
citizen a zis
consecintele defrisarilor masive facute de localnici si de care au beneficiat altii …
va mai aduceti aminte de arabii care aveau gatere acolo?
A disparut padurea pe o raza de cativa km …
Lastarisul instalat cat poate sa tina stabilizat solul si muntele?
Ce face omul cu mana lui …