Peste 13.000 de băcăuani din tot județul sunt nevoiți să se supraviețuiască cu doar 350 de lei pe lună. Asta pentru că atât este nivelul pensiei minime garantate, denumită acum indemnizația socială pentru pensionari. Sprijinul se acordă din oficiu, nefiind nevoie de o cerere scrisă sau acte doveditoare.
Nivelul indemnizației se stabilește anual, prin legile bugetare, și poate fi modificat, în raport cu evoluția indicatorilor macroeconomici și cu resursele financiare. Beneficiarii sunt vârstnicii care, indiferent de data înscrierii la pensie, au pensii sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari. Inițial, indemnizația socială pentru pensionari a fost stabilită la nivelul de 300 lei. De la 1 octombrie 2009, aceasta a fost majorată la 350 lei. „Indemnizația socială pentru pensionari se determină ca diferență între nivelul prevăzut de lege (350 lei) și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată, stabilit în conformitate cu prevederile legale în vigoare în sistemul public de pensii”, a precizat Alina Dima, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii (CJP) Bacău. Diferența se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale și este stabilită, respectiv plătită de către Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, fiind evidențiată distinct pe talonul de pensie. La începutul lunii iunie, în tot județul, erau înregistrați 13.024 de beneficiari de indemnizație socială pentru pensionari, din care 8.916 pensionari cu domicliul în localitățile arondate Casei Județene Bacău, și 4.108 pensionari aflați în evidențele Casei Locale de Pensii Onești.
„La nivelul municipiului Bacău, în prezent sunt înregistrați 1.781 de pensionari care beneficiază de indemnizație socială pentru pensionari”, a subliniar Alina Dima. În cazul pensionarilor care beneficiază de pensie de urmaș, indemnizația prevăzută de lege se acordă fiecărui urmaș în parte. În schimb, indemnizația socială se va acorda persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât și de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum și de drepturi stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, numai dacă respectivele venituri, însumate, se situează sub nivelul prevăzut de lege. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns