Zeci de firme din municipiul Bacău nu vor mai putea obține de la Primărie autorizația de funcționare. Municipalitatea a transmis o înștiințare tuturor societăților care își desfășoară activitatea în clădiri cu risc seismic I și II, că noua lege nu le mai poate păsui.
„După cum știți, clădirea în care se află spațiul comercial în care societatea dumneavoastră își desfășoară activitatea este expertizată tehnic conform normativelor […], iar concluziile acestor expertize arată faptul că această clădire este încadrată în clasa de risc seismic I.
Față de acest aspect, cu regret vă comunicăm faptul că nu se mai poate emite pentru acest punct de lucru autorizație de funcționare și profil de activitate, iar desfășurarea oricărei activități comerciale în acest punct de lucru se desfășoară pe riscul și răspunderea dumneavoastră”, a transmis Primăria Bacău către firmele în cauză.
Acestea se află cu precădere în centrul orașului, pe străzile Mărășești și Războieni. Însă în total, peste 100 de blocuri din municipiul Bacău sunt încadrate cu diferite grade de risc seismic.
De-a lungul timpului, administrațiile au promis că vor consolida aceste blocuri, însă, până acum, situația a rămas neschimbată. Primăria Bacău susține că de vină este legislația, care permite reabilitarea doar cu un acord de 100% al proprietarilor din clădiri, ceea ce ar fi imposibil de obținut.
Primarul Viziteu a lipsit la întâlnirea cu antreprenorii afectați
Primarul Stanciu-Viziteu a invitat patronii firmelor în cauză la o întâlnire, într-o sală de la Teatrul Bacovia, joi după-masă, pentru a le explica situația și a căuta soluții. Însă, nu mică a fost surpriza reprezentanților firmelor când au fost informați că primarul nu poate fi prezent.
Edilul a intrat în direct, prin Zoom, cu cei din sală. Unii dintre cei prezenți susțin că primarul Viziteu a început să își facă propagandă cu Parcul Industrial și le-a explicat că ar putea să se mute acolo, pe viitor. De asemenea, a vorbit despre modificarea legislației, pentru a înlesni reabilitarea blocurilor cu risc seismic, susținând că va face apel la parlamentarii USR pentru a modifica normativele.
M a zis
Se muta si bancile de pe centru?
alina a zis
tot. da sa vedem cum se muta bancile repede ca nu e asa usor, sunt niste chestii serioase legate de amenajarea unor alte spatii. primarul a avut nesimtirea sa vorbeasca pe zoom in loc sa vina sa discute o problema f serioasa. si-a batut joc de oamenii aia chemati acolo unii trimisi de firme de la bucuresti. o bataie de joc cum ne-a obisnuit. probabil ne-a chemat la un birt ca sa ne inecam amarul in bautura contra cost.
Cristian a zis
Un lucru normal dealtfel, nu e o lege data de primarie, dar voi cum aveti un fix cu primaria…
alina a zis
e vorba de faptul ca aduni oamenii la o crasma privata ca apoi sa spui ca nu vii si vorbesti pe proiector. legea e lege, da, dar trebuie gasite solutii sa poti muta sedii de firme, magazine si mai ales agentiile bancilor. nu apari pe patura sa spui nimic. esti primar, ajuta oamenii, cauta solutii. nu iti bate joc de niste oameni veniti unii de pe nu stiu unde.
radu a zis
nici macar nu a avut bunul simt sa vina fata in fata cu oamenii aia. sa chemi la o crasma privata atatea persoane ca apoi sa apari pe o carpa alba ce denota? ce normative sa modifice colegii lui ? aia nu sunt in stare sa faca nimic. plus ca din greseala istoriei au ajuns sa aiba 10% a alegeri, ce sa faci cu 10%? atat respect poarta un primar fata de niste locuitoti ai orasul care au o problema de rezolvat. rusine!!!!!!! un mare 0. orasul se scufunda si ala sta ascuns si vorbeste pe panza. mai baga doua curcubee pe blocuri si il mai voteaza prostimea inca o data.
Titikaka a zis
Bine spus, mega ordinăreală din partea stimabilului. Pe altă parte, care subt soluțiile, sugestiile și cum vor fi ajutate firmele alea sa continuie activitatea? Și când vom reabilita blocurile alea, că știu că în parc pot dormi mulți oameni, dar nu atât de mulți…
veteranul a zis
Reabilitarea cladirilor cu risc seismic ridicat este o mare problema si totul vine de la lipsa banilor. Este mai mult decat clar faptul ca aceste cladiri trebuiesc reparate, dar modul in care s-a prezentat primarul, mai precis modul in care nu s-a prezentat primarul in fata unor oameni direct interesati denota implicarea actualei administratii in rezolvarea acestei probleme. Mai precis ii doare in cot de ce se va intampla, ei se deroba de orice responsabilitate prin adresele trimise si Dumnezeu cu mila. Nu ati inteles fratilor ca pe astia nu-i intereseaza altceva decat obiectevile lor marunte. De aici pica banisorii, cu aceste realizari se vor prezenta in alegeri, iar toti cei care le depasesc varsta nu fac parte din publicul lor tinta. Ei se adreseaza strict unei categorii de varsta si atata tot.
Felicia a zis
Da voi aveți impresia ca primarul e dator sa va asculte vouă smiorcaielile ? Când ați cumpărat sau închiriat spațiul nu știați ca este din preistorie ? V ați tot învățat sa stați cu mana intinsa,sa va rezolve primarul problemele ! La munca ca nu are primarul timp de prostiile și smiorcaielile voastre.
Relu a zis
Nici noi nu avem nevoie de smiorcăielile primarului, nu poate să plece acasă, nu vrea atunci să fie demis și pace!
NIRAM a zis
Majoritatea bacaoanilor gandesc ca tine. Sa plece dracului la Braila peBistrita cu parcarea plutitoare.
Divizia 7 Aeroportata a zis
Spatiile despre care vorbim au fost privatizate la inceputul anilor 90 pe sume derizorii, adica furaciune pe față. Vreme de 30 de ani si mai bine, cei care si-au tras aceste spatii cu sume de te ia rasul (doi-trei centi pe netru patrat) au avut vreme sa isi cumpere castele, nu blocuri, din sumele luate pe chirie.
Asadar, nu statul, nu noi toti ar trebui sa plateasca pentru consolidarea acestor cladiri, ci proprietarii care, repet, au cumparat aceste spatii cu cativa lei. Si le-au inchiriat vreme de zeci de ani cu sume babane. Un spatiu de 100 de metri patrati, inhiriat cu 10 euro metrul patrat – suma derizorie – inseamna 12000 de euro pe an si 360.000 de euro in 30 de ani. Deci ?
Dragos a zis
Asa e. Pe la începutul anilor 2000 nu oricine avea spatiu pe centru…
Dragos a zis
Nu mă interesează cine e primarul. Dar, mai exact, ce așteptați de la primar? Acolo sunt PROPRIETARI de imobile și chiriași. Acestia cunosc legea. Si nu de azi de ieri. Imobilele lor (locuințe si spatii de alta natura) stau sa cada. Ce sa le faca primarul? Sa-i ajute cu mutatul? Sa le caute alte proprietati? Sa-i duca acasa la el? Ca nu înțeleg…Cine a cumpărat acolo o proprietate, ii cunoștea prea bine vechimea si incadrarea in risc seismic, care e facuta inca de la începutul anilor 2000. Sa le reabiliteze/consolideze cu forța? Au încercat procedura legala cu consolidarea si nu sunt bani, nu au reusit? Ca sa înțeleg. Legislația e asa cum e, stim asta, dar ce sa faca chiar si cel mai bun primar (nu ăsta)?!
edi a zis
sa vina la o intalnire la care a chemat oameni, de exemplu. nu chemi lumea si nu vii. decat daca esti ca el
Lili a zis
Vor funcționa fără autorizație de la primărie ca și până acum. Vor spune că pot funcționa atâta timp cât în clădire se află mai puțin de 50 de persoane. Dacă se mută primăria în alt spațiu de ce nu s ar muta și băncile. Dacă s ar respecta legea ar fi închise imediat dar așa …..
George a zis
Corect
Unii plătesc chirie mai mare pentru ca spatiile/apartamentele sunt in imobile fără risc seismic.
Dacă nu se iau decizii radicale atunci peste 30 ani imobilele vor arată la fel.
Astfel și proprietarii când vor vedea ca nu mai pot închiria spații/apartamente vor lua decizia consolidării sau a vânzării la prețul real
Lili a zis
Vă agitați degeaba , se fac comentarii aiurea, nu se închide nimic, vor funcționa ca și până acum, nu contează riscurile. Primăria se mută dar restul rămân așa cum sunt acum. Agitație aiurea.
Daniel-Stefan Vicovanu Vicovanu a zis
Asta inseamna ca se muta si centru de informare al cetateanului din fosta Stare Civila :)) hai sa vedem. Si daca nu se va muta, cati vor actiona in judecata primaria pentru tratament preferential?
PROGRAMUL SANDRAMAUA a zis
Decat sa se consolideze blocurile respective mai bine s-ar demola pe tronsoane(scari) si s-ar reconstrui cu un alt regim de inaltime(daca terenul si zona o permite).
Avantajele ar fi ca s-ar obtine cladiri noi -moderne construite dupa noile tehnologii si demne de o zona reprezentativa a orasului,societatile de constructii locale si nu numai ar avea de lucru(s-ar finanta niste locuri de munca),prin sporirea numarului de etaje s-ar edifica in plus un numar de apartamente care s-ar putea vinde lejer cu sume peste 120000 euro/buc fiind in zona ultracentrala.
Actualii proprietari a fi super multumiti sa se aleaga cu un imobil nounout doar pentru ca au fost de acord sa se modifice regimul de inaltime al imobilului si cu relocarea temporara.