– șomerii sau membrii familiei acestora pot solicita acordarea ajutorului de deces de la stat – sumele pot fi de 2.223 lei sau 1.112 lei – anul trecut, 20 de beneficiari au încasat de la autoritatea locală de șomaj sprijin totalizând peste 370 de milioane de lei vechi – de la începutul anului, 11 șomeri au încasat ajutor de deces totalizând aproape 210 milioane de lei vechi
Potrivit Legii bugetului asigurărilor sociale de stat nr. 6/2013, și șomerii au dreptul la ajutor de deces. În acest an, sprijinul este de de 2.223 lei în cazul morții șomerului și de 1.112 lei în situația decesului unui membru de familie a acestuia.
În această categorie intră atât soțul, cât și copiii proprii sau cei adoptați, minorii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei (cu condiția de a nu depăși vârsta de 18 ani sau 26 de ani, dacă își continuă studiile), precum și părinții și bunicii oricăruia dintre soți. La decesul șomerului, poate beneficia de acest sprijin doar o singură persoană. Aceasta poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moștenitorul sau persoana care dovedește că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. „În acest an, au fost 11 beneficiari ai acestui drept, suma totală acoirdată pentru aceste situații fiind de 20.855 lei”, a precizat Octavian Țicău, șef serviciu în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău.
Totodată, pe întreg anul 2012, statul a acordat ajutoare de deces pentru 20 de șomeri, suma ajungând la peste 37.000 de lei (370 de milioane de lei vechi). De reținut că asiguratul sau persoana care poate solicita indemnizația de șomaj beneficiază de acest ajutor în cazul decesului unui membru de familie aflat în întreținerea sa și care nu are un drept propriu de asigurări sociale. Sprijinul se acordă la cerere, pe baza certificatului de deces și al actului de identitate al solicitantului, în original și copie.
În funcție de situație, mai sunt cerute actul de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul sau actul care atestă calitatea de moștenitor, tutore, curator, în original și copie, actele din care să reiasă că au fost suportate cheltuieli de înmormântare, certificatul de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap sau actul medical prin care se atestă boala care l-a făcut inapt pentru muncă pe copil și data ivirii acesteia. Sprijinul va fi plătit de AJOFM în 24 de ore de la solicitare. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns