Cu ocazia Zilei Internaționale a Păsărilor Migratoare, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Bacău va organiza, timp de trei zile, o serie de acțiuni dedicate campaniei globale de conștientizare a nevoii de protejare a păsărilor migratoare și a habitatelor lor. Astfel, în perioada 8 – 14 mai, elevi de la diferite unități școlare din județ vor avea ocazia să vizioneze diferite proiecții și prezentări power point având ca temă populațiile de păsări din lunca Siretului Mijlociu și nu numai.
Totodată, se va pune accent pe colaborarea internațională pentru crearea unei rețele de situri de-a lungul rutelor lor de migrație a acestor vietăți. „Păsările migratoare călătoresc pe distanțe foarte mari, uneori mii de kilometri. Aceste situri interconectate funcționează ca niște «zone de popas», utilizate de păsări în perioada migrației. Aceste zone sunt importante pentru odihnă, hrănire, cuibărit și iernat. Multe din aceste situri, esențiale pentru păsările migratoare, sunt amenințate de activitățile umane, punându-le în pericol existența ca specii”, a punctat Corina Neli Pricope, directorul APM Bacău.
La nivelul județului Bacău, sunt inventariate 220 de specii de păsări protejate de interes comunitar și național. Lunca Siretului Mijlociu, Lunca Bistriței, precum și lacurile de pe cursul acestui râu, reprezintă un important culoar de migrație a păsărilor, împreună cu cele șapte zone din județ declarate arii protejate, Creasta Nemirei, Slănicul, Dealul Perchiu, Măgura – Tg. Ocna, Piatra Șoimului – Scorțeni – Gîrleni, Lunca Siretului Mijlociu și Lacurile de acumulare Buhuși – Bacău – Berești. Conform prevederilor legale în vigoare, pentru protejatea tuturor speciilor de păsări sălbatice, inclusiv cele migratoare, este interzisă capturarea, uciderea, rănirea puilor ori adulților, culesul ouălor, deterioarea cuiburilor, deranjarea în perioada de clocire și maturizare a puilor, deținerea de exemplare dintre cele interzise la vânat. (Florentin RADU)
Lasă un răspuns