Colectivul Sectiei de Arta din cadrul Bibliotecii Judetene „C.Sturdza” din Bacau organizeaza, in saptamina 11-15 octombrie, doua expozitii cu panouri foto-documentare sub genericul „Bacaul si arta naiva in sarbatoare”. Prima manifestare va avea loc marti, 12 octombrie, cu ocazia implinirii virstei de 65 de ani a mareului pictor naiv bacauan, Ioan Maric. Nascut la 12 octombrie 1945 – in familia taranilor muncitori Ioan (Nicu) si Virginia Maric din satul Luncani, comuna Margineni, Bacau, Ioan Maric isi va urma instinctul sau de artist, dupa ce prima parte a tineretii o dedica muncii practice (mecanic agricol). Impulsionat de talentul sau nativ, urmeaza studii specializate de grafica si de pictura naiva la Scoala de Arte din Bacau, unde va deveni el insusi profesor- instructor de arta naiva, – dupa absolvirea Liceului de Arte Plastice, avindu-i ca profesori pe alti doi mari artisti plastici:
Ilie Boca si Gheorghe Velea.
Pictorul Ioan Maric este autor a peste 80 de expozitii personale, participant la aproape 600 de expozitii colective, in care a infatisat satul cu oamenii sai si cu ale sale vorbe, expresii, traditii, povestiri, mituri si zicatori. El este si autorul celei mai mari picturi realizate vreodata in Bacau, o capodopera cu dimensiuni de 10 m/3,30 m intitulata „Nasterea Domnului”, pictura catalogata de specialistii romani drept una dintre cele mai deosebite lucrari de
arta plastica realizate in Romania. „Badita Ghagall” este detinatorul a numeroase premii, diplome si distinctii civice printre care Placheta ACAR Strassbourg 2007, Diploma de onoare Bruxelles – 2007, Diploma de Excelenta acordata de Parlamentul European – 2008, Cetatean de onoare al comunei Margineni, Cetatean de onoare al municipiului Bacau etc. Cea de-a doua expozitie va avea loc vineri 15 octombrie, cu ocazia implinirii a 75 de ani de la nasterea pictorului naiv Catinca Popescu, nascuta la 16 octombrie 1935 in comuna Tansa, Iasi. Absolventa a Scolii de Arta din Bacau – clasa profesorilor Ilie Boca si Letitia Oprisan, artista este prezenta in numeroase expozitii, colectii particulare, muzee din tara si strainatate, realizind peste 1.000 de lucrari in cei 30 de ani de activitate artistica. (Romulus Dan BUSNEA)
Lasă un răspuns