Un jandarm băcăuan pasionat de artă realizează lucrări sculptate în lemn. După ce dezbracă haina militară, se refugiază în sculptură, încercând să dea formă lucrurilor de care se simte atras. El îmbină, prin imaginație și meticulozitate, utilul cu plăcutul.
Ramona IONESCU
Când nu este în slujba statului, angrenat în misiuni ale Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Bacău, plutonierul major Sorin Țanțu sculptează sau construiește avioane, vapoare, rachete sau tunuri în miniatură. Jandarmul, în vârstă de 44 ani, s-a născut în județul Suceava, însă destinul l-a adus în Bacău, unde a devenit jandarm în anul 1991. A fost mai întâi militar angajat cu contract, iar în 2006 a devenit subofițer. În spatele durității impuse de haina militară, se ascunde însă un suflet de artist. După orele de muncă care îi solicită întreaga atenție și concentrare, Sorin Țanțu se refugiază acasă, căutând liniștea și relaxarea în lucrările sale.
Terapie prin sculptură
În pasiunea sa, jandarmul băcăuan îmbină prin imaginație și meticulozitate, utilul cu plăcutul. „Simt că sculptura este ca o terapie pentru mine. Meteahna asta de asambla, de a strica și reconstrui, o am de mic copil. În primii ani de școală m-a fascinat aeromodelismul și așa am început să construiesc avioane și rachete în miniatură și să le urmăresc zborul, ajungând să fiu unul dintre elevii pasionați din școală, având și câteva aprecieri la concursuri de profil. Anii adolescenței mi-au purtat gândurile spre marină, având chiar intenția de a mă înscrie la un liceu de profil, pentru că îmi plăceau vapoarele și apa, dar căutările specifice vârstei, conjuncturile și nu în ultimul rând ofertele vremurilor mi-au condus pașii spre cariera militară, unde am îmbrățișat arma Jandarmeriei cu bucurie”, a declarat Sorin Țanțu.
Joaca de-a arta
Regretul de a nu-și fi împlinit visul l-a urmărit toată viața pe jandarm, însă nu a renunțat la pasiunea care îi ardea degetele. În urmă cu câțiva ani, Sorin Țanțu a început în joacă să sculpteze o bucată de lemn și acela a fost începutul visului. A făcut o bărcuță, iar după ce a finalizat-o i s-a părut cea mai frumoasă operă. A investit încet în scule, pe unele le-a improvizat și a încercat să lucreze pe un lemn de calitate. În timp, lucrările sale au luat forma unor corăbii, apoi au urmat balansoarele, armele de vânătoare, tunuri, trăsuri, căruțe sau cabane, toate în miniatură. „Acum, orice văd în natură, pe stradă, în târguri, piețe și îmi place ca formă, model, idee, memorez ori fotografiez, apoi le transform în șabloane la scara care o doresc și mă apuc să le construiesc în miniatură. Pot spune că, prin acest hobby, mi-am găsit liniștea și refugiul după orele petrecute la un serviciu unde permanent capacitatea fizică și psihică este la cote maxime”, a precizat Țanțu.
Evadare din cotidian
Fiecare lucrare care poartă semnătura lui Sorin Țanțu este rezultatul unei călătorii imaginare, pe parcursul căreia mâinile și dalta creionează, conturează și finalizează diferite forme ce imită la dimensiuni reduse diverse construcții. „Atunci când am posibilitatea să lucrez simt că evadez din banalul cotidian, din grijile și nevoile sociale, călătorind cu mintea spre frumos. Criticile celor apropiați au fost întotdeauna constructive și m-au ajutat să-mi perfecționez munca. Dacă toate lucrările sculptate le-aș aduna acum într-o expoziție, retrăirea sentimentelor și stărilor care mi-au dat energia și răbdarea lucrului ar exprima zbaterea permanentă a atingerii unui vis. Un vis peste timp, mereu frumos și regenerabil”, spune artistul. Zeci de lucrări au ieșit de pe mâinile artistului, însă, mare parte dintre ele le-a făcut cadou celor apropiați. Altele au fost expuse la loc de cinste în birourile IJJ Bacău, reprezentând replica unor arme, o corabie etc.
Lasă un răspuns