De Ziua Europeană a Justiției Civile, instanțele își deschid porțile – cu precădere tinerilor, elevi și studenți – pentru ca cetățenii sa înțeleagă modul de funcționare a justiției și în principal funcția aceasta, de serviciu public prin care cetățenii își pot afirma sau proteja drepturile.
Pe data de 25 octombrie Tribunalul Bacău a primit printre vizitatori și elevii clasei a XI-a B de la Colegiul Naţional „Ferdinand I „ Bacău care au putut vizita sălile de judecată însoțiți de asistenţii judiciari Mătăşel Valerica şi Făghian Cătălin, care le-au explicat circuitul dosarelor şi etapele procesuale până la soluţionarea unei cauze.
De la ora 14:00, una dintre sălile de ședință a găzduit un proces simulat organizat de trupa de teatru Transparency, alcătuită din elevi ai Colegiilor Naționale „Ferdinand I” și „Gh. Vrănceanu”.
Un proces simulat este o modalitate de a înțelege cum se desfășoară justiția civilă din România, într-un mod interactiv, inclusiv în aspectele sale procedurale, mai abstracte. Reprezentația a fost fidelă unei ședințe de judecată tipice dintr-un proces civil în instanțele românești.
A fost ales un subiect care scoate în evidență problematica drepturilor personale și modul în care cetățenii României sunt asistați de sistemul de justiție pentru apărarea acestora. Simularea a vizat o ședință de judecată pentru instituirea unui ordin de protecție și au fost distribuite și materiale informative care să ajute înțelegerea speței.
Pentru pregătirea reprezentației, tinerii actori au fost îndrumați de judecătorii Camelia Ionescu și Mihaela Dabija, grefier Valeria Bombea și avocat Felicia Cretu.
În anul 2017, până la data de 23 octombrie, un număr de 204 ordine de protecție s-au înregistrat pe rolul judecătoriilor arondate Tribunalului Bacău (Judecătoria Bacău, Judecătoria Moinesti, Judecătoria, Judecătoria Buhusi, Judecătoria Podu Turcului), fiind admise un număr de 111 cauze dintre acestea.
Înființată în 2011, Transparency este o trupă de teatru amator constituită din elevi ai liceelor din Bacău, care se coordonează singuri. Componența se schimbă în fiecare an, prin recrutări deschise tuturor doritorilor.
Cristian Ghingheș a zis
Felicitări tinerilor de la trupa de teatru Transparency pentru punerea “în scenă” a acestui proces simulat prin care au atras atenția asupra unui fenomen mult prea răspândit în societatea noastră: violența în familie. Genul acesta de proiecte ar trebui să fie mai dese în Bacău – Capitala Tineretului din România!