25 de primării din județul Bacău au intrat în vizorul echipei Școli curate, proiect național pentru buna guvernare și finanțarea adecvată a școlilor, după ce nu au furnizat informațiile și documentele publice solicitate de Societatea Academică din România (SAR) și tinerii lor voluntari încă de la finalul lunii martie, în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile publice.
Localitățile de pe lista neagră a Societății Academice din România sunt Berești-Bistrița, Blăgești, Buciumi, Buhuși, Colonești, Corbasca, Filipești, Gura Văii, Gârleni, Horgești, Itești, Lipova, Măgura, Mărgineni, Negri, Orbeni, Plopana, Pâncești, Răchitoasa, Secuieni, Sănduleni, Ungureni, Urechești, Valea Seacă și Vultureni. O situație aparte a fost întâlnită la Buhuși, oraș care condiționează furnizarea răspunsului de plata costurilor de scanare a unor documente solicitate în valoare de 5 lei/pagină.
Informațiile solicitate tuturor localităților din județ sunt necesare pentru realizarea raportului privind finanțarea învățământului la nivel local ce urmează să fie publicat în prima parte a acestei veri. Cererile adresate vizează acordarea burselor, sumele alocate din bugetele locale pentru cheltuielile cu bunurile și serviciile necesare în școli, dar și cele pentru reparații și investiții în baza materială a unităților de învățământ din aceste localități.
„Aceste comune urmează să fie chemate în judecată în cazul în care până la data de 1 iunie nu vor răspunde cererilor noastre, completate în repetate rânduri de apelurile scrise și telefonice ale ambasadorilor și coordonatorilor Școli curate, eforturi depuse în ultimele săptămâni la nivelul echipei de proiect. Am fost înțelegători pe parcursul stării de urgență, dar acum primarii chiar nu mai au nicio scuză și vom folosi toate căile legale pentru a pune capăt lipsei de transparență în care se regăsesc aceste primării de pe lista neagră”, susține Constantin-Alexandru Manda, coordonator advocacy în cadrul Societății Academice din România
„Recunosc că in cadrul activității de monitorizare am fost surprins de multe primării. Unele în bine, cele care au răspuns în cateva zile, dar au existat și situații în care un primar m-a jignit pentru a încerca să mă descurajeze sau în care eternii funcționari publici se supărau doar pentru că îi rugăm să își facă datoria. Surprinzător este că nici înștiințarea că vor fi dați în judecată dacă nu respectă legea nu ii sperie pe cei din lista neagră”, a precizat Gabriel Postolache, coordonator Școli curate în județul Bacău.
Școli Curate este inițiativa lansată de cel mai vechi think tank din țară, Societatea Academică din România (SAR), prin care se susține la nivel național un nou mod de a combate corupția în ceea ce privește alocarea, accesarea și cheltuirea resurselor publice în învățământul preuniversitar. Concret, proiectul are ca scop modernizarea educației printr-o finanțare transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară, cu acțiuni de
Cristian Ghingheș a zis
Și uite așa aflăm că sunt destule primării în județul Bacău care nu doar că nu sunt transparente în ceea ce privește resursele bugetare alocate educației, ci și că încă avem localități care pun taxă pe furnizarea informațiilor publice, așa cum făcea municipiul Bacău până în 2015, când am avut eu acea acțiune de eliminare a birului.
Alin alin alin a zis
vine campania, apar si ciupercutele civice… ce coincidenta!
Un iubitor al sportului Oneștean a zis
Liceul Sportiv din Onești care poartă numele celei mai mari gimnaste din istoria sportului, Nadia Comăneci, mai are puțin și se dezintegrează bucată cu bucată! Toți care s-au perindat prin primăria Onești și tot politicul ce face parte din acest oraș s-au folosit de numele NADIA, atât! Să le fie rușine!
Un iubitor al sportului Oneștean a zis
Liceul Sportiv din Onești care poartă numele celei mai mari gimnaste din istoria sportului, Nadia Comăneci, se dezintegrează bucată cu bucată, în fiecare zi! Toți cei care s-au perindat pe la conducerea Primăriei Onești, politicienii acestui oraș s-au folosit de numele NADIA, atât! În rest, NIMIC!